Négy különböző ember egy liftbe zárva. Te melyik vagy? DISC személyiségteszt

Szerző: Szlafkai Éva

Négy személy utazik egy liftben, mindegyik más személyiségtípus. Te melyik vagy?  Íme a DISC személyiségteszt, amely az egyik legnépszerűbb viselkedéselemző módszer, és egy hozzá kapcsolódó rendhagyó sztori. Miért érdekes? Mert segít felismerni a különféle személyiségtípusokat a testbeszédük alapján.

Egy irodaházban a lift ajtaja már szinte bezárult, amikor még egy személy szeretne beszállni a liftbe. A liftben már eleve tartózkodnak négyen. Az egyik közülük már nagyon menne, sietve az órájára pillant. Másikuk hasonló energiával, ugyanakkor mosollyal üdvözli az újonnan érkezőt miközben a gombot megnyomva nyitva tartja a lift ajtaját. A harmadik személyt nem zavarja, ha várni kell, továbbra is kedvesen, visszafogottan mosolyog. Mindeközben a negyedik személy rápillant a liftben található kiírásra és kikalkulálja a súlyok alapján, hogy a lift vajon elbír-e még egy személyt.

DISC modell személyiségtipológia

Ha a négy személy, négy különböző személyiségtípust takar, akkor melyik vagy Te?

A megkülönböztetés alapját képezi az introvertáltság és extrovertáltság, valamint a feladat-, illetve a kapcsolat orientáltság.
Ez alapján a DISC személyiségteszt négy különböző viselkedési stílust különböztet meg, amely ez az egyik legelterjedtebb viselkedést felmérő eszköz. A mozaikszó a domináns, befolyásoló, stabil és szabálykövető szavak angol megfelelőinek kezdőbetűiből született és kizárólag a látható, megfigyelhető jegyek alapján segít beazonosítani, tudatosítani, hogy ki melyik kategóriába tartozik. Ha kíváncsi vagy, hogyan győzik le a kreativitás gyilkosokat a különböző színek, olvasd el ezt a cikket is.

A domináns piros – óranézegető

Aki sietve az órájára pillant, biztos, hogy piros. A domináns piros magabiztos és eredményorientált, de lehet indulatos is.  Dominanciát tükröző mozdulatok, ujjmutatás, toronysisak, hatalmi póz jellemzi. Állandó szemkontaktust tart, türelmetlenséget mutató testbeszéd és határozott, gyors lépések, valamint erőteljes kézfogás jellemzi.

Csatlakozz a Szikra Hub-hoz, és fejlődj kreatívan Te is ezen az ÖNISMERETI JÁTSZÓTÉREN! A klub célja, hogy rendhagyóan megközelített témákkal és folyamatosan bővülő tudástárral segítse az önfejlesztésedet számos területen, miközben a POWER SKILL-jeidet is fejleszted. Mentoranyagok, tervezők, kihívások, könyvek tudásanyagai, workshopok, coaching alkalmak és mindez kreatív köntösben, ráadásul közösségben. Kíváncsi vagy a több mint 300 tudásanyagra? Nézz körül a www.szikrahub.hu oldalon!

A befolyásoló sárga – liftajtós

A lift ajtaját kinyitó személy a befolyásoló sárga, aki gyors és optimista, de gondjai adódhatnak az időbeosztással.  Heves gesztikuláció jellemzi, sokat mosolyog, játékos, változatos gyors lépésekben „szökell”. Ő az, aki kopog és belép bármilyen ajtón, tele van lendülettel, jókedvvel, barátságosan üdvözöl és nagyon lazán kezeli a szabályokat. A kézfogása is ezt a lezser stílust juttatja eszünkbe.

A stabil zöld – várakozó

Várakozást könnyen elviselő személy a stabil zöld, aki nyugodt, megfontolt és kerüli a konfliktusokat.  Kellemes mosolygás és odafordulás, lassú járás jellemző a zöldekre. Az ajtón való belépés előtt megfontoltan felméri a terepet. Testbeszéde türelmet mutató, kézfogása alkalmazkodó, akár kétkezes, öltözete visszafogott.

A szabálykövető kék – kalkuláló

A súlyt kikalkuláló személy ki lenne más, mint a szabálykövető kék, akinek pozitív jellemzői pl. a precizitás, megbízhatóság, ugyanakkor könnyen elveszik a részletekben.  Egyenletesen, kimérten lépdel, ha be szeretne menni valahova, akkor szabályok szerint bekopog, és kivár.  Kézfogása az üzleti etikett szerint való, arckifejezése kevés érzelmet tükröz, gyakran érinti az állát, valamint konzervatívan öltözik.

Te melyikben ismersz magadra? Ha nem vagy benne biztos, ezen az oldalon egy rövid, 25 kérdéses teszttel megtudhatod, melyik szín és miért éppen az jellemző rád.

 Leadfotó

Podcast a témáról

Hogyan tudjuk magunkat jobban megismerni, és hogyan tudunk jobb kapcsolatot teremteni másokkal? Mondjuk, ha meg tudjuk határozni, hogy melyik személyiség színcsoport jellemző az emberekre. Erről az izgalmas témáról beszélgettünk Bíró Nóra, testbeszéd specialistával. Ha kíváncsi vagy a Nők az útON podcast beszélgetésünkre a különböző személyiség színcsoportokról, hallgasd meg itt.

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?