Kreatív tégla, avagy a világ első kreativitás tesztje

Szerző: Szlafkai Éva

Hogyan méri egy tégla az ember kreativitás szintjét? A legtöbben már biztosan találkoztatok különféle önismereti szemináriumon, képzésen, könyvben azzal a feladattal, hogy sorold fel egy tégla felhasználási módjait.  De vajon tudjátok, hogy mi van a teszt mögött? 

A világ első kreativitás tesztje

J. P. Guilford alkotta meg a világ első kreativitás tesztjét, mondhatjuk nyugodtan, hogy ő a kreativitáselmélet atyja. Fűződik a nevéhez egyébként egy nagyon érdekes sztori, még a II. világháborúból, amikor a személyiségtesztes módszere  csődöt mondott, és így több embert küldött halálba. A megoldást és majd a későbbi szemléletének alapját egy veterán őrnagytól kapta, és ez adta meg neki a lökést is, hogy a kreatív gondolkodást kutassa. Na de erről a sztoriról majd ebben a másik bejegyzésben.

Most inkább lássuk, hogy milyen feladattal mérte fel Guilford a légierő kreativitását. 100%, hogy hallottál már róla. Nyugi, nem ez volt az a halálbaküldős fajta.

Határozd meg egy tégla felhasználásának különféle módjait!

Ezt a világ első kreativitás tesztjét a korábban említett Guilford alkotta meg az amerikai légierő számára. Hiába tűnik egyszerűnek a kérdés, a válaszok sokak számára nem ömlenek ki a fejekből. Valaki záporoztatja a válaszokat (pl.: ajtótámasz, asztalláb pótló, légycsapó, gereblyeélező, ablaktörő, pohártartó, kézisúly, dekortárgy, krétás járdajáték felrajzoló stb.), míg mások percekig gondolkodnak pár kézenfekvő válaszon (pl.: építőanyag).

A kérdés arra is alkalmas, hogy „berúgjuk” egy személy, vagy akár egy csoport kreatív képességeinek motorját. – gondolat.ébresztő c. HVG könyv

Te jössz, van 10 perced!

Vajon neked hogy menne ez a téglás feladat? Az időkorlát legyen 10 perc. Ez idő alatt kellene legalább 50 féle felhasználási módját megtalálnod egy téglának. Bármi lehet, amire tudod használni. Nyugodtan szakadj el a sémáktól, kézenfekvő válaszaidtól, a kereteidtől, törj ki a dobozodból! 

Hogy mi értelme van? Nyilván nem amiatt fogod megváltani a világot, vagy szabadalmaztatsz egy új terméket, hogy tudsz 50 dolgot mondani egy tégla felhasználásáról. Viszont a válaszaid milyensége megmutatja, hogy mennyire van korlátozva az elméd a korábbi tanulmányaidtól, a világról való tudásodtól.

Rávilágít, hogy merj a kereteiden kívül is megoldásokat keresni, és megtapasztalhatod, hogy olyan lehetőségek is felbukkannak, amikre nem is számítottál. 😉 Hajrá!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?