Élettervezés – tényleg fontos a lista? Használd ezt a sablont!

Szerző: Marczinkó Ágnes

Egy ponton nem láttam értelmét régen, hogy leírjam a céljaimat. Mielőtt elkezdtem kipróbálni az „élettervezést”, teljesen elégedetlen voltam, a kollégiumba laktam és egy olyan munkahelyen voltam gyakornok, amelyet nem túlságosan éreztem jól magam, mivel nem volt időm azokra a dolgokra, amiket szerettem. Marczinkó Ági írása, a cikk végén letölthető tervezővel!

Nemrég beszéltem egy tehetséges hölggyel, aki nem írja le a terveit, mert nyugtalannak érzi magát, amikor a jövőre gondol. Nem írja le a céljait sem, mivel már zűrzavarosnak gondolja to-do listákat és nem akar stresszen élni ez miatt. Egy idősebb ismerősöm, pedig túl öregnek tartja magát, hogy céljai legyenek. (65 éves)

Az élettervezésem akkor kezdődött el, amikor egyéves visszatekintést készítettem, az örömtervhez hasonlót. Átgondoltam mi működött, és mi nem az előző évben. Amint ezzel elkészültem, elkezdtem dolgozni a tervezőmmel, amely az egész évet lefedte.

Havi jegyzeteket készítettem és felidéztem mi volt az, amiből többet akartam: több öröm, több közösségi élet, egy hely ahol szeretek dolgozni, több energia.

Amikor ezeket hangosan kimondtam és tudatosítottam elkezdtek a hullámok feltörni az életemben.

Lassan de biztosan, körülbelül 3 év kellett, hogy megváltozzon teljesen az életem. Találtam egy munkát, amelyet szeretek. Több barátnőm van, mint valaha és olyan szuper projektekben lehet részem, amelyet sokszor én sem hiszek el.

Szeretnéd, hogy neked is segítsek a továbblépésben? Megmutatom, hogy hogyan fogtam neki a tervezésnek és a célok finomhangolásához:

1. Tekintsd át az elmúlt évet/negyedévet/hónapot!

Nézd meg, mi működött és mi nem az adott időszak alatt, ez segíteni fog abban, hogy felismerd, milyen kihívásokkal kell szembenézned. Írd le a kérdéseket magadnak:

 • Mi működött?
 • Mi lett volna jobb?
 • Mit tanultam?
 • Mit szerettem volna?
 • Hogyan lehetett volna megoldani a problémát?

Amikor kihívással találkozol, tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen lehetőségeid vannak. Ez segít abban, hogy átgondold a helyzetet és felfedezz új megoldásokat.

2. Idézd fel, hogy mit akarsz!

Könnyű szabályok szerint élni az életet. Például, ha valakinek fontos a környezetvédelem, akkor nem fog mindennap autóval járni a munkahelyére. Talán új helyre költözik emiatt, más közlekedési lehetőséget választ, vagy otthonról dolgozik.

Kezdd el felidézni és leírni, hogy milyen számodra az ideális világ! Hogyan kezelik egymást az emberek? Hogyan bánnak a környezetükkel? Ha befejezted a leírást, akkor kezdj el fókuszálni magadra, és hogy miképp egyeztethető össze ez a világkép!

3. Használj sablont!

Ezután kezd el dokumentálni az életedet. Például minden vasárnap szánj időt, hogy visszanézed az előző hetedet és leírod azt, amit elértél, mi az, ami függőben van, és mire kellene fókuszálni a következő héten. Ha nehéznek találod ezt a rutint, akkor tedd valamivel különlegessé. Például ülj 10-15 percet az asztalnál és utána jutalmazd meg magadat egy finom gyümölcslével. Ha reggel nem jó neked, akkor próbáld meg az estét vagy az ebédidőt. Találd meg azt, ami működik!

Majd minden nap fusd át a listádat, hogy meggyőződj arról, hogy haladsz a dolgokkal. Ha egy jó vagy rossz napod volt, akkor írd le mi volt szuper és mi nem.

4. Zárj le nyitott dolgokat!

A dobozos módszerem sokat segít, hogy megszabadulj a felesleges dolgoktól. Továbbá a hétindító átgondolásnál írd le minden aggodalmadat és eredményedet. Majd találj magadnak szabadidőt, amikor van időd, helyed és energiád a kreatív dolgokra.

5. Írd le a kihívásaidat és belső gondolataidat!

Minden hónap végén írd le, hogy mivel néztél szembe. Majd vizsgáld meg ezeket és találd meg hozzájuk a lehetséges megoldásokat. Még akkor is, ha egy probléma megoldhatatlanak tűnik, érdemes elgondolkodni és mérlegelni. Szintén írd le a belső gondolataidat, mert ezeket könnyű elfeljeteni! Ilyenekre gondolok, mint az éjszakai álmok, beszélgetés foszlányok, meditációk, vagy csak a mindennapokból, amire emlékszel.

6. Kezdd el és ismételd!

Amikor visszaemlékezel, akkor képes leszel meglátni a körülötted történő változásokat. A 2017-es évből is már két hónap eltelt. Kezdésnek nézd vissza ezt a rövidebb időszakot. Mit szeretnél idén a világtól? Mit szeretnél magadnak? Létre tudsz hozni majd bármit, amit előrébb visz?

Hogy néz ki az élettervezés? Íme a sablonom!

Ha nem is tudod, hol kezdd, akkor próbáld ki az én „élettervezési” sablonom, és ez alapján indulj el az ösvényen.

 • Milyen sikereid voltak az elmúlt héten?
 • Mit csinálhattál volna jobban?
 • Heti fókusz:
 • TOP 3 heti cél:
 • Hálás vagyok ezekért:
 • Elengedem ezeket:
 • Heti önfegyelem:

Vendégszerkesztőnk, Marczinkó Ágnes cikke

A képre kattintva ingyen megszerezheted, letöltheted a fenti sablon alapján készült a tudatos heti tervezőt.

szikratervezo_4_365letszikra

Leadfotó: uhdwallpapers.org

[sgmb id=”2″]


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?