A hatékony életmódváltás 7 tippje – letölthető tervezővel

Szerző: Vendég Szerző
életmódváltás_365letszikra_1170x650_schutterstock

Ahhoz, hogy tudatos életmódra válts, az első lépés az elhatározás, onnantól kezdve viszont nagyon erősnek és határozottnak kell lenned – ez tény. Ahogyan az is, hogy kifejezetten nehéz egy korábban keveset vagy egyáltalán nem mozgó embernek helyet találnia a napi- vagy hetirendjében a rendszeres sportnak. Van azonban néhány tipp, amik segíthetnek belefogni az újba, vagy átlendülni a holtponton, ha elakadtál volna.

Ezt a cikket a fittanya.hu szerzője írta, a mi társcikkünket (Hol vagy Te a feladataidban?) pedig ide kattintva olvashatod az oldalukon. Utóbbihoz szerkesztettünk egy letölthető tervezőt is, nem csak anyukáknak. 🙂 A cikk alján Te is letöltheted.

Életmódváltás tipp 1: Legyen terved!

A tartós siker titka az alapos tervezés. A legelső lépés ehhez, hogy alakíts ki egy olyan napirendet, amihez minden körülmények között ragaszkodni fogsz. Legyen a határidőnaplódban fix helye az edzésednek, ennek köszönhetően hamarabb válik majd rutinná és nehezebben is akarod megúszni. Tekints úgy az egészre, mintha időpontod lenne az edzőteremben egy személyi edzőhöz, amit egyszerűen nem mondhatsz le, hiszen már jó előre megbeszéltétek.

Ennek a pontnak a sikeréhez elengedhetetlen, hogy végiggondold, melyik az a napszak, amikor neked a legideálisabb az edzés. Ha zsúfoltak a reggeleid, akkor oda már nehezen fogsz tudni bármit besűríteni, de esetleg egy lazább délután vagy kora este ideális lehet. Amint megtaláltad a legalkalmasabbnak tűnő időszakot, ragaszkodj hozzá! Mert ha mindig más-más helyre próbálod besuvasztani, akkor egy idő után mindig lesz kifogás, ami miatt elhagyod a dolgot. Természetesen ez azok számára kivitelezhető csak, akiknek nagyjából ugyanaz a napirendjük a hét minden napján. Ha viszont azok közé tartozol, akiknek folyamatosan változnak a teendői, akkor az is segíthet, ha vasárnap este előre megtervezed az egész következő hetedet.

Életmódváltás tipp 2: Fektess bele pénzt!

Bármennyire is furcsán hangzik, ha előre kifizeted a személyi edződet vagy a terembérletet, szinte garantált, hogy nem fogod veszni hagyni az összeget. Ez kifejezetten ösztönzően hathat, bevált módszerről van szó. Nyilván csak akkor, ha odafigyelsz a kiadásaidra. Mert ha neked nem számít a pénz, akkor ez se nagyon fog motiválni.

Életmódváltás tipp 3: Csatlakozz egy csoporthoz

A tömegpszichózis a sportban is eléggé erőteljesen jelen van. Ha elkezdesz egy fix csoportba járni, akkor sokkal nehezebben lógod majd el az időpontokat, és biztosan végigcsinálsz majd minden órát. Sőt, ha nagyon nehezen vennéd rá magad az aktuális edzésre, a társaid garantáltan nem hagyják majd, hogy megúszd a dolgot. Emellett fontos visszajelzéseket kaphatsz az edzőpartnereidtől, a külső szemlélő mindig jobban látja a fejlődést, mint te saját magadon.

Életmódváltás tipp 4: Keress társat

Ha nem akarsz vagy nem tudsz csoportos órára járni, akkor is jó, ha találsz valakit, aki az esetek többségében elkísér futni, jógázni, crossfitezni. A lényeg, hogy legyen egy megbízható embered, aki a legnehezebb napjaidon is rávesz a mozgásra. Ha megbeszélitek, hogy együtt mentek, akkor biztosan nem fogod cserbenhagyni, tehát már csak miatta is elindulsz.

Életmódváltás tipp 5: Iktass be mozgást a reggeleidbe

Kutatások szerint, aki biciklivel vagy gyalog jár munkába, az egyszerűen boldogabb. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor is tehetsz valamit az egészségedért: gyalogolj egy megállóval többet, vagy parkolj le kicsit messzebb, mint szoktál, hogy legalább egy 15-20 perces sétával induljon a napod.

Életmódváltás tipp 6: Kényeztesd a hasad!

Jó előre tervezd meg, mi lesz az a fantasztikus reggeli, amit a kemény munka után jól megérdemelten elfogyasztasz majd. Hidd el, sokkal hatékonyabban teljesítesz, ha tudod, hogy vár egy jutalom, amihez csak akkor jutsz hozzá, ha végigcsináltad a tervezett programodat.

Életmódváltás tipp 7: Teremts versenyhelyzetet

Versengő típusoknál nagyon jó módszer a különböző kihívások teljesítése. Legyen mindig valami apró, de azért nem könnyen elérhető cél, ami jobb és jobb teljesítményre ösztönöz. Még jobban működhet a dolog, ha az edzőtársaddal versenyeztek. Ebben az esetben viszont szem előtt tartanotok egymás adottságait és képességét.

Sporthoz kapcsolódó cikkeket az EGÉSZSÉGTUDATOS kategóriában olvashatsz még.

Anyaként nagyon gyakran előfordulhat, hogy túlnőnek rajtunk a feladatok.

Sok teendőt vállalunk be és sokszor az is benne van, hogy elhisszük: csak mi tudjuk jól/helyesen megcsinálni. Csak a mi felelősségünk és dolgunk. De valóban így van ez? Gondoljuk át együtt, hogy vannak-e olyan teendőink, amelyeket akár el is engedhetünk vagy éppen átadhatunk valakinek a családból. És miért fontos ez? Mert csak akkor lehetünk kiegyensúlyozottak, hogy ha a napi teendők között akad olyan is, ami tényleg csak rólunk szól. Így lehetünk sikeresek az életmódváltásban is.

És ahogy a cikk elején ígértem, a IDE KATTINTVA töltheted le a “Hol vagyok én a feladataimban?” tervezőt! A tervezőhöz konkrétan kapcsolódó cikket pedig itt találod.

feladattervező nemcsak anyáknak | 365letszikra és fittanya

Oszd meg másokkal is!

[sgmb id=”2″]

Leadfotó: shutterstock.com

Ezeket olvastad már?