Mindig van választásod! Akkor is, ha egy terrorista fia vagy…

Szerző: Szlafkai Éva
Mindig van választásod! Akkor is, ha egy terrorista fia vagy..._365letszikra_1170x650-TED-blog

Zak Ebrahim csak 7 éves volt, amikor tini nindzsa teknőcös pizsamájában el kellett hagynia otthonát és menekülnie kellett, mivel apja a terrorizmust választotta a családja helyett. Többek között lelőtt egy befolyásos rabbit és segédkezett a World Trace Center 1993-as lebombázásának kitervelésében. A sztori sokkoló és erőteljes, a választás szabadságáról szól.

Történetéből TED-előadás és könyv is született „A terrorista fia” címmel.

A gyűlölet hazugság

Sokan haragszanak a világra, mert „vétett” ellenük, vagy mert nyomorba taszította őket, vagy mert vannak szélsőséges csoportok, akik a legesendőbb pillanatban karolják fel.

Nem véletlen, hogy a gyilkos gyűlöletet tanítani kell. Ez az érzés nem természetes, hanem hazugság, amelyet újra és újra elhitetnek azokkal, akiknek jóformán semmijük sincs és akik nem ismernek meg más világnézetet – mondja Zak Ebrahim.

De nem is kell egy terroristacsoportig mennünk, elég csak megnézni egy szkinhed bandát vagy egyszerűen csak egy drogmámorba menekülő tinédzser társaságot, hiszen mindegyikben van egy eszme/szer, amelynek szélsőséges rabjává válnak és ez az elköteleződés könnyen beszippant másokat is. Főleg azokat, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak. De azt tudni kell, hogy mindenkinek van választása, hogy elfogadja-e azt az eszmét/szert, vagy nemet mondd rá.

Ennek egy durva példája ez a történet, amelyben a várt forgatókönyv, hogy a kissrác terroristák között nevelkedik, egész gyerekkorában bántalmazzák és majd ő is rendszerellenes lesz. De nem ez történik. Ő nem törik meg. Sőt, azt mondja:

Mindenkinek van választása. Ha gyűlöletre nevelnek, akkor is választhatod a toleranciát, a békét.

Testi és lelki terror minden színtéren

Zak Ebrahim apja, El-Sayyid Nosair lelőtte Meir Kahane rabbit, a Zsidó Védelmi Liga vezetőjét, majd börtönbüntetése alatt segített a WTC elleni bombatámadás megtervezésében. Eközben az anyja új férje folyamatos terrorban tartotta Zaket és öccsét, napi szinten verte őket. És ha ez még mind nem lenne elég a srácnak, a sok költözés miatt számtalan gettó környéki iskolát meg kellett járnia, ahol folyamatosan megtalálták a szemetebb diákok és verték, beszóltak, vagyis terrorban tartották.

Zak és apja az aminózus családi "börtönnyaraláson".

Zak és apja az ominózus családi „börtönnyaraláson”.

Testi és lelki terrorban telt a gyermekkora, miközben még a saját anyja sem igazán állt mellette. Ő pedig mindez idő alatt nem bosszúra szomjazott, hanem szeretetre. Az apai szeretetre. Egyik legkedvesebb, szürreálisan idilli emléke, amikor a börtönön belül pár napot együtt tölthetett a család, mert akkor minden olyan volt, mint 7 éves kora előtt. Mielőtt az apja a terrorizmust választotta helyettük.

Együttérzés, béke, erőszakmentesség – furcsa eszközöknek tűnhetnek a terror világában, amely az apám segítségével épült fel.

Zak a béke útját választotta, hiába nevelték a terrorizmus árnyékában, ő arra tette fel az életét, hogy tanulságos történetét megossza a világgal.

Ha megismernéd a teljes sztorit, nézd meg az előadást, majd olvasd el a könyvet.

A terrorista fia a TED színpadán

Ahol a TED-előadás véget ér, ott kezdődik a TED-könyv, amely elég rövid, mégis elég mélyre áshatsz a témában. A könyvsorozat első része A terrorista fia c. könyv.

.

Oszd meg a történetet másokkal is!

Leadfotó: TED blog

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY ÉS TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?