Zene, ahogy még sohasem értetted – Benjamin Zander „varázslata”

Szerző: Szlafkai Éva

Ez egy különleges bejegyzés, egy különleges mondanivalóval a videóban. A feladatod – majd amikor az előadó megkér rá-, hogy a zenemű lejátszása alatt gondolj egy olyan szerettedre, aki már nincs jelen az életedben. Emlékeid padlásán járva hallgasd végig a pár perces Chopin zeneművet, aminek a titkába az impulzív előadó beavat a feladat előtt.

Olyan dolgot értesz meg a mai bejegyzésből a klasszikus zenén keresztül, amit talán még sohasem. Különleges élmény lesz, meglátod.

Egyébként Ben Zander világhírű karmester különleges hatású és népszerű szónok is. Az egyik kedvenc mondatom tőle így hangzik:

Az egyik jellemzője a jó vezetőnek, hogy nem kételkedik egyetlen másodpercre sem az általa választott emberek képességeiben, hogy elérik, amit ő megálmodott.

A világ egyik legmagávalragadóbb előadója

Benjamin Zander nevét már említettem a A hibád a tanítómestered c. bejegyzésben is. Ő a világ egyik legjobb előadója, aki nem mellesleg a Bostoni Filharmonikusok karmestere, és beszédeiben arra biztat, hogy ne féljünk hibázni, hanem szemléljük annak pozitív hozadékát: új ismereteket szerzünk, amelyek mind tanulási lehetőségek.

A mostani bejegyzés végén látható videóban elsősorban arra vállalkozott, hogy 15 perc alatt megszeretteti és megérteti a klasszikus zenét azokkal, akik nem kedvelik, vagy akik csak mérsékelten fogyasztják. Ráadásul számos magvas, megjegyezendő gondolat hangzik el tőle az előadása alatt.

 

Idézd fel az emlékezetedben egy olyan szerettedet, aki már nem lehet veled!

A 12. perctől Benjamin Zander egy feladatra kér fel. Méghozzá arra, hogy amíg eljátszik egy félperces részt egy Chopin zeneműből (aminek az értelmét röviden elmagyarázza előtte), az alatt idézd fel az emlékezetedben egy olyan szerettedet, aki már nem lehet veled. Végig kell követned a művet egy különleges íven keresztül, és a végére megérted, mit akart mondani a művész.

Olyat értesz meg, amit eddig talán még nem mondtak el, és így még talán sosem tekintettél egy klasszikus zeneműre. Nem csak a komolyzene szeretetére és ismeretére motivál, hanem annak személyes értelmezését mutatja meg, és ez által megtanít mindent, amit adhat neked egy mű meghallgatása, magadba fogadása.

Zárógondolatként a videó végén egy hölgyet idéz, akinek a szemlélete inspirálta őt. A hölgy gyermekként Auschwitzba menet lekorholta a 8 éves kisöccsét egy semmiség miatt, és azután sohasem látta többé, hiszen csak ő élte túl a tábort. Mikor élve elhagyta Auschwitz, ezt az esküt tette:

Soha nem mondok semmit, ami nem állná meg a helyét, mint egy utolsó dolog, amit valaha is mondok.

Nem is írnék most többet, magával ragadó előadás, nem hiába tartják róla, hogy a világ egyik leghatásosabb előadója!

Nézd meg a videót!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

[sgmb id=”2″]

Leadfotó: blog.startupinstitute.com


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?