A célszalag csak egy mérföldkő, amely segíti a fejlődésedet

Szerző: Marczinkó Ágnes
celszalag_365letszikra_1170x650_gratisography

A céljaink irányt mutatnak, hogy mire használjuk fel az energiánkat, hogy motiváltnak érezzük magunkat az életben. A cél megvalósításához küzdeni kell, és nem pedig másokat hibáztatni és türelmetlenkedni. De vajon, hogyan tudod megtörni ezt a jól ismert viselkedési mintát? Ez a boldogság egyik nagy kérdése.

És ezután mi jön?

A célok meghatározásában akár egy mantrát is hívhatsz segítségül. „És ezután mi jön?” – mantra segít fókuszálni a folyamatra és jelenre, ahol most tartasz. Lényegében abban támogat, hogy nyugodt legyél és javíts a helyzeteden.

Egy kis közjáték

Amikor elkezdtem jógát tanulni és különböző irányzatokat megismerni, akkor találkoztam a flow stílussal, amelynek lényege, hogy nincs kötött gyakorlatsor, hanem az oktató áramlása, légzése adja az ászanák sorát. Minden óra változatos és improvizatív jellegű. Egy nap, amikor óra előtt beszélgettem az oktatómmal, azt mondta, hogy nem gondolkodik a gyakorlatsoron, csak jön magától. Kicsit furán néztem rá, mivel az órái logikusan voltak felépítve és nagyon jól tudta, mennyi ideig lehet terhelni az ott lévőket. Erre azt válaszoltam, hogy ha ilyen jól menne nekem is, akkor egész nap csak jógáznék és élvezném minden pillanatát.

Elmosolyodott és elgondolkodva azt mondta, hogy ő is ezt mondta a jógaoktatójának pár évvel ezelőtt, amikor látta gyakorolni. Egészen addig a pillanatig, azt gondoltam, hogy ha olyan hajlékony és edzett lennénk, mint ő, akkor igazán boldog lenne az életem. Jó pár évvel előrébb volt a nálam a gyakorlásban. Ezzel szemben még ő is úgy érezte, hogy még mindig várja azt a bizonyos „megérkeztem és jó itt lenni” érzést.

Ebből vált egyértelművé számomra, hogy mindig lesz újabb cél az életben.

Ha nem kezded el ünnepelni a folyamatot, akkor hosszútávon kimerültnek és elégedetlen leszel. Valamilyen szinten tudatában vagy ennek, de mégis újból és újból beleesel ebbe a körforgásba. Ha valamit nehezen tanulsz meg és emiatt frusztráltnak és türelmetlenek kezded érezni magadat, akkor emlékezz arra, hogy már megint nem a jelenre figyelsz. Ehelyett egy távoli időpontra koncentrálsz a jövőben. Amellett, hogy ez szomorúsággal tölt el, csökkenti azt is, hogy a legjobb képességedet nyújtsd most.

Lépj ki a körből és tedd fel magadnak a kérdést „és ezután mi jön?”

Képzeld, ahogy az erőfeszítéseid végén átszakítod a célszalagot. Örökre megváltoztatja az életedet az a pillanat? Soha nem fogsz ezek után vágyakozni valami vagy valaki után? Teljesnek fog érezni magad?

A válasz mindig nem lesz.

Csak az elégít ki, ha újabb kihívás jön szembe az életben. Különben a célok értelmüket vesztik. Folyamatosan vágyakozunk arra, hogy új kihívásokkal kerüljünk szembe és feszegessük a határainkat. A célszalag csak egy mérföldkő az életedben, amely segíti a személyes fejlődésedet. A célszalag átszakítása az utolsó erőfeszítés csak. Az elégedettség érzése már a futás alatt is megszületik és kitart. A nagy kérdés, hogy mi lesz a következő lépés?

Leadfotó: gratisography.com

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK VAGY AZ INSTAGRAM OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?