Amire vágysz, talán nincs is olyan messze… Fedezd fel az áloméleted Mind Map segítségével!

Szerző: Szlafkai Éva

Sokszor a kívánt dolgok/élet megvalósításához nincs szükségünk rengeteg pénzre, csak nyitottságra, kíváncsiságra, némi kreativitásra és a meglévő keretek között is megvalósíthatjuk az ÁLMAINKAT. Hiszen nem a tárgyakra vágyunk igazából, hanem az általuk kiváltott érzéseket szeretnénk kielégíteni. Ezzel a Mind Map technikával kiderítheted, hogy milyen közel van hozzád az áloméleted valójában.

Az egyik kedvenc módszerem a mind mapping, azaz elmetérkép készítés, amely egy kreatív problémamegoldó módszer. Most az álmainkat/vágyainkat fogjuk felszínre hozni vele. Izgalmas lesz!

Mi az a Mind Map?

A Mind Map egy szabályzott kreatív problémamegoldó módszer, és mint ilyen, segíti előhozni a megszokott gondolkodási kereteinken kívül megoldásokat. Nem lineárisan dolgozza fel az infókat (vagyis ahogy általában jegyzetelünk, egymás alá írva a szavakat, mondatokat), hanem egész olyan, mint az agyunk, a Mind Map úgy ábrázolja a gondolatainkat, ötleteinket, ahogyan azok strukturálódnak az agyunkban.

Éppen ezért ezt a rendszert sokkal jobban átlátjuk, jobban értelmezzük, hamarabb megjegyezzük. A Mind Map struktúra segíti a jobb és bal agyfélteke közötti átjárást, vagyis a logikai, stratégiai dolgokért felelős bal agyféltekénket ügyesen összeköti a kreativitásért felelős jobbal. Így a klassz, egyedi megoldások immár logikus, tervezhető formában előttünk is állnak, és így sokkal eredményesebb megoldások születnek.

Rajzold meg a saját „Álomélet Mind Map-edet”!

Ez a feladat egyébként nagyon hasonlít az énmárka átgondolásakor használt feladathoz (Mit kezdenél a fizetésed ezerszeresével?), csak most máshonnan közelítünk. 😉

Fogj egy (nagyobb) lapot és középre írd fel, hogy “Nyertem 15 milliárd forintot!”  Ezután hagyj magadnak pár percet, ábrándozz el rajta, hogy mire költenéd. Majd rajzold meg hozzá a Mind Map-et a következő módon, ám mindig csak egy lépést haladj előre a feladatban!

 1. Középre írd fel a mondatot és karikázd be!
 2. Húzz belőle 6 vonalat és írd fel a vonalakhoz: Otthon, Utazás, Munka, Család/Barátok, Jótétemény, Hobbi. Ezeket is karikázd be!
 3. Mind a 6 kategóriából húzz 3-3 vonalat és írj értelemszerűen hozzájuk 3 dolgot, hogy azzal kapcsolatban mire költenéd a pénzt. Pl. Otthonhoz, hogy vennél egy tengerparti házat, vennél befektetésnek két lakást, berendeznéd stílusos dizájnerholmikkal, olyan konyhád lenne, ahol vacsorapartikat adnál stb. Munkához pl, hogy belefognál a saját vállalkozásodba, megírnál egy könyvet. Jótéteményhez, hogy támogatnál egy kutyás alapítványt. Utazáshoz pl., hogy elutaznál 3 hónapra Ázsiába. A családnál pl., hogy a szüleidet egy luxus helyre költöztetnéd Franciaországba, vagy minden barátodnak adnál két millát stb.
 4. Ha készen vagy, akkor mind a 3, vagyis összesen 18 vonalhoz írd oda (más színnel), hogy milyen érzéseket váltana ki belőled, ha az megtörténne. (Pl. A saját vállalkozás elkezdése: izgalom és szenvedély a munka iránt, fontosság érzése stb.)
 5. Végül írd oda az érzéshez (ismét más színnel), hogy JELENLEG mivel tudnád vagy tudod ezt az érzést elérni, megtestesíteni!

Nyugodtan használj a rajzodhoz színeket, ábrákat, ahogy szeretnéd. Alkoss egy szemléletes elmetérképet a vágyaidhoz, az elérni kívánt álomélethez. Talán nem is gondolnád, hogy milyen közel van… vagy éppen már azt is éled.

Mind map online kurzus

A pénz boldoggá tesz?

Az érzelmeink mutatják meg, hogy mi az, ami bennünk van valójában és mi az, amire vágyunk. Nem sportkocsit szeretnénk, hanem a szabadság érzését és hogy mások azt gondolják rólunk, milyen szerencsés fickó. Nem drága ruhákat szeretnénk valójában, hanem a drága ruhák viselésével járó elismerést, fontosság érzetet. Persze jó dolog a medencés ház nyújtotta kényelem, a világkörüli úttal járó felfedezés izgalma és az anyagi biztonság, de tekintsünk egy kicsit tudatosabban a vágyaink mögé, mert sok mindent elárulhat rólunk. Talán nem is gondoljuk, hogy az adott érzelmeket más úton is „beszerezhetjük” a megvásárlásukon kívül és elégedettek lehetünk. 🙂

Persze, szóba jöhet Maslow-piramisa is (először a fiziológiai szükségleteket kell kielégítenünk, utána jön a többi), illetve a kifogásink védőpajzsként való használata („Nincs elég pénzem jó iskolára, akkor nem tanulok”) valamint hogy az ember mindig másra/többre vágyik, mint amije van. Amint eléri, már jöhet is az újabb/nagyobb cél és vágy. Csak gondolj egy triviális példára, mondjuk meddig játszottál azzal a játékkal, amiért hónapokig könyörögtél, vagy meddig töltött el büszkeséggel az előléptetés, meddig élvezted az új munkahelyedet, meddig örültél a fizetésemelésednek és a felújított fürdőszobának? A kifogások is egy kaptafa, hiszen ha úgy gondoljuk, hogy nincs pénzünk megtenni ezt vagy azt, akkor az alternatív útvonalakat számba sem vesszük, éppen ezért jó mondjuk a mind mapping módszer, teret ad az alternatív, laterális gondolkodásnak.

A modern boldogságkutatások szerint nem boldogít, ha sikerül elérnünk a több pénzzel kapcsolatos vágyainkat. Nem ez boldogít bennünket.

Hogy mi boldogít valójában, arról már számos cikket írtam, viszont fontos megjegyezni, hogy amíg a társadalmunkban a pénz az ösztönzés első számú eszköze és a biztonság szimbóluma, addig csak tudatos önismereti  folyamattal tudjuk átalakítani a pénzzel kapcsolatos szemléletünket. Mert itt szemléletváltásra van szükség és hidd el, hogy elégedettebb éltet fogsz élni.

Szóval ideje átgondolni a vágyaid mögött megbúvó érzelmeket, érdekes dolgok derülhetnek ki. 😉

álomélet-mind-map-365letszikra
Alkoss kedvedre!

Miért jó a Mindmap?

 • Elvezet olyan megoldásokhoz is, amelyek rutingondolkodással nem elérhetőek.
 • Időt spórolsz meg, hiszen hamarabb jegyzetelsz, hamarabb jutsz eredményre, hamarabb megjegyzel egy infóhalmazt.
 • Számos területen és helyzetben használhatód mind a munkában, tanulásban, magánéletben. Pl:
  • Feleletre, vizsgára való felkészülés.
  • Prezentációra, előadásra való felkészülés.
  • Tervek készítése (célok felvázolása, munkahely váltás, karácsonyi ajándékok kigondolása).
  • Döntések segítése (Hol tanuljak tovább? Hova menjünk nyaralni? Mi a nekem való munka?).
  • Olvasónapló felvázolása.
 • Kizökkent a hagyományos gondolkodási keretekből.
 • Összehangolja a két agyféltekét.
 • Javítja a kreatív teljesítőképességet.
 • Látszik a struktúra, a teljes felépítés, így jól átlátható.
 • Támogatja az agy munkáját, nem terheli le.

Próbáld ki!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?