Amire vágysz, talán nincs is olyan messze… Fedezd fel az áloméleted Mind Map segítségével!

Szerző: Szlafkai Éva
álomélet mind map 365letszikra

Sokszor a kívánt dolgok/élet megvalósításához nincs szükségünk rengeteg pénzre, csak nyitottságra, kíváncsiságra, némi kreativitásra és a meglévő keretek között is megvalósíthatjuk az ÁLMAINKAT. Hiszen nem a tárgyakra vágyunk igazából, hanem az általuk kiváltott érzéseket szeretnénk kielégíteni. Ezzel a Mind Map technikával kiderítheted, hogy milyen közel van hozzád az áloméleted valójában.

Az egyik kedvenc módszerem a mind mapping, azaz elmetérkép készítés, amely egy kreatív problémamegoldó módszer. Most az álmainkat/vágyainkat fogjuk felszínre hozni vele. Izgalmas lesz!

Mi az a Mind Map?

A Mind Map egy szabályzott kreatív problémamegoldó módszer, és mint ilyen, segíti előhozni a megszokott gondolkodási kereteinken kívül megoldásokat. Nem lineárisan dolgozza fel az infókat (vagyis ahogy általában jegyzetelünk, egymás alá írva a szavakat, mondatokat), hanem egész olyan, mint az agyunk, a Mind Map úgy ábrázolja a gondolatainkat, ötleteinket, ahogyan azok strukturálódnak az agyunkban.

Éppen ezért ezt a rendszert sokkal jobban átlátjuk, jobban értelmezzük, hamarabb megjegyezzük. A Mind Map struktúra segíti a jobb és bal agyfélteke közötti átjárást, vagyis a logikai, stratégiai dolgokért felelős bal agyféltekénket ügyesen összeköti a kreativitásért felelős jobbal. Így a klassz, egyedi megoldások immár logikus, tervezhető formában előttünk is állnak, és így sokkal eredményesebb megoldások születnek.

Rajzold meg a saját “Álomélet Mind Map-edet”!

Ez a feladat egyébként nagyon hasonlít az énmárka átgondolásakor használt feladathoz (Mit kezdenél a fizetésed ezerszeresével?), csak most máshonnan közelítünk. 😉

Fogj egy (nagyobb) lapot és középre írd fel, hogy “Nyertem 15 milliárd forintot!”  Ezután hagyj magadnak pár percet, ábrándozz el rajta, hogy mire költenéd. Majd rajzold meg hozzá a Mind Map-et a következő módon, ám mindig csak egy lépést haladj előre a feladatban!

 1. Középre írd fel a mondatot és karikázd be!
 2. Húzz belőle 6 vonalat és írd fel a vonalakhoz: Otthon, Utazás, Munka, Család/Barátok, Jótétemény, Hobbi. Ezeket is karikázd be!
 3. Mind a 6 kategóriából húzz 3-3 vonalat és írj értelemszerűen hozzájuk 3 dolgot, hogy azzal kapcsolatban mire költenéd a pénzt. Pl. Otthonhoz, hogy vennél egy tengerparti házat, vennél befektetésnek két lakást, berendeznéd stílusos dizájnerholmikkal, olyan konyhád lenne, ahol vacsorapartikat adnál stb. Munkához pl, hogy belefognál a saját vállalkozásodba, megírnál egy könyvet. Jótéteményhez, hogy támogatnál egy kutyás alapítványt. Utazáshoz pl., hogy elutaznál 3 hónapra Ázsiába. A családnál pl., hogy a szüleidet egy luxus helyre költöztetnéd Franciaországba, vagy minden barátodnak adnál két millát stb.
 4. Ha készen vagy, akkor mind a 3, vagyis összesen 18 vonalhoz írd oda (más színnel), hogy milyen érzéseket váltana ki belőled, ha az megtörténne. (Pl. A saját vállalkozás elkezdése: izgalom és szenvedély a munka iránt, fontosság érzése stb.)
 5. Végül írd oda az érzéshez (ismét más színnel), hogy JELENLEG mivel tudnád vagy tudod ezt az érzést elérni, megtestesíteni!

Nyugodtan használj a rajzodhoz színeket, ábrákat, ahogy szeretnéd. Alkoss egy szemléletes elmetérképet a vágyaidhoz, az elérni kívánt álomélethez. Talán nem is gondolnád, hogy milyen közel van… vagy éppen már azt is éled.

Mind map online kurzus

A pénz boldoggá tesz?

Az érzelmeink mutatják meg, hogy mi az, ami bennünk van valójában és mi az, amire vágyunk. Nem sportkocsit szeretnénk, hanem a szabadság érzését és hogy mások azt gondolják rólunk, milyen szerencsés fickó. Nem drága ruhákat szeretnénk valójában, hanem a drága ruhák viselésével járó elismerést, fontosság érzetet. Persze jó dolog a medencés ház nyújtotta kényelem, a világkörüli úttal járó felfedezés izgalma és az anyagi biztonság, de tekintsünk egy kicsit tudatosabban a vágyaink mögé, mert sok mindent elárulhat rólunk. Talán nem is gondoljuk, hogy az adott érzelmeket más úton is “beszerezhetjük” a megvásárlásukon kívül és elégedettek lehetünk. 🙂

Persze, szóba jöhet Maslow-piramisa is (először a fiziológiai szükségleteket kell kielégítenünk, utána jön a többi), illetve a kifogásink védőpajzsként való használata (“Nincs elég pénzem jó iskolára, akkor nem tanulok”) valamint hogy az ember mindig másra/többre vágyik, mint amije van. Amint eléri, már jöhet is az újabb/nagyobb cél és vágy. Csak gondolj egy triviális példára, mondjuk meddig játszottál azzal a játékkal, amiért hónapokig könyörögtél, vagy meddig töltött el büszkeséggel az előléptetés, meddig élvezted az új munkahelyedet, meddig örültél a fizetésemelésednek és a felújított fürdőszobának? A kifogások is egy kaptafa, hiszen ha úgy gondoljuk, hogy nincs pénzünk megtenni ezt vagy azt, akkor az alternatív útvonalakat számba sem vesszük, éppen ezért jó mondjuk a mind mapping módszer, teret ad az alternatív, laterális gondolkodásnak.

A modern boldogságkutatások szerint nem boldogít, ha sikerül elérnünk a több pénzzel kapcsolatos vágyainkat. Nem ez boldogít bennünket.

Hogy mi boldogít valójában, arról már számos cikket írtam, viszont fontos megjegyezni, hogy amíg a társadalmunkban a pénz az ösztönzés első számú eszköze és a biztonság szimbóluma, addig csak tudatos önismereti  folyamattal tudjuk átalakítani a pénzzel kapcsolatos szemléletünket. Mert itt szemléletváltásra van szükség és hidd el, hogy elégedettebb éltet fogsz élni.

Szóval ideje átgondolni a vágyaid mögött megbúvó érzelmeket, érdekes dolgok derülhetnek ki. 😉

álomélet-mind-map-365letszikra
Alkoss kedvedre!

Miért jó a Mindmap?

 • Elvezet olyan megoldásokhoz is, amelyek rutingondolkodással nem elérhetőek.
 • Időt spórolsz meg, hiszen hamarabb jegyzetelsz, hamarabb jutsz eredményre, hamarabb megjegyzel egy infóhalmazt.
 • Számos területen és helyzetben használhatód mind a munkában, tanulásban, magánéletben. Pl:
  • Feleletre, vizsgára való felkészülés.
  • Prezentációra, előadásra való felkészülés.
  • Tervek készítése (célok felvázolása, munkahely váltás, karácsonyi ajándékok kigondolása).
  • Döntések segítése (Hol tanuljak tovább? Hova menjünk nyaralni? Mi a nekem való munka?).
  • Olvasónapló felvázolása.
 • Kizökkent a hagyományos gondolkodási keretekből.
 • Összehangolja a két agyféltekét.
 • Javítja a kreatív teljesítőképességet.
 • Látszik a struktúra, a teljes felépítés, így jól átlátható.
 • Támogatja az agy munkáját, nem terheli le.

Próbáld ki!

Téged is hajt a kíváncsi tudásvágy, számodra is fontos az önfejlesztés és a kreatív szemléletmód? Ha igen, kövesd a szikrákat a több ezer fejlődni vágyó olvasóval együtt: SZIKRAMAILFB CSOPORT, FBINSTAGRAM, PODCAST, ÉLJ KREATÍVAN KÖNYV ÉS PROGRAM, SZIKRA KURZUSOK.

Ha személyre szabottabb segítség kell komplex projektek, kreatív problémamegoldás vagy énmárka építés témában, jelentkezz be egyéni konzultációra.

Ezeket olvastad már?