A boldogság alapelvei – hogy vedd is észre, ha már itt van

Szerző: Marczinkó Ágnes

Az emberek nagy része legalább egy kicsit elégedetlen egy vagy több élet szerepével (munka, család, barátok). Ha megkérdezem a barátnőimet arról, hogy mit szeretnének a legjobban, akkor sok esetben csak boldogok akarnak lenni. További válaszok például: jó munkahely, szerelem, gyerekek, pénz, vagyis az okok, amik boldoggá tudják tenni őket. De miből vesszük észre, ha eljött a várva-várt boldogság?

Mint az előző írásomban is említettem a probléma az, hogy a boldogság, az elégedettség keresése egy végtelen küldetéssé válhat, amely rossz irányba terelheti az életedet. Beutazhatod a világot, elmehetsz egzotikus vakációra, és eltöltheted az idődet elvonulásokon. Ezek soha nem lesznek elegek, hogy magas boldogság szinten tartsa az életedet, de egy idő után elhalványulnak az érzéseid és ugyan arra a szintre térsz vissza.

Az Amazon.com-on több, mint 1 200 könyv cím és a Google keresési listán, pedig a „happiness course” szóra 3 900 000 eredmény jött ki. Érthető válaszokat keresek, amikor elakadok. Tehát mi tart vissza?

A boldogságnak van négy egyszerű alapelve

1. Arra koncentrálj, amid van (és ne arra, ami nincs…)

A boldogság első alapelve a hála, amelyről már írtam itt is egy cikket . Folyamatosan arra programoznak a marketingeszközök, hogy többre van szükséged, mindig újabbra, nagyobbra, jobbra, gyorsabbra és designosabbra. Fogyasztókká nevelnek bennünket, így azokká is válunk, ha nem tudunk kritikusak lenni.

Kérlek, állj meg egy percre, és gondold át, hogy milyen hatással van rád a fogyasztói társadalom elvásárlásai!

Amikor többre vágyakozol, vagy másra – ez elülteti a gondolkodásban a hiány érzetét – amely egy feneketlen lyuk és folyamatosan meg kellene töltened.

Amikor üresnek érzem magamat, akkor több ételt, több dolgot, több zavaró dolgot kezdek belapátolni az életembe, de a lyuk soha sem töltődik fel ezekkel a dolgokkal. Amikor a vörös szőnyegen lévő celebekre tekintek, akkor alkalmatlannak érezem magamat.

Másokhoz hasonlítani magunkat, azt eredményezi, hogy a hiányosságaidat látod meg és nem azt, ami rendelkezésedre áll.

Légy hálás! Vedd sorba a képességeidet, a tudásodat, és az eddig elért dolgokat! Gondold át, hogy az egyes döntéseid, hogy juttattak el a mostani élethelyzetedhez! Add meg magadnak a lehetőséget, hogy hálás lehess!

2. Fókuszálj arra, amit csinálsz

A szomszéd fűje mindig zöldebb lesz. Egyre távolabb kerülsz a boldogságtól, ha folyamatosan hasonlítgatod magadat másokhoz. Ha arra, gondolsz, hogy te nem vagy elég jó, akkor egy idő után csalódottá válsz és elkezdesz kételkedni a képességeidben. Az egyetlen ember, aki miatt aggódnod kell az te magad vagy, hogy mindennap jobbá válj az előző pillanathoz képest.

Van saját utad, sétálj azon. Lehet, hogy néha másokkal sétálsz rajta, de neked kell meghozni a döntéseket. Amikor elkezded mások döntéseit elemezni, ahelyett, hogy a sajátodra koncentrálnál, biztosan letérsz az ösvényről.

Ne hagyd, hogy mások cselekedetei megzavarjanak!

3. Akadályok helyett a lehetőségek észrevétele

A harmadik elv a kitartás. Tele van az élet kihívásokkal és akadályokkal. Ezzel szemben számos vallás és hagyomány elem szól arról, hogy ilyen esetekben nem feladni és visszafordulni a jó döntés. Ha egy akadállyal kerülsz szembe, akkor ne gondold azt, hogy az egész világ ellened van, vagy, hogy rossz úton jársz. Helyette, nézz szembe mindegyikkel, és tekints rájuk, úgy, mint egy új lehetőségre, amely fejleszti a képességeidet, segít a magad jobb megértésében és felfedi a belső erősségeidet. Ezek visznek előrébb az életben és segítenek a hosszú távú tanulásodban és fejlődésedben.

A kitartás azt jelenti számomra, hogy minden nehézség ellenére folyamatosan fejlesztem a képességeimet.

Bedobni a törölközőt a legkönnyebb lépés.

Maradj játékban, használd az eszedet és nézz szembe a kihívással.

4. Töltsd meg az elmédet, azokkal a dolgokkal, amik számítanak és többit engedd el

Az utolsó a hit. Ez egy nagyon jó alapelv, amely igazán megosztja az embereket. Rengeteg dolog nem számít – mégis folyamatosan ilyenekkel kötjük le a figyelmünket. Muszáj hinned magadban és bízz a sorsodban, hogy jó irányba visz!

Tudod jól, mik fontosak számodra, de hajlamos lehetsz elfelejteni. Számos modern eszköz zavarja meg a figyelmedet a XXI. században. Ezzel szemben, ha van hited – befelé fordulsz és a belső erősségeidbe kapaszkodsz – akkor egy mélyebb bölcsességhez férhetsz hozzá. Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyek békét és boldogságot hoznak az életedbe!

Leadfotó: pixabay.com

[sgmb id=”2″]

Ezeket olvastad már?