Te mit csináltál, amikor ez megtörtént?

Szerző: Szlafkai Éva
vakuemlékezet | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Tele vagyunk emlékképekkel, amik csak gyűlnek az agyunkban, elraktározódnak és sok körülménytől függ, miként tudjuk felidézni. De általában nehezen, vagy egyáltalán nem. Viszont van egy nagyon könnyen előhívható szelet, amiért a vakuemlékezet a felelős.

Te hol voltál, mit csináltál például azon a bizonyos WTC-s szeptember 11-én...és Antall József halálakor a Disney csatornát nézve?

Mi az a vakuemlékezet?

Ha egy napon egy kivételes esemény történik (sokszor sajnos inkább rossz hír, nagy port kavaró tett), akkor valószínű, hogy részletesen vissza tudunk emlékezni nem csak az adott eseményre, hanem a saját körülményeinkre is.

„Ezt a jelenséget nevezte el Brown és Kulik 1977-ben villanófény-emléknek, mert emlékezetünk úgy rögzíti és tárja elénk az ilyen eseményeket és azok teljes holdudvarát, mintha elménk fényképezőgépe vakuval világítaná meg. A kutatók szerint ezek az emlékek tehát idővel nem halványodnak és nincsenek kitéve a torzulásnak sem, teljesen megbízhatóak, mert az érzelmi felindultság miatt az agy más kódolási mechanzmusok alapján rögzítette, mint a normál emlékeket.”

Mindenre pontosan emlékezünk?

Elivileg nem, de erről megoszlanak a vélemények.

Például Ulric Neisser cáfolni akarta, hogy mindenre pontosan emlékeznénk, és szerinte ez sem jobban megbízható, mint az az életünk egyéb emlékei és csak azért emlékezünk rá jobban, mert a katasztrófa kapcsán többet beszélünk róla. Volt is egy ismert kutatása. 1986-ban, amikor a Challenger űrrepülőgép katasztrófája után megkért több száz diákot, hogy írják le a körülményeiket (miben voltak, hol voltak, mit csináltak aznap stb.). Ezt az írásos kísérletet megismételtette közel 3 évvel később, és arra jutott, hogy nem pontosan ugyanazokat a körülményeket írták le, mint anno.

VAGYIS?

Arra a következtetésre jutottak, hogy a vakuemlékek kapcsán nem is a tragédia részleteit őrizzük meg nagyon pontosan, hanem olyan személyes részleteket, mint például hol voltunk, mit csináltunk, amikor meghallottuk a hírt.

De ezt is csupán azért, mert a tragédia kapcsán többször emlegettük ezeket a részleteket.

Te fel tudod idézni?

  • Mit csináltál 9/11 idején, a WTC elleni támadás napján?
  • Hol voltál, amikor megtudtad, hogy Diana hercegnő meghalt?
  • Mit csináltál, amikor értesültél a Csernobili katasztrófáról?
  • … esetleg mit csináltál közvetlen utána, amikor 1993-ban nézted a Disney-délutánt vasárnap és bejelentették Antall József halálhírét? (…én kivoltam tőle gyerekként,  hogy megszakították a műsort)

Utóbbi eseményről, vagyis a Kacsamesék megszakításáról egy teljes bejegyzést találsz a wikipédián. 🙂 Egyébként ez az esemény generációs élményként kohéziós erővel bír a 80-as években születettek számára. Hát valóban.

Ez volt az a KACSAMESÉK epizód, amelyet Antall József halálakor megszakítottak. Húúú, de ki voltam bukva 7 -évesen. 🙂


A mai bejegyzést inspirálta a Mindennapi Pszichológia oldalon olvasott cikk.
L
eadfotó: Aurélien Bellanger

Ezeket olvastad már?