Toporgás helyett tényleges lépések: hogyan éred el a célt?

Szerző: Marczinkó Ágnes

A kutatók szerint az emberek 92%-a nem tudja betartani az új évi fogadalmát. Vajon miért van így? Vagyis kell lennie jobb módszereknek, hogy változtatni tud a helyzeteden. Számos oka a bukásodnak: túlságosan ambiciózus célok, nyomás mások miatt, lustaság és még sorolhatnám.

Ezzel szemben van néhány módszer, ami nekem bevált, amikor változtatni szeretettem volna az élethelyzetemen. A legfontosabb mindezek előtt, hogy tedd fel magadnak a kérdést: „Ha elérem, amit akarok, az teljesebbé teszi az életemet?” A legtöbbünk szeretne boldog és kiegyensúlyozott életet élni, de 80%-át nem teszi ez sem boldoggá.

1. Fektess le hosszú távú célokat!

Ha jelenleg nincsen, akkor készíts párat. Ha vannak, akkor érdemes időről időre újraértékelni. Amíg ez ijesztőnek tűnik számodra, addig nem tudsz nagy hatással lenni a saját jövődre.

A Metrus Intézet legutóbbi kutatásában teljes életet élő embereket kérdeztek. A millenáris generációnak kevésbé vannak kiforrott céljaik. Az X generációnak már van egy konkrét karrier cél vagy valami személyesebb, például új sportágban jól szerepelni, különböző hobbikat kipróbálni, vagy erősebb emberi kapcsolatok kiépítése. A nem rég visszavonult baby boom generációnak pedig általában van egy bakancslistája, amelyen olyan tételek szerepelnek, mint újra olvasni könyveket, és új helyekre elmenni. Ne félj elindulni egy hosszú úton, és látni a hegycsúcsot.

2. Azonosítsd be, hogy mi mozgat meg igazán!

A következő dolog, amely segít elérni az álmaidat. Lehet, hogy online kurzuson új szakmát kellene tanulnod, randizz ismeretlenekkel, sportolj, tanulj meg zenélni, áss mélyebbre a hitedbe. Ezek mind hozzájárulhatnak, hogy megváltozzon az életed, a munkád és a mindennapjaid. Ezektől válsz sikeressé és teljessé.

A valóságban a driverek segítik a hosszú távú céljaidat. Nem szerettem minden tárgyat az egyetemen, de muszáj volt megcsinálnom, hogy megkapjam a diplomámat, ám tudtam, hogy ez a papír hosszú távon támogatni fogja a karrieremet, úgyhogy megtanultam ezekkel együtt élni és nem abbahagyni a dolgokat.

3. Oszd be az idődet!

Az idő legnagyobb kihívás a célok elérésénél. Mindennap ugyanannyi idő áll mindenkinek a rendelkezésére, de vannak, akik bölcsebben tudják beosztani.

5 évvel ezelőtt feltérképeztem az időmet, vagyis egy héten keresztül minden egyes nap leírtam, hogy mire mennyi időt fordítottam. Kijózanító volt az eredmény, hogy mennyi idő ment el a semmittevésre, vagy olyan dolgokra, amik nem vittek előrébb.

Az életem azóta is folyamatosan változik, így évről évre tartok egy ilyen hetet és igyekszem levonni az aktuális tanulságokat.

4. Építs kapcsolatokat!

Az előbb említett interjúk olvasása során közös volt a teljes életet élőkben, hogy majdnem mindenki átélt egy komolyabb tragédiát az életében: egészségügyi problémák, nem léptették elő, válás, halál, de a legtöbbjük megtalálta a módját, hogy elengedje ezeket.

Sokaknak volt pár közeli barátjuk és nagyszerű családtagok, akik segítettek a bajban. Ha te nem vagy ennyire szerencsés, attól még nem biztos, hogy a jövőben is egyedül leszel. Nekem nagyon sokat segítenek a mentorok, vagy olyan emberek, akiktől nem is vártam volna.

5. Vállalj kockázatot!

Az X generációban sok esetben blokkok vannak a kockázatvállalással szemben. Utólag, ha visszatekintenek, azt tanácsolnák, hogy

vállalj minél előbb kockázatot az életben és karrieredben, mivel még lesz időd felállni és sokat tanulhatsz önmagadról is.

Gondolj bele, Te mit kockáztatnál az idei évben? Talán egy új pozícióban kipróbálnád magad a vállalatnál vagy a következő szintre lépnél a társaddal? Netán más terveid vannak?

[sgmb id=”2″]


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?