Minden héten elolvasok egy könyvet, avagy 365 nap alatt 52 könyv

Szerző: Szlafkai Éva
Minden héten elolvasok egy könyvet, avagy 365 nap alatt 52 könyv - challenge 3

„Ezt mindenképpen megveszem, és majd elolvasom!” Ismerős mondat? Neked is hevernek olvasásra váró könyvek az éjjeliszekrényeden, a polcon, bekészítve táskába, íróasztalra és egyéb helyekre arra az esetre, ha megérett az idő és a hely az elolvasásukra? Aztán valahogy megfeledkezel róluk, nincs elég időd, este már fáradt vagy, reggel sietsz vagy épp új könyvet veszel, mert épp akció van…

Aki szeret olvasni, akár önfejlesztés, menekülés, kalandozás, kikapcsolódás vagy puszta időtöltés gyanánt, biztos akad olyan könyve az otthonában, amelyiket még nem olvasta el. Én most ennek véget vetek, nem halmozom, olvasom!

Erről fog szólni a 2017-es évem. Csatlakozol?
*Frissítés: Nagyon örültem, hogy a közösségi platformokon ennyien csatlakoztak a kihíváshoz. Készült hozzá esemény is, és csoport amihez Te is tudsz csatlakozni és ihletet, motivációt meríteni mások tapasztalataiból.

#365letszikrachallenge #52het52konyv

A fiataloknál drasztikusan csökken az olvasási kedv

Szeretek olvasni. Főleg érdekes (és hiteles) szakirodalmat, önfejlesztő könyveket, kreatív látásmódot tükröző írásokat. Gondolom ez onnan ered, hogy alapból kíváncsi vagyok és szeretek tájékozódni, utánajárni a dolgoknak és magamba szívni az ismereteket. Mondjuk nem ártana némi szépirodalom is; csempészek majd az 52 könyv közé.

A magyar irodalom veszélyben van, mert rohamosan csökken az olvasók száma a fiatal generációkban. – fogalmazott egy interjúban Spiró György kortárs író.

Azért még mindig szeretünk tartalmat fogyasztani, csak már sok estben másként, mint korábban és más platformon. Instant megoldásokat akarunk, technikailag haladni akarunk, rohamtempóban fogadunk be információkat, sorban állás közben futunk át cikkeket, képek alapján döntünk, borító alapján választunk, félinformációkkal is megelégszünk…szóval felületesebbek vagyunk. Kevesebb az idő, és egyre több az infó. Szelektálunk.

Ebből a cikkből is kiderül,  hogy a fiatalok sajnos nem igazán szeretnek olvasni: a tizen- és huszonévesek 28 %-a egyáltalán nem olvas könyveket, 35% egy hónapnál ritkábban, 16% heti rendszerességgel és mindössze 7 százalékuk olvas naponta. Vagyis a fiatalok 63 százaléka alig vagy szinte soha nem olvas könyvet!

Éppen ezért nagyon fontos az ösztönzés. Minden olyan kezdeményezés, amely olvasásra, az olvasás szeretetére buzdít, példaértékű az új generáció számára. A mi jelenlegi felelősségünk, hogy a jövőnk olvasott (szak)emberek kezében legyen. Az én ösztönzésem most ez a kihívás.

könyvolvasás 365letszikra

365 nap 52 hét 52 könyv

1 évig minden héten elolvasok egy könyvet

Hiába szeretek olvasni, nem sokszor jutok könyvhöz, vagyis inkább minőségi olvasási időhöz. Persze, a telefonon, iPaden, laptopon olvasok cikkeket, blogokat, pdf-eket, tanulmányokat, de ezek nem könyvek. Nem könyvek, amelyeknek illatuk és textúrájuk van. Szeretem szamárfülezni és mindig van nálam toll, hogy az érdekes részeket kiemeljem. Többnyire azért, hogy cikk formájában elmeséljem Neked, vagy szerkesszek belőle az Instára egy inspiráló képet.

Azokból az érdekes infókból, amelyeket hallok, látok, elolvasok és hasznosnak találok, Neked is szeretnék átadni. Engem ez lelkesít! … és ezek a szikrák lényegében.

Ha olvastad ezt a cikket, akkor kiderülhetett, hogy mennyire fontos a napi szintű olvasás és milyen jótékony hatása van az agyunkra. Szóval úgy döntöttem, hogy többet fogok olvasni, és nem csak néhanapján, amikor ágyba zuhanok este, vagy ha kifekszem napozni, esetleg  áramszünet esetén, amíg nem tudom bekapcsolni a laptopot. Valamint nem telefonon sorban állás közben, a pirosnál állva, dugóban ülve, hanem rendesen. Könyvből. Kerítek rá időt, hiszen ha már azt vallom, hogy arra van időm, amire szánok, akkor most erre is szánok.

Azt hiszem, hogy kihívás lesz a javából, hogy időt kerítsek rá, de menni fog. Én pedig kíváncsian várom, hogy milyen tapasztalattal gazdagodom az év végére.

Apropó 1 éves kihívás…

2014-ben ilyenkor megfogadtam, hogy mindennap írok valamit. Valamit, ami érdekel, lelkesít, ami motiváló, amit olvastam, hallottam, láttam valahol és meg szeretném osztani. Az volt a 2015-ös kihívásom, hogy indítok egy blogot, aminek keretében minden nap írok egy (hasznos) bejegyzést. Ez így is történt. Minden nap írtam. A blog címe 365motivacio.wordpress.com volt. Végül átalakult, kiforrta magát, szikrák lettek belőle, és létrehoztam ezt magazinblogot, de sokan már azóta olvastok, amit nagyon köszönök. Vagyis teljesítettem már sikeresen 1 éves kihívást és mondhatom, hogy sok tanulságot vontam le, érdekes tapasztalatokat éltem meg, valamint átalakított sok mindent az életemben… szóval kíváncsian várom ennek az 1 éves kihívásnak a hatását is! 🙂

Ezeket a könyveket olvasom el 2017-ben

Minden héten felvezetem ide az elolvasott könyvet. Néhányat majd cikkben feldolgozok és természetesen szokás szerint jó néhány példányt nyereményjátékban ki is sorsolunk az év folyamán. Ehhez köszönöm a HVG könyveknek a kihívás szponzorálását! 🙂 Itt találod az aktuális HVG-könyvkupont, amelyet a 365letszikra olvasói az adott héten válthatnak be!

Tarts velem, akár saját könyvekkel, akár kövesd az én listám, vagy egyszerűen csak  figyeld a beszámolókat, hátha kedvet kapsz valamelyik elolvasásához.

 1. Terry J. Fadem: A kérdezés művészete (HVG Könyvek kiadó, 2009)
 2. Richard Branson: Virgin-módszer; Minden, amit a vezetésről tudok (HVG Könyvek kiadó, 2016)
 3. Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk; Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén
 4. Carmine Gallo: Storytelling
 5. Malcolm Gladwell : Ösztönösen; A döntésről másképp
 6. Susan Weinschenk: A meggyőzés tudománya; Hogyan érjük el, hogy mások azt tegyék, amit szeretnénk?
 7. Phil Knight: A Nike-sztori; A legendás márka alapítójának önéletrajza
 8. Ann Demarais: Az első benyomás
 9. Dan Ariely – Az (őszinte) igazság a hazugságról
 10. Zak Ebrahim – A terrorista fia Történet a választás szabadságáról
 11. Carmine Galló – TED-előadások Az inspiráló nyilvános beszéd 9 titka
 12. Susan Quilliam: Hogyan válasszunk társat
 13. Ed Catmull – Kreativitás Rt.
 14. Siddharta Mukherjee – Az orvoslás törvényei
 15. Corinne Sweet – Mindfulness
 16. Little, R. Brian – Én, jómagam és a többiek
 17. Joshua Wof Shenk – Kreatív párosok
 18. Adam Alter – Kijózanító rózsaszín
 19. Seth Godin – Vágj bele!
 20. Csíkszentmihályi Mihály – Kreativitás
 21. Kaszás György – Gondolkodjunk, mert vagyunk
 22. Brian Wansink – Evés ész nélkül
 23. Austin Kleon – Mutasd meg magad!
 24. Seth Godin – Ikarosz tévedése
 25. Oravecz Lizanka – Lizanka
 26. Joelle Iben Dissing – Gyereknevelés dán módra
 27. Edward De Bono – A kreatív elme
 28. Robert B. Cialdini – Előhatás
 29. Kio Stark – Idegenek, ha találkoznak
 30. Dr. Jill Bolte Taylor – Mennybe döngölve, egy agykutató boldogító agyvérzése
 31. Laender Kahney – Jony Ive, a zseni az Apple termékei mögött
 32. Carol S. Dweck – Szemléletváltás ( az egyik kedvenc témám/könyvem)
 33. Daniel H. Pink – Motiváció 3.0
 34. Chris Anderson – Így készülnek a TED-előadások
 35. Kevin Duncan – Ötletek könyve
 36. Dr. Lukács Liza – Lenyelt vágyak
 37. Al Ghaoui Hesna – Félj bátran!
 38. L. Stipkovits Erika – Közelebb egymáshoz
 39. Dan Ariely – Motiváció
 40. Jonah Berger – Ragályos
 41. Chris Baréz-Brown – Most élj!

Ha Te is belekezdesz a kihívásba, oszd meg velünk a tapasztalatod a cikk alatt található üzenőfalon vagy csatlakozz ITT a kihívás csoportjához!

Konklúzió 2017 végén

Hiába nem tudtam tartani az 52 könyvet (41 lett belőle), mégis rengeteg élménnyel, ismerettel gazdagodtam és rengeteg lelkes olvasó ismerőssel. A kihíváshoz tartozó csoport így év végén több száz tagot számlál (605 fő), akik közül sokan teljesítették (vagy éppen túl is teljesítették) a kihívást, amelyhez szívből gratulálok, fantasztikusak vagytok! Akik hozzám hasonlóan rengeteg érdekes könyvet olvastak, de nem jött össze az 52, semmiképpen se búsuljanak, így is felülmúltuk önmagunkat és többet teljesítettünk, mint eddig bármikor… illetve jön egy új év, ha gondoljátok. 😉 Akik pedig nem a kihívás miatt csatlakoztak a csoporthoz, hanem könyvajánlóak miatt, ők is sokat nyertek 2017-ben. Egy remek kis csoport tagjai lehetnek, akik folyamatosan inspirálják egymást és nem csak könyvajánlókkal, képekkel, hanem bátorító szavakkal, odafigyelő magatartással. A csapat menetel tovább 2018-ban is.

Hálás vagyok továbbá a HVG kiadónak, aki végig partnerem volt, sőt, akikkel azóta jóval szorosabbra fontam a szálakat. Mint azt sokan tudjátok, a HVG könyvek és a HVG konferenciák content manager-e lettem, valamint több cikkem is megjelent a HVG Extra Business Magazinban. Hova vezethet egy kihívás, ugye? 🙂
Az együttműködés 2018-ban is fennáll, tehát továbbra is lesznek szikrakuponok minden héten, illetve a könyves nyereményjátékok is folytatódnak.

Köszönöm, ha velem tartottál!

Én most belefogok egy másik kihívásba, amely minden bizonnyal új lehetőségeket tartogat, de természetesen továbbra is lesznek könyves cikkek, ajánlások és játékok.

BOLDOGSÁG A HÉTKÖZNAPOKBAN, AVAGY ÍGY LEGYÉL JELEN 2018-BAN A SAJÁT ÉLETEDBEN. INDUL A #52HÉT52KIHÍVÁS!

Fotók: pinterest.com

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY ÉS TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?