“A márka egyenlő az alkotóval, tervezővel” – szól a PR tanács a művészvilágnak

Szerző: Kovács Nóra

Hogyan lehet sikerre vinni egy kezdő vállalkozást, kiváltképp, ha tulajdonosa a divat, a képző- esetleg iparművészet világából érkezik? Miként futtatható fel egy hobbinak induló ám komoly potenciálok magában rejtő vállalkozás? Mindenképpen másként, mint egy nagyvállalat esetében, hiszen mindazoknak, akik ebből a közegből érkeznek, nehezen megfogható, és még nehezebben definiálható mindaz, amit ma PR-nek hívunk. Kovács Nóra írása.

PR tanácsadóként sokszor dolgozom együtt olyan ügyfelekkel, akik a művészvilágból érkeznek. Az alkotói élet kreatív gondolkodása legtöbbször a tervezői asztalon ölt testet, így a számokban mérhető eredmények és a médiában elért megjelenések prózai közegében legtöbbször elveszettnek érzik magukat. Nem véletlen, hogy az ilyen esetekben a PR munka kiszervezése a kézenfekvő megoldás.

Nem csak a termék a márka

Mint minden induló vállalkozásnak, a divattervezőknek, vagy a kézműves szakmákkal foglalkozó művészeknek is szükségük van márkaépítésre. Azonban ebben az esetben

a márka nem csak az elkészített terméket jelenti, hanem a mögötte álló alkotót is. Ezt nem szabad elfelejteni, és éppen olyan hangsúlyt kell kapnia a márkaépítés során, mint alkotásának.

Sokszor találkozom azzal a szemlélettel, hogy a tervező szívesebben maradna a háttérben, hiszen ő nem tud, nem akar megmutatkozni, nem szeret szerepelni, beszélni és nyilatkozni pedig végképp nem fog. Pedig muszáj. A márka ugyanis egyenlő a tervezővel, nélküle szinte elképzelhetetlen a siker.

Kovács Nóri egy Lazlo ruhában

Kovács Nóri egy Lazlo ruhában

Ha nem megy a kommunikáció, akkor más megoldást kell keresni: erre vannak a szövegírók, akik megfelelően át tudják adni mindazt, amit a tervező megálmodott. Jól látható, hogy amíg a termék fotókkal, videókkal, installációkkal való alátámasztása könnyebben megy a tervezőknek, addig jellemzése, leírása, szöveges eladása sokkal nehezebb feladat számukra.

A PR szakember értelmezi és szavakba önti mindazt, amit a tervező papírra, ruhába, ékszerbe öntött

Szerencsére ez könnyen áthidalható, mert egy jó PR szakember nem csak jó fogalmazókészséggel van megáldva, de empatikus képességének köszönhetően hamar átlátja, értelmezi és szavakba önti mindazt, amit a tervező papírra, ruhába, ékszerbe öntött. Ehhez elengedhetetlen a jó munkakapcsolat, az alapos márkaismeret, és a piac ismerete, hiszen nem csak körülírni kell egy kollekciót, hanem elhelyezni a piac megfelelő szegmensében. Mind stílusban, mind a mondandó tekintetében.

Sokszor tapasztaltam, mennyire hálásak ilyenkor a tervezők. Hiszen amit ők egy alkotásukon keresztül tudtak elmesélni, átadni nekünk, azt papírra vetve, sajtóközlemény, termék leírás formájában viszontlátni hatalmas „aha” érzés jelent számukra.

A jól körülírt kollekció ilyen formán eladhatóvá válik a média világában. Hiszen egy újság, egy blogger számára a legfontosabb, megérteni, mit üzen a tervező, mit jelentenek a ruhái, alkotásai a fogyasztó számára.

A jó kiindulási pont pedig számos lehetőséget rejt magában.

Aranyat érő kapcsolati tőke

A PR munka azonban itt nem áll meg. A sajtóanyag és fotók megléte még nem jelenti azt, hogy minden kapu megnyílik előttünk. Azokat a megfelelő helyeken kell elhelyezni. Mit jelent ez a mindennapokban? Jó kapcsolatrendszert, a piac pontos működésének, a magazinok struktúrájának, periodicitásának ismeretét. Naprakésznek kell lenni abban a vonatkozásban is, miként lehet az újságokkal együttműködni, kik azok a bloggerek, akik szívesen dolgoznak sajtóanyagokból. Kikkel érdemes inkább outfit posztokat készíteni, mely szegmensnek kik a legjelentősebb képviselői, hogyan érdemes influencereket bevonni az együttműködésbe stb.

Aktív közreműködés

Apró lépésekkel, a piacra való kilépéssel, néhány jókor és jó helyen megjelentetett cikkel azonban könnyen be lehet indítani az ismertség gépezetét. Ehhez persze szükséges az is, hogy a tervező is aktív részese legyen a folyamatnak, hiszen neki kell elmennie egy TV meghívásra, mint ahogyan neki kell választ adnia az interjú felkérésekre is. Az sem hátrány, ha ötletei vannak arra vonatkozóan, mit lehet kihozni még a termékből, tekintettel egy adott média profiljára. Szép példa erre az OverKnits óriásfonal sálakat készítő Dévényi Ága esete, aki egy lakásdekorációs témában otthonos magazin felkérésekor hajlandó volt olyan terméket elkészíteni, amit addig sosem kötött még meg.

Dévény Ága, OverKnits

Dévényi Ága, OverKnits

Mindezek csak az első lépéseket jelentik, azonban azoknak, akiknek a média világa eddig egy átláthatatlan sötét űr volt, ez az állapot megváltozik. Rövid idő leforgása alatt a lehetőségek tisztán megfogalmazhatóvá válnak. Tökéletesen alkalmas mindez arra is, hogy felmérjük, hogyan reagál a médiapiac a márka jelenlétére, a hordozott üzenetre. Ezen kívül azt is el lehet dönteni, hogy kell-e – és ha igen, akkor miként – változtatni bármit is a kommunikációban ahhoz, hogy jobban eladhatóvá váljon a márka és tervezője.

Ha kíváncsi vagy egy érdekes feladatra az énmárka témaköréből, olvasd el ezt a cikket is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is a tudást!

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?