Kipróbált tippek, hogy tényleg kipihend magadat az ünnepek alatt

Szerző: Marczinkó Ágnes

A stresszkezelés az ünnepi időszak alatt kiemelten fontos, hogy az évi rohanás után egy kicsit megpihenj és regenerálódj. A süteménysütés, az ajándék költségek kalkulálása és csomagolása közben nem mindegy, hogy mennyire tudsz stabil és higgadt maradni. Marczinkó Ági írása.

Olvasd el a következő tippeket, amelyeket a saját tapasztalatom alapján írtam le. Néhány biztosan neked is segíteni fog, hogy intelligensebben használd a technológiát: egyesek ösztönözni fognak arra, hogy legyél jelen a családi eseményeken, míg mások a segítenek a megfelelő stresszkezelésében.

1. Kapcsold ki az értesítéseket!

Tedd fel magadnak a kérdést: Tényleg szeretnéd minden egyes alkalommal hallani a szorongást előidéző hangot, amikor is új hírt küld az egyik applikáció? Igazán szükséges tudnod, hogy az Instagramon szívet küldött egy amerikai srác az új karácsonyi pulcsis képedre? Kapcsold ki az összes figyelmeztető jelzést! Ha kell, akkor tudatosan szakíts óránként pár percet, hogy megnézd az új értesítéseket.

2. Instagram detox

Az ünnepi időszak segít abban, hogy jobban tudj koncentrálni az emberi kapcsolataidra, amiért hálás lehetsz. Ne arra szánd az időt, hogy a tökéletes kalács fotóját elkészítsd, amelyet mint blogger egyből felraksz az Instagram Storyba. Számos kutatás bizonyította, hogy az Instagramon is folyamatosan összehasonlítod magadat a többiekkel. Hosszútávon ezek káros érzésekhez vezetnek, mint az irigység, megbánás, vagy alacsony önbecsülés. Az ünnepekkor még az Instagram celebek is gyakran szünetet tartatnak.

3. Olvass híreket!

Ne a telefonon, hanem a nyomtatott sajtóban olvasd el a híreket. Mellőzd a televíziós híradásokat és az online cikkeket. Kicsit hangolódj át, hiszen most nagyobb eséllyel van rá időd.

4. Iratkozz le a promóciós hírlevelekről!

Napjainkban a promóciós hírlevelek elárasztják a postaládádat. Vége van a nagy ajándék akcióknak, így érdemes szelektálni az email fiókban. Az https://unroll.me az egyik kedvenc oldalam, ahol egyszerűen kiválasztható, hogy melyik hírlevélről szeretnél leiratkozni pár kattintás alatt.

5. Sétálj a hidegben!

Egy 2014-es tanulmányban két csoport volt, az egyik az erdőben és a másik pedig a városban sétált. Az első csoport résztvevőinek az idegrendszerük megnyugodott, jobb lett a kedvük és csökkent a szorongásuk. Egy másik tanulmány ugyanabban az évben azt mutatta ki, hogy 15 perc séta egy parkban már jelentősen csökkenti a stressz-szintet. Más szóval, irány a természet és használd ki az előnyeit ingyen!

6. Írj kézzel képeslapot!

Az e-mail üzenetek írása gyors és szuper dolog, de folyamatosan emlékeztet a munkára. Plusz, nem is túl személyesek. Írj a szeretteidnek személyes üzenetet, amely csodálatos apró kedvesség lehet a mai számítógépes világba.

7. Lélegezz!

Nincs időd a meditációra? A legegyszerűbb feladat, ha csak a légzésedet figyeled, amely csökkenti a tested feszültségét. Segít az indulásban a Breathing exercises app, amelyben két gyakorlatot lehet elsajátítani.

Ezek a feladatok különösen hasznosak tudnak lenni az ünnepek idején, amikor újra találkozol a család távolabbi tagjaival is. Mindegy milyenek a körülmények, állj ellen a késztetésnek, hogy egész nap a telefonodba temetkezve ülsz – olvass helyette egy újságot, lélegezz és pihenj.

Ha tetszett a cikk, mással is oszd meg!

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKAT!

Ezeket olvastad már?