Az egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál – Nagyvárad

Szerző: Szlafkai Éva
Az egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-Szlafkai

Nagyvárad egy olyan “kincsesdoboz”, amelyet a padláson találván épp most porolnak le és nyitnak fel…. éppen ezért kevesen ismerik. Mindenképpen érdemes megnézni Európa egyik legszebb szecessziós városát, különösen a pompázatos karácsonyi vásárt. 3 óra alatt ott is vagy Pestről és fele annyiba kerül egy hétvége, mint itthon. Irány Nagyvárad!

Az utóbbi évtizedek nem kegyelmeztek a romániai Nagyváradnak, viszont pár éve óriási fejlődés vette kezdetét, és rohamléptékkel illesztik vissza Európa szívébe.  Tavaly óta is sokat fejlődött. Amikor tavasszal ott jártam, egy teljesen más arcát mutatta, mint így télen, és megállapíthatom, hogy minden szezonban talál kikapcsolódást az ember. Most télen a karácsonyi forgatag van célkeresztben és nyilván a wellness szállodák és létesítmények kikapcsoló, kényeztető programjai.  Ám a legklasszabb esemény mégiscsak a vásár. Voltam már Európa szerte több karácsonyi vásárban – a kedvencem Bécs – , de be kell vallanom, nem számítottam ilyen varázslatos élményre Nagyváradon, mint ami fogadott. Kenterbe ver sok ismertebb vásárt, és nemcsak a látvány, hanem az árak is.

Az itthonihoz képest majd’ féláron csemegézhetünk, forralt borozhatunk és szerezhetjük be a kötelező mézes-mázos vásárfiákat.

Hangulatos fényfestések az egyébként is pazar szecessziós házfalakon, fényárban úszó óriáskerék, dekorégők szerte-szét, erdélyi kürtőskalács, és az elvárt forralt bor-George Michael kombó öltözteti karácsonyi lázba a szíveket. Nagyvárad Szent László tere egyébként is hatalmas, szóval van hely bőven a forgatagnak, és nem is kell úgy kerülgetni az embereket, mint mondjuk a Vörösmarty téren. Ez még egy piros pont.

Szóval ha olcsón szeretnétek karácsonyi vásározni, mindenhova odaférni és pazar kivilágítást látni, Nagyvárad nyílt karokkal vár. Ruccanjatok le egy éjszakára!

Már csak azért is egy éjszakára, nehogy valaki kimaradjon a forralt boros mámorból. 🙂 És hogy hol szálljatok meg? A kinti 4 csillagos szállodák pofátlanul jó áron kínálják a szobákat, ráadásul pont hétvégén van a legtöbb hely, mert a business útról hazautaznak a vendégek. Mi a Ramada Hotelben**** szálltunk meg, ahol az exkluzív szolgáltatások mellett karácsonyi hangulat is fogadott. Csekkold le a bookingon: egy hétvégére két főnek 17 ezer Ft. Érted?!

Az egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-Szlafkai

De hogy mi van még a karácsonyi vásáron kívül?

Mondok 5 jó okot, amiért érdemes ellátogatni Nagyváradra:

  1. árak,
  2. kultúra,
  3. távolság,
  4. wellness,
  5. városlátogatás.

1. Megfizethető árak

Szinte minden szolgáltatás esetén a magyar árak felét találod, legyen szó az étkezésekről, a szállásról, a múzeumokról vagy a csemegékről. Így egy hétvégi leruccanás során vagy több lóvé marad a zsebedben mint itthon, vagy az adott büdzsédből többet eszel/iszol/felfedezel mint itthon. Próbáld ki egy hétvégére. És mikor máskor, mint most karácsony előtt akár. 🙂

2. Kultúr túra

A városnak több tucat műemlék épülete van, amelyek számos építészeti stílust viselnek magukon: Zsolnay porcelánnal díszített épületek, freskókkal ékesített templomok, gótikus, barokk reneszánsz és klasszicista épületelemek. Van itt Ady Múzeum, csodaszép Szigligeti Színház (heti több magyar előadással), Zion neológ zsinagóga és még sorolhatnám.

A város jelképe, a váradi vár a középkorban Európa jelentős vallási, kulturális és harcászati központja volt, ma pedig kulturális kikapcsolódási lehetőségekkel várja a látogatókat: lovagi tornák, várséták, múzeumok, koncertek, vásárok, kézműves allé várja a történelemben kalandozni vágyó turistákat.

Az egyik érdekesség a Szent László római katolikus templomban vár, méghozzá a névadó koponyájának egy darabja, melyet díszes szelencében őriznek. Érdekes sztorija van, ha meglátogatod, elmesélik.

Az egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-SzlafkaiAz egyik legpompásabb karácsonyi vásár, amiről talán nem is hallottál - Nagyvárad | Nagyvarad-365letszikra-Szlafkai

 

3. Pesttől 260 km-re, vagyis 3 órára

Azt gondolná az ember, hogy ha egy másik országba utazik, az körültekintőbb készülődést igényel és több utazást. Hát nem Nagyvárad esetén, mert kb. ugyanolyan távolságra van Budapesttől, mint mondjuk Szeged, Sopron, Pécs vagy éppen Zalaegerszeg. Szóval simán leutazhattok bármelyik nap, de azért egy éjszakát érdemes ott tölteni, már csak a megfizethető luxus pihenés miatt is. Tavaly a Hiltonban szálltunk meg, de a Ramada is kiváló volt. 🙂

4. Wellness

A szállodákban is élvezheted a kényeztető wellness programokat, de ellátogathatsz egy egész napos élménynapra a Nymphaea-komplexumba, amely nagyon hasonlít a magyarországi Aquaworldre, hiszen ugyanannak a tervezőnek a munkája.  Van itt egy tucat csúszda, termál víz, tepidárium, relaxációs- és wellness zónák, szépészeti kezelések, gyógykúrák, szaunaszeánszok, törökfürdő,és minden full új. Tavaly adták át.

5. Hétvégi városlátogatás

Azt hiszem, nem kell ragozni, hogy miért szeretünk várost nézni, hiszen ilyenkor felfedezhetünk új helyeket, andaloghatunk a párunkkal, kikapcsolódhatunk a családdal, vagyis kiszakadhatunk a hétközbeni robotpilóta üzemmódból. Ha már felfedeztetek egy csomó magyar várost, akkor nézzetek át a szomszédba is.

Részei lehettek egy kultúrgazdag város feléledésének.

Plussz tipp: a városháza tornyába mindenképpen menjetek fel, mert klassz kilátás tárul elétek… vagy inkább alátok.

Van még pár nap karácsonyig… nálatok mi lesz a program?

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy iratkozz fel a heti inspiráló szikramailre!

[sgmb id=”2″]

 


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKAT!

 

Ezeket olvastad már?