10 módszer, amellyel fejlesztheted a kreativitásod. Tanulj, alkoss, ötletelj!

Szerző: Szlafkai Éva
kreativitás-fejleszt-tanul_365letszikra_1170x650_gratisography

A kreativitás fejlesztése hozzásegít, hogy jobban oldj meg problémákat, könnyebben alkalmazkodj váratlan helyzetekhez, hamarabb megbirkózz a stresszes tényezőkkel mind a munkában, mind a magánéletben. És bár igaz, hogy mire kikerülünk az egyetemről, a kreativitásunk közel 90%-át elveszítjük, a jó hír az, hogy a nagyrészét visszaszerezhetjük. Lássuk, hogyan fejlesztheted a kreativitásod. 

1.) Széles látókör

Mindig lásd az érem másik oldalát is, vagy a harmadikat, vagy a negyvenhetediket. Nincsen kizárólag egy féle látásmód és megoldási helyzet. Annyi van, amennyit  látsz vagy látni akarsz.

2.) Ötletelésre fel!

Ha eszedbe jut egy ötlet bármilyen célra, hidd el, hogy ha nem állsz meg ennél az egynél (ami egyébként még jónak is tűnik), hamarosan felbukkan ennek a sokszorosa. És lehet a huszonharmadik lesz a bombaötlet. Vagy az első, de legalább láttál számos alternatívát. Ráadásul

egy rossznak tűnő ötlet is tartogathat óriási lehetőségeket. Csak maradj kíváncsi és légy kreatív!

A történelem során rengetegszer volt példa arra, hogy a kemény munka végül nem a várt eredményt hozta…hanem annál egy sokkal jobbat! Madame Curienek volt egy “rossz” ötlete, amiről kiderült, hogy nem volt más, mint a rádium. Alexander Graham Bell hallókészüleket szeretett volna, és a telefon lett belőle. Charles Goodyear véletlenül fedezte fel a gumiabroncsot. Joseph Priestley a levegőt tanulmányozta, és közben felfedezte a szódavizet.

Teller Ede így magyarázta Czeizel Endrének, hogy nem érdemes feladni a sokadik sikertelen próbálkozásnál sem, mert sosem lehet tudni, mi sül ki a következőből:

Tudod, én is kreatív géniusz vagyok. Tíz ötletemből kilenc badarság volt. De a tizedik: az a hidrogénbomba.” (Teller Ede)

Edison, a világ legtöbb szabadalmának beadója így fogalmazta át a sikertelen ötleteket: „Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.”

via GIPHY

3.) Új utakon

1 hónapon keresztül minden nap menj másfele munkába vagy suliba. Mindegy, milyen mini változtatásokat iktatsz bele, a lényeg, hogy ne a megszokott útvonalat válaszd. Új helyek, új szinapszisok.

4.) Légy nyitott és fejlődj!

Legyél nyitott a világra, fogadj el eddig új és ismeretlen helyzeteket, tanulj folyamatosan!

A fejlődésünkbe fektetett idő és pénz a legjobb befektetés. Mert ami nem fejlődik az hanyatlik. Stagnálás nem létezik.

Te mit gondolsz ezekről a sorokról? Én sokáig nem tartottam fontosnak, mert úgy gondoltam, hogy nem a papír teszi az embert. Ezt továbbra is így gondolom, viszont ez a mondat nem (csak) az iskola- és diplomahalmozásra értendő. Érthető a munkahelyi tapasztalat szerzésére, az autodidakta tanulásra, az életbeli élményekre, a minket ért kudarcokból való tanulásra, könyvolvasására, szakmai eseményeken való részvételre…vagyis annyi minden másra is az oktatási rendszeren kívül.

A lényeg, hogy tanuljunk: a könyvekből, szakemberektől, tanároktól, véleményvezérektől, barátainktól, szüleinktől ugyanúgy, mint a kudarcainkból és hibáinkból.

5.) Végezz alkotói tevékenységet!

Írj, fess, táncolj, mesélj, barkácsolj, játssz…

via GIPHY

6.) Téglázz!

Sorold fel 2 perc alatt milyen felhasználási módjait ismered egy tárgynak (tégla, gémkapocs, kő…)! Ez a játék A kreatív tégla J. P. Guilfordtól származik. Gyűjts minél több érdekes, egyedi ötletet, ez által olyan megoldási mechanizmust fejleszthetsz ki, amely merőben eltérhet a megszokott sémáktól.

7.) Látogass el egy oviba!

Ha nincs kisgyereked, nézz be egy óvodába vagy csak vidd el játszótérre az unokaöcsédet/húgodat, amikor ötletválságban szenvedsz. Ott tuti ihletet kapsz, hiszen egy nálad majdnem tízszer kreatívabb agyzsonglőrtől kapod. Hiszen ahogy Tony Buzan (Mr. Mind Map) egy 2006-os előadásában ismertetett kutatásból is kiderül, a kreativitásszintünk folyamatosan és irtó gyorsan csökken a kor előre haladtával:

  • Az óvodások kreativitásszintje 90-95%
  • Az általános iskolásoké 70-75%
  • A gimnazistáké 40-50%
  • Az egyetemistáké 20-25%
  • A felnőtteké pedig átlagosan 10% alatt  van.

Szóval ha villanykörtékre vágysz, tölts egy kis időt minél fiatalabb gyermekek társaságában, beszélgessetek, játsszatok és hagyd magad kicsit ismét gyerekké válni.

8.) Gyakran olvass!

Ne csak híreket, kaja összetevőlistát, recepteket, FB kommenteket, hanem regényeket, szakkönyveket, verseket. Ezáltal mind a szókincsed, mind a képzelőerőd, és a teljes agyi repertoárod gyarapszik. Az olvasás javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát, bővíti a szókincsed, magabiztosabb társalkodóvá tesz és még számos haszna van. Az olvasás jótékony hatásai című cikkben kiderül, pontosan melyek ezek és azt is, hogy miért nem szeretnek sajnos olvasni a magyar fiatalok.

Ha szoktad olvasni a szikrákat akkor jól tudod, hogy januárban indítottam egy 52 hét 52 könyv kihívást, amelynek keretében vállaltam, hogy egy évig minden héten elolvasok egy könyvet. Azóta több százan csatlakoztak a kihíváshoz az esemény FB csoportjában. Nézz be Te is!

Minden héten elolvasok egy könyvet, avagy 365 nap alatt 52 könyv - challenge 3

9.) Lásd be más igazát!

Láss tovább az orrodnál, vagyis a saját igazadnál. A másiknak is igaza van. Tegyétek össze és lesz egy harmadik.

10.) Tanulj valami újat!

Bármit. Olyan is lehet, amihez nem gondolnád, hogy van affinitásod. A sok új ismerettől, amire szert teszel, amitől nem csak a magabiztosságod fog nőni, hanem szélesedik a látásmódod és gyarapodnak az agyi kapcsolatok. Menj el egy tanfolyamra, vagy minden nap tanulj meg egy idegen vagy külföldi szót.

Hiába klisé, de ebben a felgyorsult, folyamatosan változó világban  a life-long-learning (élethosszig tartó tanulás) szemlélet erősen érvényesül. Soha ne higgyük azt, hogy valamiben már nagyon ott vagyunk, valamit már nagyon tudunk, mindenhez értünk vagy valamit nem akarunk megérteni.

Legyünk kíváncsiak és maradjunk mindig diákok, merjünk kérdezni és tanuljunk másoktól.

Ha szeretnél többet olvasni a kreativitásról, böngéssz a KREATÍV GONDOLKODÁS kategóriában lévő cikkek között.

Leadfotó: gratisography.com

Tetszett a cikk? A tudás akkor ér valamit, ha másokkal is megosztod! 🙂

 

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK, HUB, INSTAGRAM, TIKTOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?