Több érzékszervre ható könyvélmény, avagy így ír Frei Tamás

Szerző: Szlafkai Éva
Frei Tamás könyvei | 365letszikra Magazinblog - Szlafkai Éva

Az én olvasatomban a példakép az, akinek az élete, munkássága, gondolkodásmódja inspirálóan hat. Olyan értéket közvetít, amellyel azonosulni tudsz, ami számodra is érték. Hiteles a mondanivaló és a mögötte lévő ember. Aki fejleszt benned is valamit, aki miatt elkezdesz csinálni valamit, vagy másként kezded el csinálni. Aki hozzád tesz, aki utat mutat, perspektívát ad. Aki olyat tesz, aminek egy szeletét te is tennéd, vagy motivál, hogy tedd.

Egy példakép nem feltétlen elérhetetlen, lehet a rokonod, a társad, a kollégád, a barátod, vagy bárki, aki hat rád annyira, hogy szívesen követnéd az útját, vagy fogadnád meg a tanácsaid, vennéd át a szemléletét. Richard Branson kapcsán is írtam erről, rá többek között a nagybátyja volt szemléletformáló hatással.

Neked van példaképed? Miért ő?

Én nemrég egy előadáson találkoztam az én egyik példaképemmel.

Intellektuálisan kíváncsi: Frei Tamás

Nekem Frei Tamás (oknyomozó riporter, író, világpolgár üzletember, a Cafe Frei lánc vezetője) az egyik olyan személy, akinek a gondolkodásmódjával, világnézetével azonosulni tudok és a világra való rálátását pedig csodálom. Hatalmas múltja van, kuriózum számba menő tapasztalatai, fantasztikusan érdekes életútja, sokszínű cuccal teli “tarsolya”, amelynek összessége mind hatott a mai nézőpontjára. És sokakra. Köztük rám is. Több nyelven beszél, számos ország egyetemén tanult, három helyen/kultúrában él a világban (Miami, Nizza, Budapest), sikerrel nyitja külföldön is a CafeFrei kávézókat (a Pestiekbe gyakran járok) és még sokáig sorolhatnám az okokat, amelyek miatt fel lehet nézni rá.

Szeretem a regényeit is, amelyek vérbeli megírásához külön iskolába iratkozott be az USA-ba. Bennfentes kapcsolatai, tudása és az oknyomozó múltjából adódó rálátása a világra adják azt az érdekfeszítő írásmódot és hitelességet, amely a regényeit jellemzi. Számomra olyan érzés olvasni ezeket, mintha betekinthetnék a világban zajló fontos dolgok kulisszái mögé, amelyet nem sokan láthatnak. De Te, most a könyvét olvasva részese vagy.

A könyvét olvasva mintha betekinthetnél a világban zajló fontos dolgok kulisszái mögé, amelyet nem sokan láthatnak.

Több érzékszervre ható írásmód

Kiragadnék az említett előadásából egy részletet, ami megértette velem, hogy miért olyan vibrálóan realisztikus és magával ragadóak a cselekmények a könyvben. Azt mondja, hogy a mozi 2 érzékszervünkre hat főleg: a látásra és a hallásra. Viszont még van ezeken kívül három: a tapintás, ízlelés és a szaglás. Ahhoz, hogy a papírra vetett fekete betűk vetekedni tudjanak a filmek hatásával, igyekszik megbirizgálni a többi érzékszervet is. Ezért van gasztro múltja és jelene a főhősnek (Andrénak), ezért lehet sokszor kulináris részeket olvasni benne, ezért érzékelteti pontosan a szereplők bőréhez érő hideg bőrkárpitot, hogy érezzünk, ízleljünk, hogy a könyvben olvasott esemény részeseivé válhassunk és a fantáziánk által a belső mozinkban lejátszódó képsorok keltsék életre a cselekményt.

A belső mozinkban lejátszódó képsorok keltik életre a cselekményt.

Persze Frei haditudósító múltja is nagyban közrejátszik az izgalmas fő szálban. Te olvastad már az immár néggyé gyarapodott könyvei közül valamelyiket? Ha igen, akkor érted mire gondolok. 🙂

Neked van példaképed? Kicsoda, és miért van rád példaértékű hatással?

HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?