Magyar innovációs siker a rák elleni harcban, ráadásul diákok a világ élvonalában

Szerző: Szlafkai Éva

A Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge nevet viselő nemzetközi innovációs verseny mezőnyének több száz indulója közül szerezték meg a harmadik helyezést a fiatal magyar innovátorok. A világméretű kihívás fő célja, hogy a résztvevők új fejlesztési lehetőségeket és megoldásokat keresve olyan terveket, projekt ötleteket dolgozzanak ki, amelyek maradandó nyomot hagynak valamely iparág fejlődésében.

A versenyben előkelő helyezést elért csapatok anyagi hozzájárulásra is számíthatnak, amelyet ötleteik, vállalkozásaik további fejlesztésébe fektethetnek.

2018-ban az első helyezett a román Xvision-t fejlesztő csapat lett, akik egy az orvostudományban használható újítással neveztek. Az Xvision automatikusan azonosítja az emberi testben tapasztalható anomáliákat és megbetegedéseket, elemzi a röntgenfelvételeket. A második helyezést a hongkongi Datax csapata kapta, akik olyan adatcsere -platform fejlesztéssel rukkoltak elő, ami a munkaerő piac adatait és a munkaerő képzését teszi hatékonyabbá.

A magyar csapat és a harmadik helyezést érő ötlet a mellrák diagnosztizálásának szolgálatában

Almásy Márton nagyszülei halálát követően szembesült a rákbetegség tragédiájával. Amikor unokatestvérénél mellrákot diagnosztizáltak elhatározta, hogy megoldást talál a problémára. Marci jelenleg az Óbudai Egyetem Informatikai Karán tanul kiemelkedő eredménnyel.

A projekt ötlet kidolgozásán tanulmányaik mellett gyermekkori barátjával Novák Emillel és a még gimnáziumi érettségi előtt álló Koór Leventével dolgoznak fáradhatatlanul. Emil a vegyipari tanulmányai befejezését követően a Budapesti Műszaki Egyetemhez kapcsolódó Innovációs Laborban, a Demolában tevékenykedik, rutinos innovátor, alapító tagja a Robotépítők Magyarországi Egyesületének is. Levente – aki egyébként egy nagyon büszke barátnőm fia -, a Berzsenyi Dániel gimnázium 11. évfolyamos, fizika tagozatos hallgatójaként kiemelkedő informatikai tudásának köszönhetően a legifjabb tagja a szakterület iránt elhivatott diákokat tömörítő Microsoft Student Partnership programba bejutott kiválasztottaknak.

Az eddigi fejlesztési feladatokban segítségükre volt még a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke Posta Donát is, aki Edinburghból, továbbképzése mellett, támogatta a csapat munkáját. A fiúk rientiQ néven futtatják a projektet, mely az örökletes mellrák valószínűségének előrejelzését végzi gén szekvenálás és kvantum számítástechnika segítségével.

A korai diagnózis, lehetővé teszi a kezdetleges mellrák kezelését, amikor még nem alakulnak ki szövődmények, melyek további komoly egészségügyi kockázatot jelentenének.

A rientiQ Biotechnologies, a jelenlegi génvizsgálatok mellett, új összefüggések keresésére fókuszál, melyek áttörést jelenthetnek a rákkutatás területén. Magyarország először büszkélkedhet Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge helyezéssel. A csapat tovább dolgozik az ötlet gyakorlati megvalósításán.

Le a kalappal a srácok előtt, és a húszas éveim derekán egészen más elfoglaltságokat űztem… Fantasztikus lesz a jövő, ha ilyen tudatos fiatalok kezében van! Hajrá! 🙂

Ha bővebben érdekel titeket ez a projekt, látogassatok el február 28-án a Microsoft Magyarország épületébe, ahol a srácok bemutatják ötletüket a nagyközönség számára.

További infók: dobogósok, csapatbemutatás, rientiQ Biotechnologies facebook oldal.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?