Meditáció és mindfulness – mi a különbség?

Szerző: Marczinkó Ágnes
mindfulness-es-meditacio_365letszikra_1170x1170

Jógaoktatóként elég gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy van-e különbség a meditáció és a mindfulness között. Azt figyeltem meg, hogy a két kifejezést szeretik összemosni, pedig nagyon távol állnak egymástól. Közel 2 éve foglalkozom a mindfulness-sel, bizonyos technikákat naponta gyakorlok és persze – ahogy ez a korábbi cikkeimből is kiderült – a meditáció is életem szerves része. Ezért egy kicsit szeretném összehasonlítani a két jelenséget. Marczinkó Ági írása.

Először is kezdjük a meditációval…

Mi a meditáció?

Számtalan alkalommal hallottam a következő mondatot a kíváncsi barátaimtól: „A meditáció az amikor hosszú ideig kényelmetlenül kell ülni?” A válasz nem, mert akkor rosszul csinálsz valamit. A buddhisták szerint a meditáció átalakítja az elmét. Az elején ez egy szándékos és kitartó gyakorlás, csakúgy, mint a jóga, de ez előbbi fókusza a belső elme és szellem nyugalmának elérése, a koncentráció fokozása és az érzelmek kiegyensúlyozása.

A meditáció célja a saját belső világod lecsendesítése, de a megfelelő fizikai erőnlét nagy segítséget nyújthat: nyújtások vagy egy teljes jóga gyakorlatsor is segíthet abban, hogy jobban érezd magadat a testedben, és lecsendesítsed az elmét.

A meditáció légzőgyakorlatokkal szokott kezdődni, miután kényelmesen elhelyezkedtél, figyeled a légzésed áramlását, és próbálj meg csak erre az egy dologra koncentrálni.

Meditáció során azt szoktam hangsúlyozni, hogy ha elkalandoznak a gondolataink, akkor csak térjünk vissza légzésfigyeléshez. Ha egy kellemes napom volt, akkor ez könnyen megy nekem is, de néha már a légzésemen is megérzem, hogy nagyon akadozott és nem tudok elengedni bizonyos érzéseket. A légzésfigyelés után, van körülbelül fél perc, amikor csak a pillanatról pillanatra összpontosítunk, nincs múlt vagy jövő, csak a jelen létezik. Az utóbbi a kedvenc részem az órának.

Meditáció előnyei

A közelmúltban olvastam egy neurológiai tanulmányt, arról, hogy a meditációs gyakorlatok eredményeit vizsgálták. Kimutatták, hogy már 5-10 perc is jelentős változásokat idézett elő az agyban.

A meditáció alatt az elülső lebeny – érvelésért, tervezésért, érzelemkért és tudatos gondolkodásért felelős része – megnyugszik és elcsendesedik. A fali lebeny és a thalamus amelyek segítenek feldolgozni és szervezni az információkat amelyet a külvilágból nyerünk, továbbá lelassítanak és hagyják elcsendesedni az érzékszerveket. Ezek a hatások addig tartanak, amíg meditálsz.

Továbbá, a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy

a meditáció után az agyi aktivitás visszatér normális értékekhez. Akik rendszeresen gyakoroltak, nekik fejlődött a memóriájuk és gyorsabban tudtak megtanulni új dolgokat. Továbbá észrevehetően csökken a stressz hormonok szintje.

Összefoglalva, elmondható, hogy a meditáció olyan fizikai és szellemi gyakorlat, amely megváltoztatja az agy információ feldolgozó rendszerét, mérhetően csökkenti a stesszt, és ez által jobb egészséghez és boldogsághoz vezet.

Mi a mindfulness?

Hol helyezkedik el ehhez képest a mindfulness? Számomra ezek a technikák előkészítése a meditációnak. A lényeg, hogy egyszerűen hagyjuk abba az olyan kérdések feltételét, mint „Miért csinálom ezt?”, „Boldog leszek ettől?” „Lehet ezt jobban csinálni?”. A technikák egyszerűen visszarántanak a jelenbe.

Nagyszerű példa erre, amikor csak légzésünkre figyelünk. Naponta többezerszer végezzük ezt az aprócska mozdulatot, úgy hogy nem is vesszük észre, mégis megtörténik. Ha ideirányítjuk a figyelmünket, akkor megnyugszik a légzés és kilélegezhetjük a negatív érzéseket.

Mindfulness gyakorlása

A modern élet egyik legnagyobb kihívása, hogy csak a jelenre koncentrálj és ne rágódj a múlton, vagy aggódj a jövőn. Számos dolog elvonja a figyelmedet, nehéz leállni a következő pillanat, a következő óra, vagy a másnap feladatainak megtervezésével – és csak élvezni a pillanat történéseit. Kezd most a légzésed figyelésével!

Mindfulness és meditáció – légy jelen!

Láthatod, hogy a mindfulness technikák könnyen átvezethetnek meditációs gyakorlásban. Ez utóbbi egy rendkívül fókuszált, intenzív idő, amelyben teljesen tudatos vagy, és mégis egyszerűen csak létezel. Hosszútávon mind kettő együttesen működik és gazdagítják az életedet és hozzá segítenek önmagad és mások megértéséhez.

Kezdj neki és próbálj tudatosságot vinni a mindennapjaidba – talán csak munka közben figyeled a lélegzetedet vagy a testtartásodat. Haladj lépésről lépésre és végezd örömmel és élvezettel minden gyakorlatot. Figyeld meg, hogyan változik ennek hatására a gondolkodásmódod, a hangulatod.

Ezután próbáld ki a meditációt: találj egy alkalmas időpontot (felkelés után vagy lefekvés előtt), és helyet. Ha meg van, akkor csak kövesd a változásokat, hogy milyen hatással van az egyik a másikra.

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?