Tényleg istennők vagyunk? Hát persze!

Szerző: Szokoli Bernadett

Nőként rengeteg szerepnek kell megfelelnünk. Helyt kell állni a munkahelyen, a családban, a baráti társaságban. Olykor keménynek kell lennünk, néha pedig fontos a nőiesség, lágyság. De milyenek vagyunk valójában? Mi munkálkodik bennünk, amikor döntéseket hozunk? Tényleg istennők vagyunk?

Istennők által a megismerés irányába

A megközelítés elsőre talán elég furcsa, de Jean Shinoda Bolen „Bennünk élő istennők” könyvét elolvasva, egészen életszerű. Bolen azt mondja, hogy a görög és római mitológiában szereplő istennők tulajdonságait, jellegzetességeit vizsgálva megláthatjuk, hogy bennünk ki a legerősebb.

A róluk szerzett ismeretek segítenek nekünk abban, hogy jobban értsük önmagunkat. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben megtaláljuk azt a módot, hogy hogyan viszonyuljunk a férfiakhoz, más nőkhöz, gyermekeinkhez, szüleinkhez.

Minden földi nő potenciális hősnő. Főszereplője saját élettörténetének, annak az utazásnak, amely a születésével kezdődik és egész élete folyamán tart. (Bolen)

A könyvben a 12 isten közül a hat nőalak, Héra, Hesztia, Démétér, Artemisz, Athéné és Aprodithé kapnak helyet, illetve megjelenik még Perszephoné, Démétér leánya. Az istennőket 3 kategóriába sorolja Bolen: szüzek, sebezhetők és az alkimista istennő. Minden kategóriáról részletes leírás található és valóban felismerhetjük azokat a tulajdonságokat, amelyeket mi is magunkban hordozunk.

Benned ki a legerősebb?

A szűz istennők erős énidentitással rendelkeznek és hűek maradnak önmagukhoz. A sebezhető istennők tulajdonságait hordozó archetípusok maguk is sérülékenyek. Megismerésük az önismereten túl azt is segíti, hogy a kötődések szerepét tudjuk értékelni. Akiben ezek a vonások erősebbek, nyitottabbak és fogékonyabbak más emberekkel szemben. Aphrodité pedig, az alkimista istennő a megismerés és megismertetés vágyát gerjeszti, miközben befogadó és drámai egyszerre. A könyv szerint ha valami létrejön, egy kapcsolat – legyen az plátói – kialakul, akkor Aphrodité mindig jelen van, inspirál bennünket.

A nő lényének modelljei vagy paradigmái ők, de viselkedési mintáik szélesebb skálán mozoghatnak, és több hatalommal is rendelkeznek, mint amennyi földi nőnek valaha is megadatott. Szépek és erősek. (Bolen)

Fontos megjegyezni, hogy nem csak egy-egy archetípus lakozik bennünk. Bizonyos szituációkban az egyik istennő, míg más helyzetekben egy másik istennő erősebb bennünk. Ráadásul az idő múlásával is változhat, hogy éppen ki erősebb bennünk.

Mire jó ez valójában?

Az archetípusok szimbólumai segítenek nekünk abban, hogy könnyebben ráismerhessünk egymásra. Ennek köszönhetően pedig jobban tudunk kalkulálni azzal, hogy kitől mit várhatunk. A könyv egyébként nem csak nőknek érdekes, a férfiak könnyebben megérthetik a néha ellentmondásosnak tűnő női viselkedést.

Bolen, Jean Shinoda: Bennünk élő istennők, Studium Effektive Kiadó, 2008.

Leadfotó: gratisography.com


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?