A képzeletszínház egy nagyon más élményt nyújt. Vaksötétben felszabadultan nevetsz…

Szerző: Szlafkai Éva
"A képzeletszínház egy nagyon más élményt nyújt. Vaksötétben..." - Tollár Mónika Kovacs-Patricia-szinhaz-org-mosolyogj

Egyedülálló és nagyon szórakoztató élményben lehet részed, az orrodig sem látsz majd, mégis élvezni fogod.  Janikovszky Éva A lemez két oldala című prózai művét rendezte meg Tollár Mónika egy nagyon más nézőpontból. Szó szerint! Vajon milyen a szemünket nem használni, és többi érzékszervünkre hagyatkozni egy történet mesélése, illetve hallgatása során? Nem mindennapi. Előtérbe kerül a jobb agyfélteke és kicsit visszarepít minket gyermekkorunk estimesei világába, miközben felszabadultan nevetünk majd saját magunkon. Janikovszkyval mondjuk nem nehéz…

Képzelj egy színházi élményt vakon…

Ha elképzelted, éld is át egy különleges jótékonysági előadáson, amely a SUHANJ! Alapítvány, fogyatékkal élőket segítő munkáját támogatja és amelyet egyébként Kovács Patrícia és Gusztos Péter hozott létre. A felolvasóest teljes sötétben várja a látó és nem látó vendégeket egyaránt a képzelet birodalmába. Látóként megtapasztalhatod, hogy nem látó társaid hogyan élik át egy színdarab hangulatát.

Engem ez a darab nem csak a különleges, más nézőpontja miatt érint, vagy az írónő szórakoztató stílusa miatt, hanem mert édesapám egy betegség következtében több mint egy évtizede gyengénlátó lett. Azóta aktív tagja a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, iskolákba járnak érzékenyíteni, vagyis közelebb hozni ezt a témát, állapotot a fiatalokhoz. Mindenféle érdekes játékot visznek a csörgőlabda játéktól a csukott szemmel végezhető feladatokig, illetve számos sport és kulturális eseményre járnak, ám ilyen képzeletszínház élményről még nem mesélt.

Gyermekkorom Janikovszky Évája

Tollár Mónika azt mondta, hogy véletlenül bukkant A lemez két oldala című műre. Nem is tudta, hogy az írónőnek van felnőtteknek szóló írása. Én is csak gyermekeknek/ről szólót ismertem, és rengeteget szavaltam is kisiskolásként. Imádtam. Egyik nap ismét belemélyedtem és nagyon kellemes élmény volt újraolvasni a nosztalgikus sorokat. Így nem csak a különleges élmény miatt, hanem Janikovszky Éva miatt is nagyon várom a december 28-ai előadást.

Janikovszky Éva ’A lemez két oldala’ című könyve véletlenül került a kezembe egyik este otthon, s már az első olvasásakor lelki szemeim előtt láttam az előadást. Sőt, még a színészek hangját is hallottam a fejemben – nem is értettem, miért nem rendezte meg eddig senki színpadon ezt a remek monológgyűjteményt… – mondja Tollár Mónika, a darab rendezője.

2013-ban az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából a budapesti Katona József Színházban került ősbemutatásra A lemez két oldala című prózai mű színpadi szövegváltozata, avagy képzeletszínház felnőtteknek. Az eddig 35 alkalommal játszott képzeletszínházi produkció ezúttal egészen különleges formában, teljes sötétségben tárul a közönség elé Tollár Mónika színpadi adaptációjában és rendezésében, két remek színésznő, Kovács Patrícia és Láng Annamária előadásában.

A lemez két oldala: avagy mindennapi monológjaink

Milyen lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól?  A lemez egyik oldalán például ez áll:
(A feleség szövege este otthon.)
„Hát vedd már egyszer tudomásul, hogy éppen olyan dolgozó ember vagyok, mint te! Csakhogy én reggel ötkor kelek, lerohanok kifliért és tejért, és keltek mindenkit, és felhozom az újságot és reggelit adok és uzsonnát csomagolok, és kiszellőztetek és beágyazok, hogy mire munkába indulok, már alig állok a lábamon, és ledolgozom a nyolc órát, aztán bevásárolok, cipekedek, főzök és mosogatok, és sose látom a krimi elejét de ha megkérdezem, hogy melyik volt az áldozat, akkor én vagyok, akkor én vagyok a hülye. Hát az is vagyok, legalább is ti annak néztek engem.”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is. És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz.  Például. Ugyanaz a feleség, otthon a vendégeknek.  „Mi az, hogy győzöm? Ezt a kis vacsorát? Nincs ebben semmi boszorkányság. Délután, ha hazafelé jövök, úgyis útbaesik a hentes, a zöldséges…

Hát igen, vannak problémák, amelyekkel szembe kell néznünk… Erre vállalkozik Janikovszky Éva vidám „lemezgyűjteménye”.

Az este után még órákig nem lehetett letörölni az arcomról a mosolyt. A két zseniális színésznő hihetetlenül életszerűen tolmácsolta a felnőtteknek szóló írásokat. Janikovszky annyira mai, annyira igaz, tele humorral, öniróniával, élettel. Kötelező program hölgyeknek, és férfiaknak, anyáknak és nagylányoknak! MINDENKINEK!” (Paór Anikó, néző)

Beszúrok ide egy videót a 2014-es bemutatóról. Itt még más színészpárossal és világosban, de a kacagtató sztorik ugyanazok. 🙂

 

Színházi élmény más nézőpontból: képzeletszínház

  • Egyedülálló színházi élményben lesz részed, az orrodig sem látsz majd, mégis élvezni fogod.
  • Janikovszky Éva feledhetetlen stílusa önmagában is garancia a szórakozásra, nevetőizom tréningben lesz részed.
  • Látóként megtapasztalhatod, hogy nem látó társaid hogyan élik át egy színdarab hangulatát.
  • Látássérült vendégként is teljesértékű és teljes élményű befogadója lehetsz a darabnak.
  • Jegyvásárlásoddal a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének ügyét támogathatod.
  • Az előadást akár karácsonyi ajándéknak is szánhatod: egyszerre oszthatsz meg szeretteiddel vagy akár üzleti partnereiddel egy különleges élményt és a jótékony segítségnyújtás örömét.

3 alkalommal játsszák ezt a darabot vaksötétben: volt egy előadás novemberben, lesz december 28-án és majd februárban. Tollár Mónika azt mondja, hogy a novemberi bemutató nagyon nagy siker volt. 

Természetesen világosban várták a vendégeket és ahogy elkezdődött a darab, a lámpák fénye szépen lassan elhalkult. Sötét lett. És innen kezdődött valami nagyon új élmény. Először kicsit félelmetes is.

Érződött némi feszengés, mocorgás a nézőtérről a lámpák lekapcsolása után, de pár perc alatt mindenki visszatalált a komfortzónájába és elkezdte valahogy egészen máshogy élvezni az előadást, mint ahogy megszokta. Másként “látta” az eseményeket. A belső mozijában “nézte”. Amikor 2×1 óra után vége lett a darabnak, felkapcsolódtak a lámpák és nagyon lassan tért vissza a morajlás a terembe, majd érkezett a tapsvihar. A legtöbb vendég azt mondta, legközelebb 3-4 barátjával együtt fog eljönni.

„Ennek a lemeznek nem csupán két oldala van, hanem végtelenül sok. Janikovszky Éva szelleme végig ott járt közöttünk az előadás alatt. Hol az egyik színésznő finomságán ragyogott át, hol a másik színésznő mélysége lett még szédítőbb. Sírva röhögtem magunkon. Magamon. Janikovszky Éva mindig velünk marad. Beírta magát az életünkbe, és a halálnak sincs akkora hatalma, hogy kiírhassa őt belőlünk. Biztos vagyok abban, hogy Janikovszky Éva lemeze sohasem fog lejárni!” (Both Gabi, néző)

Tehát ha szeretnél egy teljesen szokatlan, új színházi élményt megtapasztalni és vaksötétben a képzeletedre bízva szórakozni, akkor 2018 FEBRUÁR 18-ÁN vár a képzeletszínház! Az előadásokra online tudtok három jegytípus közül választani és belépőt vásárolni a jegy.hu rendszerében. Illetve csatlakozzatok az esemény FB oldalához.

Ha tetszett a cikk, mással is oszd meg!

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKAT!

Ezeket olvastad már?