Levezeti a stresszt és kreatív energiákat szabadít fel. Íme a 10 perces naplóírás!

Szerző: Szlafkai Éva

A túl sok inger, zaj és a folyamatos rohanás elvonhatja a figyelmünket belső világunkról, belső hangunkról, éppen ezért fontos néha kicsit visszatalálni hozzá. A pszichológusok gyakran javasolják erre a célra a naplóírást, hiszen stresszoldó, kreativitást elősegítő és segít megbirkózni az érzelmi megterheléssel járó időszakokkal.

Az elvárások nélküli elmélkedés egyre fontosabb a zajos mindennapjainkban, már csak azért is, mert az elmélkedés a tapasztalataink megértését jelenti. Ha leírjuk – persze kézzel, nem géppel -, egy egészen új belső világunk tárul fel előttünk, ráadásul a stresszt is le tudjuk vezetni.

Ha leírjuk, hogy mi történik velünk, hogyan érezzük magunkat, mit gondolunk és mire vágyunk, akkor megszabadíthatjuk az elménket a sok felesleges zajtól, hiszen kiírjuk a fejünkből. Én például esténként le szoktam írni a másnapi teendőimet, így nem járnak körülötte a gondolataim. Kiírom. Ennél a feladatnál viszont egyáltalán nem erre gondolok. Inkább egy sokkal ösztönösebb írásra.

Naplóírás: írd ki, hogy nagyobb rálátásod legyen saját magadra és levezesd a stresszt!

A naplóírás segíthet az érzelmek kontrollálásában, és támogatja a stresszel való megküzdést, valamint attól, hogy valaki leírja a gondolatait, kognitív források szabadulnak fel, ami megkönnyíti más mentális tevékenységek elvégzését.

Szóval stresszes időszakban érdemes lejegyezni a gondolatainkat, életünk eseményeit, de tehetjük ezt pusztán kedvtelésből is. Vagy próbáld ki a kreatív írást, vagyis az ösztönös naplóírást, amihez elég napi 10 perc is – az Élj kreatívan! könyvben is megemlítem. Az ösztönös naplóírással megértheted a tudatalattid üzeneteit és a kreatív megnyilvánulások révén könnyebben fogsz találni új megközelítéseket, megoldásokat az életed aspektusainak megértésére.

Minden reggel írj 10 perces naplót!

Minden reggel, amikor felkelsz, fogj egy füzetet és 10 percen keresztül csak írj! Mindegy, hogy mit, csak írj! Amiről álmodtál, ahogy érzed magad, amire gondolsz, amire vágysz, vagy egyszerűen csak írj, méghozzá ösztönösen. Ne figyelj semmire, semmilyen külső elvárásra, mint helyesírás, külalak, ésszerűség, fogalmazás, érthetőség! Minden kötöttség nélkül csak hagyd szárnyalni a reggel friss és brillírozó elmédet! Ne akard megszerkeszteni a szöveget, engedj szabad folyást a gondolataidnak, még akkor is, ha épp hülyeségnek, vagy értelmetlennek tűnnek a papírra vetett gondolataid.

Ha letelt a 10 perc, olvasd vissza és elmélkedj rajta. Lehet, hogy nem lesz semmi konklúzió, de lehet, hogy valami érdekes benyomásod lesz az írottak kapcsán és rájössz egy háttérben meglapuló összefüggésre. Netán feltörhet egy érzelmi gátat és zsepire is szükséged lesz, de az biztos, hogy jobban megismered és új színben láthatod magad ettől az ösztönös írástól. Illetve egészen egyszerűen csak jól fog esni, hogy kritika nélkül, szabadon nyilvánulhatsz meg. Ezen kívül fejleszti a kreatív gondolkodást,  valamint az érzelemszabályozást és segít levezetni a stresszt.

Szóval csak 10 perc kell,  egy toll és papír egy héten keresztül minden reggel. A naplót tartsd az ágy mellett, vagy a kávéscsészéd közelében, hogy kéznél legyen reggelente. 🙂 Kíváncsi vagy, mit hoz ki belőled ez a feladat?


Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szólt a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! A feladatokat az azóta átalakult zárt FB csoportban most is megtalálod, ha Te is kipróbálnád ezt a kihívást. Bármikor belevághatsz. Vagy vágj bele a 6 hetes Élj kreatívan! kihívásba, amelynek következő turnusa 2021. januárban indul.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?