Ez a 2 perces sikerpóz áthangolja az agyad | videó

Szerző: Szlafkai Éva
Amy Cuddy - Sikerpóz | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Amy Cuddy dominancia viselkedéskutató megmutat egy 2 perces pózolási technikát, amellyel sikeresebbre konfigurálhatod az agyad. Hormonszintre is kiterjedő kísérletek bizonyítják az igazát, hogy csupán egy 2 percig tartó hatalmi testhelyzet felvétele milyen hatalmas változásokat okoz az agyunkban. És nem csak sikeresebbnek érezhetjük magunkat, hanem jobban is fogunk teljesíteni.

Azt kérte, adjam tovább ezt a tudást. Megteszem. 😉

Mielőtt tovább olvasnál…

Arra kérlek, hogy amíg ezt a cikket olvasod (kb. 2 perc), emeld magasra a kezeidet V alakban a fejed fölé, tárd ki a mellkasod és húzd ki magad! (Persze, csak ha egyedül vagy, nehogy minden tekintet rád szegeződjön! 😀 )

A cikk végére megérted miért, és figyeld meg a hatást!!!


Milyen testhelyzetben vagy éppen?

Te milyen pozícióban olvasod most ezt a bejegyzést? Kihúzod magad és egy relatív nyitott testhelyzetben vagy, netán inkább összehúzódva, az asztal fölé görnyedve, keresztbe tett lábakkal olvasol?

A válaszodra mindjárt meg is kapod a magyarázatot.

Testnyelvünk nem csak a környezetünkre hat, hanem saját magunkra is. Mikor belekerülünk egy szituációba, vagy megpillantunk valakit, egyből ítéletet alkotunk. Akár már 3 mp alatt. Az nem sok idő.

Alex Todorov a Princeton egyetemen azt vizsgálta, hogy a politikusok arcképének 1 másodpercnyi (!!!) megtekintése után milyen következtetéseket vonunk le a választások eredményére vonatkozólag. Az eredmény megdöbbentő, mivel 70%-ban eltalálták, hogy bejut-e az illető a szenátusba vagy a kormányzásba. Ilyen módon döntünk…nem (csak) a hallottak, a tények alapján.

Ugyanezt az eredményt hozta Amy kísérlete is egy másik cikkem végén, hogy az interjúalanyok esetében nem a végzettség, a mondott tények, tapasztalatok döntöttek, hanem a nonverbális jelek (lelkesedés, nyitottság, asszertivitás, előadói készség, optimizmus és az ehhez köthető testbeli megnyilvánulások)….mivel a kiválasztók a videókon nem hallották a beszámolókat, csak a jelölteket látták és azok metakommunikációját. Komoly.

A hatalom és a gyengeség testi jelei

Amikor büszkének érzi magát az ember (pl.: egy sportesemény megnyerése, sikeres vizsga stb.), akkor felveszi az úgy mond, hatalmi V-pozíciót. Kinyitja a mellkasát, kitárja a kezeit és V alakban felfelé nyújtja. Aki viszont gyengének érzi magát összehúzódik, becsukja magát, keresztezi a lábát stb. Egyébként a nők nemiségükből fakadóan hajlamosabbak krónikusan gyengébbnek érezni magukat (ugyebár meghatároz a „gyengébbik nem” kifejezés…amit én kikérek magamnak 😀 ).

Te hogy viselkedtél az iskolában?

Egy osztályteremben is nagyon szépen látszik, kik hogyan/milyennek érzik magukat. Sikeresebbnek érzi magát és hatalommal bírónak az, aki elterül a széken, magasba nyújtott kézzel jól látható a padban és mellkasa, lábai nyitva vannak. És van az, aki épp hogy felemeli a kezét, és szinte látszani sem akar, jelentéktelennek gondolja magát és ezt is üzeni a többieknek: „Jelentéktelen kis semmi vagyok.”.

Csak óvatosan, mert ezek a pozícióka saját magunkra is óriássi hatással vannak.

Az a bizonyos 2 perces sikerpóz

Ha egy megmérettetésre készülsz (vizsga, beszéd, sportesemény, randevú, tárgyalás, értékesítés stb.), akkor vonulj el és vedd fel ezt a hatalmi V-pozíciót és tartsd 2 percig. Ez alatt az idő alatt éppen átáll sikeresre az agyad, mivel a hormonális változások bekövetkeznek.

Milyen hormonális változások?

A nonverbális jelek tudják irányítani azt, ahogyan magunkról gondolkodunk, ahogy magunkkal kapcsolatban érzünk.

A testünk is hat az elménkre? IGEN!

Aki hatalmi pozícióban van, vagy erősnek érzi magát, számos előnyre tesz szert a magát gyengébbnek érzővel és/vagy mutatóval. Asszertivitásra, magabiztosságra, optimizmusra hajlamosak és tudják, hogy jók is lesznek, jól fognak teljesíteni. Biztosak benne. És ez így is lesz nagy százalékban. Több kockázatot vállalnak és hajlamosabbak elvontabban gondolkodni. A kortizol szintjük (a stresszért felelős hormon) lecsökken, ez által lazábbak, viszont a tesztoszteronszíntűk (a dominancia hormona) megnő és valóban egy erősebb, hatalmibb érzésbe juttatja őket az agyuk.

Ezt többféleképpen vizsgálták, és erre az eredményre jutottak domináns főemlősök vizsgálata esetében és vezető beosztásban lévő emberek esetében is. De van egy másik, nagyon érdekes (szerencsejátékos) kísérlet, ahol ezt bizonyították… nem is kicsit >>> de erről majd egy másik bejegyzésben. 😉

Testünk megváltoztatja az elmeállapotunkat, az pedig a viselkedésünket, a viselkedésünk pedig a dolgok kimenetelét változtatja meg. Jó esetben sikeresebbé!

Konfiguráld át az agyad ezzel a 2 perces hatalmi V-pozíció gyakorlásával, és tapasztalj minél több sikeres végkifejletű helyzetet, ahol ezt gyakorolnod kell. Hangolód magad sikeresre, hiszen apró trükkök nagy változáshoz vezethetnek. És még valami, ahogy a videóban is elhangzik, és ahogy én is cselekedtem, oszd meg minél több emberrel ezt a tippet.

Felhívnám a figyelmed a videó végén lévő sztorira…kicsit elérzékenyülős. Jó szórakozást!

 

A sztorit a minap olvastam a Kis lépés, nagy hatás c. HVG könyvben és nagyon örülök, hogy találkoztam ma ezzel a TED előadással is, és pontosabban megismerhettem a történetet, valamint a kutatást vezető Amy Cuddyt.

Leadfotó: blog.ted.com

[sgmb id=”2″]


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?