Megoldáskártya, ami 5 perc alatt megszünteti a problémád

Szerző: Szlafkai Éva
Seth Godin Ikarosz tévedése - megoldáskártya | Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra.hu

Mit szólnál, ha egy vadidegen 5 perc alatt meg tudná oldani a Te nagy problémádat? Választ adna a Te dilemmás helyzetedre. Megoldást találna 5 perc leforgása alatt, amivel Te meg már egy ideje vergődsz.

Megoldáskártya kísérlet

Seth Godin könyvében olvastam egy érdekes módszerről.
Egy teremben szétosztottak üres kártyákat és mindenkinek fel kellett írni az egyik oldalára az őt nyomasztó problémát. De csak egyet, egy igazán fajsúlyosat, amely gondot okoz neki, nem tud tovább lépni, visszatartja az alkotástól. Miután ezt leírták, kártyát kellett cserélni a mellettük ülővel. Mindenki kapott 5 percet, hogy a kártya hátuljára írja fel a problémát célzó saját megoldását.

Három érdekes haszna is volt a részvevők számára

1. Először is a problématudat felszínre kerülése, hiszen már az eleje is kihívást tartogat. Milyen érzés leírni a problémát és ez által tudatosítani?

2. Milyen érzés, hogy valaki talán rögtön megoldást talál rá?
Ha talál, akkor cselekedni kell, nincs mese. Hát ez az! Többé már nem okozhat gondot a probléma, nem háríthatunk, nem okolhatunk másokat, hanem végre elejét vehetjük a dolognak.

3. Ha pedig nem ad rá megoldást, lehet nincs is megoldás, talán a probléma megoldhatatlan. Ha ez így van, akkor el kellene ezen gondolkodni és nem rágódni tovább rajta. Vereséget szenvedtünk. De így legalább tovább léphetünk. Pipa a listán, mehetünk tovább előre.

Te mit éreznél, ha holnap egy vadidegen talán megoldást adna egy problémádra?

Ha egy ideje már rágódsz egy problémán, nem tudsz tovább lépni, oszd meg mással, egy idegennel akár, hátha az ő javaslata segítségével találod meg a megoldást. Lehet, hogy rájössz, nem is olyan nagy a problémád, hisz könnyűnek tűnik megoldani, tehát kár érte aggódni, vagy kár is vele foglalkoznimert olyan komplex bicskatörő dologról van szó. Mindenesetre új nézőpontba helyezheti a dolgot.

Leadfotó: idealustlife.com


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?