A világ legegészségesebb testgyakorlata csökkenti a stresszt, növeli az önbizalmat. Íme a boldogság-póz!

Szerző: Kugler Ádám

Gondolom te is számtalan alkalommal hallottál vagy olvastál már a gondolataink teremtő erejéről. A gondolataink érzelmeket generálnak, az érzelmek pedig cselekedetekre sarkallnak vagy megtorpanásra kényszerítenek. Ami azonban számomra, mint „az emberek rejtett oldalának a kutatójának” a legérdekesebb, hogy minden emberi érzelmünk megmutatkozik a testünkön, de legfőképp az arcunkon.

Mi köze az érzelmeknek az egészséghez?

Paul Ekman a pszichológia és az antropológia neves professzora bizonyította be elsőnek, hogy a gondolataink, az érzelmeink és a testünkön megmutatkozó jelek kölcsönösen hatnak egymásra, így az a kérdés fogalmazódott meg benne, hogy lehetséges-e gondolatokat és érzelmeket „mesterségesen” létrehozni azzal, hogy a testünkre illetve az arcunkra erőltetjük például a félelem, a düh, az undor, a szomorúság vagy a boldogság jeleit?

A válasz IGEN!

Több ezer embert vizsgálva bebizonyosodott, hogy ha dühös arckifejezést vágsz és ezt tartod is kb. 40 másodpercig, akkor az elméd elkezd dühítő és idegesítő múltbéli képeket felidézni vagy kreálni, aminek hatására valóban dühös leszel.

Ráadásul azonnal megindulnak benned az ennek megfelelő testi elváltozások. Hevesebben kezd el verni a szíved, megemelkedik a pulzusod, a vérnyomásod, és az adrenalin valamit a kortizol szint is a véredben. Emellett a külső jelek is tovább erősödnek, például ökölbe szorul a kezed és leszeged az állad.

Ha tehát dühöt imitálsz a testeddel, akkor dühítő gondolatok kerítenek hatalmukba, aminek hatására dühöt fogsz érezni és a tested a dühödnek megfelelően fog reagálni.

Testgyakorlat, ami képes pozitív változást előidézni

Ezekből a bizonyított tényekből kiindulva Rinad Minvaleev és csapata, arra kereste a választ, hogy vajon melyik lehet az az arckifejezés, vagy testgyakorlat, ami képes a legnagyobb pozitív változást előidézni az emberben, mind gondolati, mind érzelmi, mind fizikai szinten. Személy szerint (amivel én is maximálisan egyet tudok érteni) az emberiség legnagyobb problémájának a stresszt és az önbizalom hiányát nevezte meg.

Van olyan testgyakorlat, amely elűzi a stresszt és növeli az önbizalmat!

Pontosan tudta, hogy az érzelmeinkért leginkább, a belső elválasztású mirigyeink által termelt hormonjaink a felelősek.
Biztos te is hallottál már a dopaminról például, amit boldogsághormonnak neveznek, vagy az endorfinról, amit a szervezet természetes fájdalomcsillapítójaként ismernek.

Most hadd ismertesselek meg további kettő nagyon lényeges hormonunkkal, amit névről már biztosan te is jól ismersz.

Az önbizalom és a stressz hormonjai: a tesztoszteron és a kortizol

Az egyik a tesztoszteron, amit sokan kifejezetten férfihormonként tartanak számon. Való igaz, hogy a férfiak szervezetében nyolcszor-kilencszer annyi mennyiség található, mint a nőkében, de a nőkben is ott van és a nőkre is ugyanolyan hatást gyakorol, csak más arányokban. A tesztoszteron az erő, a dominancia, a bátorság hormonja. Összefoglaló néven nevezhetjük az önbizalom hormonjának is. Minél több a tesztoszteron a véredben (nemedtől függő arányokban),  annál magabiztosabb, annál kockázatvállalóbb, annál bátrabb és annál céltudatosabb vagy.

A másik hormon a kortizol, ami megfelelő mennyiségben rendkívül fontos az ember számára, azonban túltermelődés esetén rendkívül káros. Az egyszerűség kedvéért hívjuk a kortizolt stresszhormonnak. Minél magasabb a szervezetedben a kortizol, annál gyengébbnek, bátortalanabbnak, kiszolgáltatottabbnak, esendőbbnek, vagyis nyugtalanabbnak, stresszesebbnek érzed magad. Ehhez kapcsolódik egy nagyon érdekes kísérlet ebben a cikkben. (szerk.)

Minvaleev több száz jóga, pilátesz, torna és küzdősport gyakorlatot vizsgálva megtalálta azt a „pózt”, ami az uraknál is és a hölgyeknél is átlagban 16%-al képes növelni a tesztoszteron szintet és 11%-al csökkenteni a kortizol szintet.

Ez a gyakorlat a jógából jól ismert kobra póz (Bhujangasana)!

Kobra póz a világ legegészségesebb testgyakorlata

Ennek a gyakorlatnak a napi szintű 2, de inkább 3 percet felölelő tartása (ami nem könnyű) hatalmas pozitív változást hoz az életedbe, ami tudományosan bizonyított! Ez a gyakorlat az erő, a magabiztosság, a bátorság és a céltudatosság „szimbóluma”, aminek hatására nem csak magabiztosabban leszel képes gondolkodni, de magabiztosabban is fogod érezni magad.

A kobra póz – vagy nevezzük boldogság póznak – csökkenti a mindennapi stresszért felelős magas kortizol szintet és növeli az elégedettségért és a magabiztosságért felelős tesztoszteron szintet, ami közvetve szolgálja az egészséged javítását és megőrzését!

Nem kell elhinni!

Csinálni kell és megtapasztalni!

Láthatod, hogy a testbeszéd és a testünk által küldött jelek helyes ismerete és használata, mennyi mindenben a segítségedre lehet. Ez az a tudomány, amit ha megismersz és tudatosan alkalmazol, akkor messze a legnagyobb pozitív változást hozhatja el az életedbe.

Kugler Ádám cikke |  innerside.hu

Leadfotó: shutterstock.com,  Gif: bbls.com.au

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?