Kíváncsi vagy, mi történik egy stílustanácsadáson?

Szerző: Szlafkai Éva

Miért hasznos egy személyre szabott stílustanácsadás?  Mert az önazonos kommunikációhoz tartozik az is, miként jelenük meg, és ezzel rendben vagyunk-e. A stílusunk a személyiségünkről árulkodik. „Ahogy belül vagyunk, úgy tudunk megnyilvánulni kívül is, de sokszor egy jól megválasztott szín vagy ruha tud minket belülről is emelni és erősíteni, magabiztossá tenni” – mondja Mochlar Orsolya stílustanácsadó, akinek személyre szabott tanácsadását ki is próbáltam a napokban. Az ismereteket pedig természetesen visszaforgatom, hogy te is hasznát vedd!

A nívós környezetben telt kellemes hangulatú tanácsadáson végigelemeztük a 4 évszaktípust, azok színeit, jellemzőt, majd a különféle testalkatokat, arányokat, fazonokat, végül az elméleti megalapozást gyakorlati ismeretek követtek. Megnéztünk rengeteg színt, árnyalatot színkendők segítségével, majd kiválasztottuk a saját színsoromat, vagyis azokat a színeket, amely leginkább jól mutatnak rajtam, jól érzem magam bennük, önazonosan tudom viselni és szinte energiával töltenek fel. Ezután megnéztünk számtalan fazont és megállapítottuk, hogy melyek állnak legjobban és melyek mit emelnek ki.

Stílustanácsadás backstage

A konklúziót gyorsan le is lövöm: nyár típus vagyok, a tavasz színek még csak-csak elmennek, de a tél és az ősz színei borzasztóan rosszul állnak. Szóval nyár. Belülről is pipa, mivel napimádó vagyok, aki állandóan keresi a forró, napos helyeket bármilyen szituációban. Fazonra szerencsére szinte minden jól áll, hiába vagyok alacsonyabb (165 cm), viszont homokóra alkatom van, gömbölyű vállakkal és sportosabb felépítéssel. Szóval ez a nap nemcsak hasznos volt, hanem önbizalomnövelő is. 🙂

Stílustanácsadás

Nyár típus – homokóra alkat

Ami fontos, ha részt veszel egy ilyen tanácsadáson: ne sminkelj és fogd össze a hajadat, mert a smink színei és a haj festettsége befolyásolhatja a hiteles konklúziót. De most elmesélem a lényeget, hogy te is megtalálhasd a számodra passzoló színeket és fazonokat.

Így válaszd ki, milyen évszaktípus vagy!

Két hideg típus van, a nyár és a tél, illetve a tavasz és az ősz a meleg típus. Ez viszonylag könnyen tetten érhető a színek árnyalataiban.

A jellemzések alapján válaszd ki, melyik illik rád legjobban!

Tavasz típus – Élénkülő természet

A nyarakhoz hasonlóan szintén világosabb bőrük van, viszont bőrükben, hajukban sárgás, mézes árnyalatok köszönnek vissza, és inkább az élénkebb színek állnak nekik jól. A sötét színek teljesen a földbe döngölik a tavasz típusú embereket, energiátlanná teszi őket. Viszont a zöld, a sárga, a rózsaszín, a barackszín, tehát azok a színek, amelyek a tavasszal ébredező természetet idézik, nagyon jól állnak nekik.

Tavasz és Nyár típus színei

Tavasz és Nyár típus színei

Nyár típus – Napszítta hatás

Általában fehér bőrűek, amelyben hamvas és matt hatás érezhető. Általában szőkék, de lehetnek barna hajúak is, ám a barnaságukban is a hamvasabb árnyalatok köszönnek vissza. A nyár típusú szőkéknél inkább a fehéres, a tavasz típusú szőkéknél pedig sárgás méz szín dominál. Az élénk színek helyett számukra inkább a matt, pasztel színek passzolnak. A nyár típus színei ahhoz hasonlítanak, mint amikor nyáron kiszívja a nap a színeket, minden matt és fakó. Ezek állnak nekik legjobban: a kék, a szürke, a rózsaszín, ám azoknak is a fakó, pasztel árnyalatai.

Ezek az én színeim - nyár

Ezek az én színeim – nyár

Én is felpróbáltam a kék élénk és pasztel árnyalatát, és meg kell mondanom ég és föld volt a különbség.

Ősz típus – Fáradt természet

Az őszi anyatermészet színeiben tündökölnek, bőrük kreolosabb, könnyen barnulnak, hajukban is a rezes-barnás árnyalat köszön vissza. Tehát számukra azok a színek állnak jól, amelyek a leköszönő, búcsúzó, őszi természetet is jellemzik: a narancs, a mustársárga, a barna, az okker, a sötét zöld. Istenien állnak nekik a sötét és mély színek.

Ősz típus

Ősz típus

Tél típus – Igazi Hófehérkék

Fehér bőr, ébenfekete haj, vörös ajkak, és vagy világító kék, vagy éppen sötétebb zöld szemek. Őket a kontrasztosság jellemzi, a dráma kívül-belül. Színekben is az erőteljesekre van szükségük, mint a magenta, a királykék, erőteljes zöld, a vörös és ők azok, akiknek kimondottan jól áll a hófehér és a fekete. Általában ez a két utóbbi szín semelyik másik típusnak nem áll jól, mégis előszerettel hordják, főként télen.

Amíg egy igazi tél típust a fekete felemel és előkelővé tesz, addig egy nyár típust teljesen lehúz és öregít.

Sok esetben a fekete öregít, ráncossá tesz, bezárja az arcot. Mondjuk egy huszonéves lány még akkor is felvehet feketét, ha nem tél típus, mert annyira fiatal az arca, hogy elbírja, de másnak nem ajánlott feketét hordania, ha nem tél típus.

stílus - tél típus

Tél típus

 

Hogyan tudhatod meg otthon, színkendők nélkül, hogy milyen színek állnak neked jól?

Ha nincsenek kéznél színkendők, a Nők az útON podcast adásában elmeséli Orsi, milyen klassz praktikákkal határozhatod meg saját magad a stílusodat. Olyan ötleteket hozunk, amellyel könnyedén ki tudod majd szűrni a ruhatáradból a neked való darabokat és ezzel az új tudással felvértezve indulhatsz majd legközelebb vásárolni. Ezután tuti, hogy csak olyan holmik maradnak majd a gardróbba, amelyeket önazonosan tudsz viselni.

Milyen alkat vagy? Ezek a fazonok állnak jól

Orsi bemutatott több alkatot is, és megmutatta, optikailag hogyan lehet kihangsúlyozni az előnyeinket és palástolni a kevésbé kedvelt részeket. Rengeteg trükk van a tarsolyában, amiket be is mutatott rajtunk. Például ha valakinek csapott, keskeny vállai vannak, annak nem szabad keresztpántos vagy nyakba kötős felsőt hordania, inkább olyan pólókat és ruhákat keressen, amelyekkel szélesítheti a vállait, mondjuk V kivágás és vállat fedő ujjak, tehát a vállára tereli a hangsúlyt. Ha rövidek a lábaid, akkor tűrd be a nadrágba, szoknyába a pólódat, hogy nyújts az alakodon. Akinek alma alakja van, vagyis hasban erősebb, „vágja” el keresztben a törzsét egy zakóval, vagy középen gombos ruhával. A tippek száma rengeteg és az a jó, hogy személyre szabott, csak a te alakodra.

Testalkat elemzés

Testalkat elemzés

Próbáld ki személyesen!

Ha szeretnél személyesen részt venni Orsinál egy stílustanácsadáson, akkor nézz körül a honlapján, számtalan csomag közül választhatsz, mehetsz a pároddal, átnézhetitek a gardróbodat, illetve szerintem nagyon jó alkalom egy lánybúcsús programnak is.  Képzeld, amikor én voltam, egy szikraolvasó is jelen volt, aminek nagyon örültem. 🙂 Ha te is a cikk miatt kaptál kedvet ehhez a programhoz, említsd meg Orsinál, hogy szikraolvasó vagy és 10% kedvezményt kapsz! 😉

 


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?