Így segít a légzés a haragodon. Próbáld ki!

Szerző: Marczinkó Ágnes
Lélegezz, ha elönt a harag | 365letszikra.hu Magazinblog

A munkahelyi reggeli kávé mellett már régen felébredtél, elolvastál legalább két e-mailt, beszéltél a munkatársakkal és készülsz fejben már az első megbeszélésre. Tudod jól, hogy a forró nedű nélkül nagyon rossz mindig ilyen korán. Helyette csikorgatod a fogaidat, dobolsz a talpaddal, és türelmetlenül vársz az előtted álló nő mögött a kávégépre. Sietsz… De mit érzel valójában?

Ismered az érzést?

Egy furcsa és ismerős érzés lesz úrrá rajtad a lábujjaidnál, amikor nagyon rohansz valahova. Érzed, ahogy az arcod felmelegszik és elkezdesz izzadni kicsit a szemöldökeidnél. A légzésed észrevétlenül rövid és felületes lesz. Hirtelen hallod a szívverésedet a torkodban. A harag egy teljesen normális emberi érzelem. Ráadásul igazi belső ösztönünk. A düh skálája az irritációtól egészen a tombolásig terjed.

Mi van, ha azt mondom, hogy van egy varázslatos módja a harag megállításának azelőtt mielőtt kitörne? Mi van, ha volt egy varázsige, amely eltűnt a tudatos részedből? Mi van, ha fel tudod ismerni a figyelmeztető jeleket és megállítani mielőtt kárt teszel másokban és magadban?

A harag megállításának módja, mielőtt kitörne

Egyáltalán nem varázslat a megoldás. A válasz már ott van előtted, vagyis a légzésed. Vegyél pár mély lélegzetet, amely lelassítja a szívverésedet és többi tünetet is egy kettőre megszünteti. Erre van a közmondásunk, hogy engedd ki a gőzt.

Tudom, mit gondolhatsz most: A légzésről írók egy cikket, miközben benned fortyog a düh? Értelmetlennek tűnik az egész? Nos, mikor volt az utolsó alkalom, amikor egy jó mélyet lélegeztél? Meglepődnél a saját válaszodon. A reggeli ingázás, a délutáni fáradt kávézás, és a telefonhívások között talán egyetlen egyszer sem vettél egy mély lélegzetet ma.

Íme a feladat: így lélegezz

Hunyd le a szemedet és lélegezz be egy nagy levegőt az orrodon keresztül. Érezd, ahogy megemelkedik a hasfalad és mellkasod. Nagyon lassan és tudatosan lélegezz ki. Érezd, ahogy a felső tested végig hullámzik. Ismételd meg ezt még párszor.

Alig pár perc alatt le tudod nyugtatni magadat, annyira mintha Savasanaba feküdnél egy jóga óra végén. Friss oxigénhez jut ez által az agyad és a belső szerveid. A rekeszizmod minden mély légzésnél átmasszírozza a hasfaladat, vékonybeledet, májadat és hasnyálmirigyedet.

Hasonlítsd össze ezt a légzésedet az elalvás előttivel, vagy amikor teljesen nyugodtnak érzed magadat. Mi lenne, ha a következő alkalommal, amikor a fizikai tested jelezné, hogy mérges leszel, akkor becsukod a szemed és oxigénhez juttatod minden apró sejteted a testedben?

Ezután, ha kinyitod a szemedet, akkor sokkal türelmesebbnek és remélhetőleg, kevesebb harag tűzét érezel magadban.  Ha ezt naponta gyakorlod, akkor sokkal tudatosabb tudsz lenni, amikor legközelebb megjelennek a harag felhői feletted.

Vendégszerzőnk: Marczinkó Ágnes (http://csillagsarok.blog.hu/)


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?