Miért van a nőknek szüksége inspirálódásra? Választ kaptunk rá a Womenspiration reggelin

Szerző: Szlafkai Éva
inspiráció nőknek | petrapakophotography_womanspiration-SzlafkaiEva_365letszikra

Vannak olyan helyzetek, emberek, helyszínek, amelyek ösztönöznek a munkánkban, céljainkban, visszaadják életkedvünket, ötleteket gyújtanak bennünk és az életünk számos területén meríthetünk belőlük. Mit jelent nekünk, fiatal, tudatos nőknek az inspiráció fogalma, honnan, miből merítünk ihletet a mindennapokhoz, ki vagy mi inspirál bennünket igazán? A februári Womenspiration eseményen az inspiráció témakörét jártuk végig.

Honnan jön az a bizonyos szikra?

Ha egy szóval akarnám összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy BELŐLÜNK.
Ha még eggyel, akkor hozzátenném, hogy MÁSOKTÓL.

Ezt a következtetést az első Womenspiration esemény után vontam le, amelyet Barta Niki oktatásfejlesztővel tartottunk az Impact Hub Budapest kreatív közösségi irodájában február 16-án. Az esemény teltházas volt, a finom falatokat pedig a fourbites biztosította. Méghozzá olyan önazonos, sikeres, kíváncsi nőkkel telve, akik fantasztikus kisugárzásukkal, saját történeteikkel, kudarc- és sikersztorijaikkal, mindennapi kihívásaikkal, karrierterületükön megélt tapasztalatokkal, különböző, mégis elfogadó látásmódjukkal készek voltak inspirálni egymást. Talán többet is kaptak a résztvevő nők ezen az eseményen, mint amiért idejöttek…

inspirálódás nőknek | petrapakophotography_womanspiration-365letszikra

Az inspiráció folyamata

Mivel az inspiráció egy eléggé megfoghatatlan fogalom, annak ellenére, hogy napi szinten használjuk, úgy gondoltuk, hogy keresünk hozzá egy folyamatot. Amely leírja, honnan jön a szikra és egy kicsit ismerősebbé, kézzelfoghatóvá teszi számunkra ezt az egészet. Ezért nyúltunk a kreativitás folyamatábrájához, de mondhatnám azt is, hogy az ötletteremtés vagy a problémamegoldás process-éhez. Kellett mindenkitől egy aktuális kihívás az életükből és ezt vezérfonalként használva, csoportos- illetve egyéni feladatok mentén végighaladtunk együtt az állomásokon.

 1. Előkészítés szakasza, amikor felfedezel egy problémát vagy épp kihívás előtt állsz.
 2. Inkubáció, azaz a lappangás fázisa, amikor nem foglalkozol vele, éppen érik a megoldás a tudatod alatt.
 3. „AHA”-élmény. Amikor a lappangás fázisában szövődő gondolatok, egymáshoz első látásra nem illő kapcsolatok egyszer csak összeállnak egy teljes egésszé. Megjött az isteni szikra, megvan a válasz, amit kerestél.
 4. Értékelés, amikor megvizsgálod, hogy jól lesz-e az adott ötlet, érdemes-e több időt belefeccölni. Ez az önkritika és az önvizsgálat ideje, ami nem kellemes, de túl kell esni rajta.
 5. Végül a megvalósítás, az út leghosszabb és legfárasztóbb része. Ez a munka veleje, amikor úgy döntesz, nekiállsz a megvalósításnak.

Persze ezek a szakaszok nem szigorúan köveik így egymást és akár több isteni szikra is jöhet a folyamat során, ám ad számunkra egy sorvezetőt, amely segítségével megismerhetjük a ránk váró folyamatot, ha valami újba fogunk. Amikor belefogsz egy új dologba, legyen az céges projekt, lakásvásárlás, munkahely váltás, ötletkigondolás, életmódváltás, körülbelül ugyanazokkal az állomásokkal találkozhatsz az utad során.

A folyamat állomásait ismerve szinte tervszerűen tudod végigvinni a projekted és nem félsz majd annyira belevágni az ismeretlen, új dolgokba!

Ha felismered az alábbi állomásokat, könnyebben fogod őket elérni és a nehézségeken átlépni, valamint szívesebben vágsz majd bele új dolgokba, mert nem tűnik majd annyira ismeretlennek. Hiszen amihez van egy útiterved, már nem is olyan ismeretlen út.

petrapakophotography_womanspiration-SzlafkaiEva_365letszikra_inspiracio_2

Mit jelent a nők számára az inspiráció?

A következő válaszokat kaptuk, amikor feltettük a résztvevőknek azt kérdést, hogy mit jelent számára az inspiráció:

 • Ihletet, amelyből építkezek.
 • Utat találó energiát.
 • Ötletgyűjtés, ami által szikrát kapok. Inspirálódni lehet egy könyvből, cikkből, videóból, képekből, zenékből, emlékekből, bármiből, ami érzelmeket vált ki belőled.
 • Egy létállapot, ahol a kreatív energiák a tetőfokára hágnak.
 • Fejlődést, motivációt, hogy még több legyek és adhassak belőle másoknak. Ami visz előre, hogy megvalósítsam Önmagam és az álmaim!
 • Extra hajtóerőt, ami átlendít a nehezebb időszakokon.
 • Újítás, fejlesztés, fizikai élénkség, egészséges környezet, közösség, szépsèg és harmònia.
 • Löketet ahhoz, hogy még jobb legyen a világ, az életem és mások élete
 • Ha valami olyan dologgal találkozom, ami érzelmileg hat rám, az mindig inspirál, akár ember, zene, könyv…és ösztönöz, hogy ismeretlen vizekre evezzek, kipróbáljak új dolgokat, bővítsem az érdeklődési körömet, egyszóval kilépjek a komfortzónámból és ezáltal fejlődjek.

 • Egyik fő küldetésünk, hogy inspiráljunk másokat. Az, hogy egy velünk történő beszélgetés után visszaadjuk a csillogást azokba a szemekbe, ahol van még rá fogékonyság.
 • Új ismeretekkel/emberi kapcsolatokkal gazdagodni, ami motivál a jövőbeli feladataimban.
 • Azt amikor nincs kedved, energiad valamihez, akkor is találsz valami inspirálót, ami miatt nem adod fel, nem hagyod abba, folytatod amit elkezdtél és ezért eredményesebb vagy másoknál.
 • Egy szikrát, mely lángra gyújtja bennem a lelkesedés tüzét.

Számodra mit jelent az inspiráció? Imádom, hogy nagyon sokan használtátok a szikra kifejezést.   <3

A visszajelzésekből ítélve a reggeli során mindenki megtalálta a maga inspirációs forrását és a történet itt még nem ért véget. A Womenspiration inspiráló reggeli eseményei márciusban is folytatódnak.

inspiráció nőknek | petrapakophotography_womanspiration-SzlafkaiEva_365letszikrapetrapakophotography_womanspiration-CsorbaAnitainspiráció nőknek | petrapakophotography_womanspiration-SzlafkaiEva_365letszikrainspiráció nőknek | petrapakophotography_womanspiration-SzlafkaiEva_365letszikra

Elindult a II. ÉVAD (2018. ősz)

Várunk benneteket a II. évadban megrendezésre kerülő havi eseményeinken: a péntek délelőtti reggeliken vagy a vasárnapi workshopokon.  A témák izgalmasak, a gondolatok hazavihetőek, a feladatok tanulságosak, a kapcsolódó HVG könyvek hasznosak, a témafeldolgozás kreatív, a helyszín stílusos, az eseményfotók profik, a catering ínycsiklandó, a kávé mennyei, a társaság pedig inspiráló lesz!

 

Eseményeink

Mi a Womenspiration?

A Womenspiration egy olyan inspiráló havi programsorozat, amely főként húszas-harmincas nőknek nyújt lehetőséget reggeli vagy egész napos workshop keretében inspirálódásra, gondolatébresztésre és szakmai networkingre. A témákat kreatívan és szakmailag igényesen dolgozzuk fel; a workshopon az egyéni fejlődésen van a hangsúly, a reggeliken inkább a csoportos kapcsolódáson.

Célunk egy olyan igényes, egymást fejlesztő közösség létrehozása, melynek tagjai mindennapi témákat dolgoznak fel kreatív formában, ezáltal támogatják, ösztönzik és inspirálják egymást. Kreatív közösségi irodákban gourmet reggelivel várunk, valamint olyan témákkal foglalkozunk, ami minket, igényes, dolgozó nőket érint és érdekel. A témákat a lehető legkülönbözőbb módokon dolgozzuk majd fel – hol csapatban dolgozva, a másik álláspontjának megismerése lesz a cél, hol az egyéni fejlődésre helyezzük a hangsúlyt, hol más kreatív eszközöket veszünk elő. A résztvevők pedig egy inspiráló csapat tagjaként a zárt FB csoportban motiválják és építik tovább egymást. Szervezők Barta Nikolett és Szlafkai ÉvaTovábbi infók és aktuális események a Womenspiration weboldalán.

Fotók: Petra Pako Photography


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?