Szeretetnyelv teszt. Add a tökéletes ajándékot!

Szerző: Vendég Szerző
Szeretetnyelv ajándék teszt | 365letszikra

Minden ember más, és bár közös bennünk az, hogy mindannyiunknak szüksége van szeretetre, másként éljük meg a szeretet fogalmát a mindennapokban. Aki már hallott a szeretetnyelvekről, az tudja, hogy öt fő csoportot különböztetünk meg aszerint, hogy kinek mi a legkedvesebb: a minőségi idő, a dicséret, az ajándékozás, a szívesség vagy az érintés.

A következőkben rájöhetsz, hogy vajon Te melyik szeretetnyelvet használod és hogy a családodnak, barátaidnak hogyan adhatsz hozzájuk passzoló ajándékot!

Kinek milyen a szeretetnyelve?

Lelki alkatunktól, személyiségünktől függ, hogy mi a szeretetnyelvünk, vagyis milyen gesztusokkal mutatjuk ki a szeretetünket, és mások gesztusai közül melyiket értékeljük a szeretet kifejezésének. Abszolút nincs benne semmi törvényszerűség – akár egy családon belül is előfordulhat, hogy mindenkihez másként kell “szólni”. S persze, nem jelent kizárólagosságot sem, inkább arról van szó, hogy az öt közül az egyik jellemzőbb ránk a többinél.

Az adventi időszakban, a meghitt – vagy éppen teljesen kaotikus – készülődés közben, és az ajándékok kiválasztásánál segíthet, ha felismerjük egymás szeretetnyelvét.

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfontosabb, szeret “együtt csinálni” dolgokat. Ő az, aki mindig egy légtérben akar lenni, aki elkísér (vagy kéri, hogy mi kísérjük el), aki ugyanúgy szeret beszélgetni, amilyen jó hallgatóság is. Számára a közös élmények a legértékesebbek, így nagyon fog örülni, ha saját készítésű vouchert kap karácsonyra, amit beválthat közös kutyasétáltatásra, sütizésre; esetleg páros szauna- vagy színházbérletet, vagy egy meleg takarót, amivel betakarózhattok, mikor a karácsonyfa alatt puzzle-oztok.

Dicsérő szavak

Azokat, akiknek a dicsérő szavak az elsődleges szeretetnyelvük, az arcukról lehet felismerni: amikor dicséretet kapnak, felragyog a mosolyuk, csillog a szemük, és legalább hat centit nőnek. Nagyon boldoggá teheted ezeket a családtagokat, ha elkéred tőlük a szuper mézeskalács receptjüket – amit aztán a minőségi idősökkel megsüthetsz-kidíszíthetsz -, vagy ha nagyon-nagyon megdicséred őket, amikor hazaérnek a kicsit ferde, kicsit lyukas fenyővel. Biztos lehetsz benne, hogy ha “A világ legjobb …” feliratú bögrét ajándékozol nekik, használni fogják.

Ajándékozás

Akiknek az ajándékozás jelenti leginkább a szeretet kifejezését, nem csak kapni szeretnek, hanem maguk is mindig ajándékoznak, akár egészen apró dolgokat is. Ők azok, akik nem jönnek úgy haza a vásárlásból, hogy ne hoznának legalább egy csokit, de saját kezűleg is szívesen készítenek dolgokat, barkácsolnak vagy kézimunkáznak. Nekik bármi remek ajándék lehet, mert mindennek örülnek. Velük van a legkönnyebb dolgod!

Szívesség

Azok számára, akiknek a szívesség a legkedvesebb, segítőkészek és gondoskodók. Ha kakaóit akarnak inni, csinálnak a többieknek is – s az adventi időszakban hajlamosak rá, hogy egy kicsit túlvállalják magukat. Viszont nagyon hálásak lesznek, ha átvállalunk tőlük feladatokat: gondoskodunk a bejgli beszerzéséről, és felporszívózunk helyettük. Nekik kifejezetten a kényeztető ajándékok fognak örömet okozni – például egy jó könyv, habfürdő, vagy mozijegy – és az, ha lehetővé tesszük számukra, hogy ki is élvezhessék őket.

Érintés

Az utolsó szeretetnyelven, az érintéssel “beszélőket” is nagyon könnyű felismerni arról, hogy nem tudnak úgy elmenni a szeretteik mellett, hogy meg ne érintenék őket: jártukban-keltükben megsimogatják a fejüket, vagy megdörzsölik a karjukat. Hideg évszakokban nagyon könnyű nekik örömet okozni – csak kuckózz be melléjük a kanapéra vagy az ágyba, lehetőség szerint macskástul. Számukra azzal okozhatod a legnagyobb örömet, ha megszervezed, hogy az egész család összejöjjön karácsonykor – és mindenkit jól megölelgethessenek.

Nektek mi a szeretetnyelvetek?

Ha nem tudod eldönteni, itt teszteld le!

 

Vendégszerzőnk: Mucsi Boglárka (fenntarthato.cafeblog.hu)

 


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?