A pihenés 7 formája – a kreatív állapot előszobája

Szerző: Szlafkai Éva

Neked mit jelent a pihenés, a feltöltődés? Tudod, hogy miért nem elég csak aludni vagy kicsit relaxálni, ha fáradtak vagyunk? Mert az alvás csak a fizikai fáradtságra megoldás, de még van 6 másik fajta fáradtság, amit másképp szükséges kipihenni, ha helyt akarunk állni a mindennapokban és kreatív energiáktól szeretnénk duzzadni. Ismerjük meg a pihenés, vagyis a feltöltődés 7 formáját és a hozzá tartozó tippeket.

Ha a 7 terület valamelyikén megcsappan a töltöttségünk szintünk, pihenjük ki megfelelően, feltöltve minden tartályunkat, mert csak ebben az állapotban tudunk aktívan, lelkesen tenni a céljainkért, megvalósítani az elképzeléseinket, alkotni, vagyis kreatívan megélni a hétköznapokat.

Ahhoz, hogy fel tudjuk tölteni, nem árt egy kis ismeret, némi önvizsgálat, majd célzott cselekvés.

Készítettem hozzá egy LETÖLTHETŐ FELTÖLTŐDÉS TERVEZŐT, amely segít betájolni, milyen fajta pihenésre is van valójában szükséged, sőt, meg is határozhatod, hogy pontosan mivel fogod tölteni.

Töltöttségi szintünk, avagy a pihenés 7 formája

Dr. Saundra Dalton-Smith pszichológus és a Szent pihenés című díjnyertes könyv írója kiemelten foglalkozik a stressz és a kiégés témakörével. Azt mondja, ahhoz, hogy kipihentek és balanszban legyünk, hatékonyan, frissen teljesítsünk, vagyis a well-beinghez nem elég egy kiadós alvás vagy néha egy kis futás. A pihenés, ahogy a fáradtság is sokkal több tényezős, mint gondoltuk volna.

Az alábbi hét típusát nevezi meg a fáradtságnak és a hozzá kapcsolódó pihenésnek, amelynek minél több szegletére érdemes figyelmet szentelnünk a mindennapjainkban.

Töltsük fel magunkat, töltsük fel a tartályainkat mind a hét szempontból!

A pihenés 7 formája
A pihenés 7 formája

Ahhoz, hogy kipihentnek érezzük magunkat, az alábbi három dologra lesz szükségünk:

 1. Önmonitoring – vizsgáljuk meg, hogy hol használjuk el a legtöbb energiát egy nap. Ehhez vezethetünk naplót, napi/heti megfigyelésekkel, például minden nap végén írjuk le az aznapi tevékenységeinket és használjunk egy skálát, hogy pl. 1-10-ig ez a tevékenység mennyi energiát vitt el.
 2. Módszerek megismerése – A 7 terület töltésének módjai, lehetőségei
 3. Célzott cselekvés – tölteni akkor és azt, amit és amikor kell, vagyis jól pihenni

Figyeljük meg magunkat, hogy az alábbi 7 típus közül, melyik pihenőre van leginkább szükségünk most, és azt igyekezzünk megadni magunknak, hogy minél hamarabb vissza tudjuk tölteni a lemerült tartályunkat.

1. Mentális feltöltődés

Minél több stresszfaktor ér bennünket, annál inkább kimerültek leszünk, és annál inkább feltöltésre szorul ez a tartályrészünk, legyen szó arról például, hogy mindennap dugóban ülünk és sokat vezetünk a munkahelyre, vagy állandóan jár a fejünk a különböző teendőkön, amelyeket el kell végeznünk a napunk során, valamint a munka mellett még tanulunk vagy épp gyermeket is nevelünk. Megannyi infó, inger, stresszfaktor, ami bizony igencsak kimerítő tud lenni.

Éppen ezért, ha úgy érezzük, hogy tele a fejünk és ezért nehezen alszunk el esténként, jól jön némi mentális pihenő.

Rokas AleliunasDribbble

Mentális pihenőtippek

 • Tervezett pihenők a napban – pl. kétóránként – segítenek kicsit kiszakadni és lassítani.
 • Mindfulness technikák elsajátítása (Corinne Sweet könyvei) vagy meditáció (pl. Headspace app vagy Netflixen a Headspace sorozat).
 • A jóga gyakorlása – pl. Joga with Adriene 30 napos jógasorozat.
 • Erdőfürdő – sinrin joku – , vagyis séta az erdőben.
 • Készíts az ágy mellé jegyzetfüzetet, ha nehezen kapcsolod ki a gondolataid, ide kiírhatod az elmédből.
 • Edzd a figyelmedet .

2. Spirituális pihenés

Ez a fajta fáradtság egy kicsit nehezen megfogható, de talán azzal írható le leginkább, ha spirituálisan fáradt vagy, hogy azt érzed, csak úgy sodródsz, csak úgy történik veled az élet és nehezen tartod kézben, esetleg semmiben nem találsz értelmet, hitet. Kiábrándultnak érzed magad és nem találod a helyed. Mindnyájan érezzük néha ezt, és jó, ha mihamarabb vissza tudjuk tölteni a kedvünket.

Tarts egy kis szünetet, hogy a tudattalanod megtalálja az összefüggéseket a dolgok között – ez az inkubáció fázisa – , illetve lépj rá az önismereti utad újabb állomásaira, ismerd meg magad minél több szemszögből.

Spirituális pihenés
Rokas AleliunasDribbble

Spirituális pihenőtippek

 • Az önismeret különféle technikái.
 • A tudattalanra, megérzésekre való hangolódás, amikor egy kicsit „lenni hagyod” a dolgokat.
 • Önkéntes munkák, amelyekkel másoknak segítesz.
 • Szünet c. könyv.
 • Új ingerek, vagyis olyan programok, amelyek új színt visznek a napjainkba.
 • Terápia.
 • Meditáció.
 • Csatlakozz az Úton önmagadhoz kihívásprogramhoz!

3. Érzelmi pihenés

Konfliktusos helyzetekben bizony eléggé meg tudnak csappanni az érzelmi tartalékaink, hiszen nem szeretjük az összetűzéseket, nem szeretjük, ha valakivel összevitatkozunk, legyen az a társunkkal vagy barátunkkal egy vita, vagy épp a főnökünk lecseszése. Elegünk van az összezártságból, ami a vitás helyzetekben nem a legjobb énünket hozza felszínre, és sokszor érezzük rosszul magunkat emocionálisan, igencsak szükség van az érzelmi raktáraink töltésére. Ha kicsit összezavarodottak, frusztráltak vagyunk, esetleg sokat sírunk vagy kiabálunk, nehezen szabályozzuk az érzelmeinket, akkor ideje töltenünk az érzelmi raktárainkat.

Ha úgy érezzük, hogy érzelmi pihenőre van szükségünk, keressünk olyan szituációt, amikor egy kicsit csak a saját érzéseinkre tudunk figyelni.

Érzelmi pihenés
Rokas Aleliunas – Dribbble

Érzelmi pihenőtippek

 • A nemet mondás képességének elsajátítása.
 • Minél több ölelés, érintés, testi kontaktus.
 • Kutyával, házi kedvenccel való játék.
 • Öntsd ki a lelked valakinek, aki lehet barát, családtag vagy egy segítő szakember.
 • Hála-gyakorlat vagy hálanapló vezetése.
 • Az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia fejlesztése.

4. Szociális pihenő

Egyetlen porcikánk sem kíván akár csak egy telefont felvenni vagy még egy Zoom meetingen részt venni? Legyünk bár extrovertáltak vagy gyakran szereplő introvertáltak, túl tudunk csordulni az interakcióktól, a találkozóktól, meetingektől, legyenek ezek személyesek vagy virtuálisak. Ha azt érezzük, hogy nem akarunk emberek közelében lenni, nincs kedvünk beszélgetni, mindenki hagyjon kicsit békén, akkor itt az ideje feltölteni a szociális tartályunkat.

Többnyire azzal, ha be tudunk gubózni, elvonulni valahova pár napra, vagy lemondva a találkozókat házi szabit kivenni és otthon csak magunkkal vagy a közvetlen családdal foglalkozni.

Azt is érdemes átgondolni, hogy töltenek-e minket a bennünket körbevevő emberek?

Ha kreatívabb akarsz lenni, vedd körbe magad kreatív, nyitott gondolkodású, kíváncsi, lelkes emberekkel.

A tükör neuronoknak köszönhetően, akik körülvesznek bennünket, nagy hatással vannak ránk. Ha ők főként negatívak, akkor nincsenek jó kilátásaink, éppen ezért válasszuk meg a minket körbevevő embereket, amennyire tudjuk. Nem véletlenül mondják, hogy a kreatív szemlélet ragadós.

Szociális pihenő
Rokas AleliunasDribbble

Szociális pihenőtippek

 • Otthoni pihenő – szabadság, de programok helyett „házi karantén”
 • Közösségi oldal detox, amikor mérsékled a közösségi platformok használatát.
 • Energiavámpír szanálás.
 • Kikapcsolódás egyedül.
 • Elvonulni az isten háta mögé pár napra.

5. Érzékszervi pihenés

A 21. század az érzékszervi túlterhelődés százada, ezt kijelenthetjük. Monitorok, gépzaj, világítás, LED, a közlekedés zaja, reklámzaj, vizuális zaj az interneten stb.

Az érzékszerveink számára igencsak munkás feladat mondjuk egy nagyvárosi közlekedés, hiszen rengeteg ingerre kell figyelni, rengeteg információ érkezik a külvilágból, amit különféle érzékszerveinken keresztül dolgozunk fel. Túlterhelődünk az irodában is vagy éppen a kényszer home office alatt, zajok, értesítők, telefoncsörgés, e-mailek, zene, mások beszélgetése. Nem csoda, hogy zsong a fejünk nap végére.

Az egyik legjobb módszer az 5 perces „én-kikapcs, vagyis, hogy a zsúfolt nap közben többször is csukjuk be a szemünket pár percre, állítsunk be ne zavarj funkciót a telefonon, csukjuk le a gépet, így tudatosan kapcsolva ki több érzékszervet is.

Érzékszervi pihenés
Rokas AleliunasDribbble

Érzékszervi pihenőtippek

 • Naponta többször 5 perces „én-kikapcs” – szem becsuk, telefon lenémít, laptop lecsuk és csak ülj vagy feküdj.
 • A csend keresése, napi pár perc rendszeres csendfürdő.
 • Switch off – este kapcsold le a konnektorokat, amik nem szükségesek és ne merítsd magad tovább kék fény bámulásával (alvás előtt ágyban nincs telefon, laptop).
 • Digitális detox kihívások magunknak – mobil nélküli hétvége, egy hétig csak este nézed meg a telefonodat, egy hétig nem használsz elektronikus eszközt, egy hétig nincs TV vagy Netflix stb.

6. Kreatív pihenő

Úgy érzed, hogy megcsappant a kreatív energiád, semmi nem hoz lázba, épp nem szenvedéllyel végzed a munkád, nem jönnek a jó ötletek? Ideje újra fellobbantani a szikrát!

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

Ez a fajta pihenő felébreszti a dobozon kívül gondolkodó, kíváncsi, szabadon értelmező, felfedező gyermeki énünket és a tevékenység élvezetét, az elmerülést, flow pillanatokat okozva nekünk. Vágj bele új dolgokba, játssz gyermekként, végezz olyan munkát, amit szeretsz, ragadj papírt és ecsetet és ne érdekeljen, hogy „te nem tudsz rajzolni”. Vesd le az elvárásokat magadról, és alkoss valamit, amitől azt érzed, hogy a saját elképzeléseidet valósítod meg. Legyen a munkaállomásod egy olyan közeg, amely alkotásra, munkára inspirál, emlékeztet önmagad egyediségére, képességeire, és jól érzed magad benne. Vegyenek körbe képek, tárgyak, idézetek, mind map-ek…

 kreatív pihenő
Rokas AleliunasDribbble

Kreatív pihenőtippek

 • Vegyél részt az Élj kreatívan! szemléletformáló kurzus 7 lépésben online kurzuson, hogy újra felszabadítsd az életedben a kreatív potenciált
 • Olvass el egy érdekes könyveket – az Élj kreatívan! könyvben sokat olvashatsz arról, hogyan tudsz egy kis kreatív pihenőre menni
 • Sétálj egy új helyen céltalanul, fuss a nagyvilágba vagy csak ülj a volán mögé, és menj A-ból B-be – ezalatt inkubálsz, vagyis az új ingerekkel pihenteted a problémát és a tudattalanodra hagyod a megoldást.
 • Nézz TED-előadásokat, akár olyanokat, amelyek a kreativitásodra hatnak.
 • Vedd körbe magad olyan emberekkel, akik inspirálnak (könyvek, előadások, barátok, közösségek stb.).
 • Merülj el a zenében, legyen az egy kedvenc dallamod, vagy egy új, számodra szokatlan stílus, fedezz fel az árnyalatokat, új színeket, új ritmusokat a zenében. Állíts össze egy olyan playlist-et, ami inspirál, motivál, elrepít, és állíts össze egy random számokból álló playlist-et is, és azzal is tegyél egy próbát.
 • Merülj el a művészetekben! A kedvencek mellett keress olyan alkotásokat, alkotókat, amelyek új oldalát mutatják be számodra az alkotás fogalmának. Kutass virtuális galériák után, vagy keress olyan közösségeket, ahol különféle művészeti ágakat és kreatív alkotókat ismerhetsz meg.
 • Csinálj valami újat, amit eddig még nem, vagy egy hétig mindennap csinálj valami újat, hogy letérj a rutin útjáról, és új színeidet fedezhesd fel.
 • Végezz olyan tevékenységet, amit gyerekkorodban csináltál utoljára (fess, gyurmázz, fogócskázz).
 • Reggeli 10 perces kreatív írás – szűretlenül írj 10 percet reggel, közvetlen felkelés után.
 • Jelentkezz be egyéni konzultációra, ha kreatív problémamegoldó technikákat sajátítanál el.
 • Fejleszd magad online kreativitás kurzusokkal a Szikra kurzusok oldalon.
 • …. ezt a felsorolást végtelenségig tudnám folytatni, tudod. 🙂 Ha neked is vannak ide, vagy bármelyik részhez kívánkozó ötleteid, jöhet kommentben.

7. Fizikai pihenés

Ez a típusú pihenés a legkézenfekvőbb és ehhez is nyúlunk elsőként, amikor úgy érezzük, hogy egy kis lazításra, pihenésre van szükségünk. A fizikai pihenésnek lehet aktív és passzív formája. Az utóbbi egy nagy alvás, vagy délutáni szunyókálás, az aktív pedig a rendszeres mozgás beépítése az életünkbe.

Kiváló fizikai pihenés egy jóga, streching technikák vagy masszázs terápia, amelyek mind javítják a test keringését és rugalmasságát.

Rokas AleliunasDribbble

Fizikai pihenőtippek

 • Igyekezzünk 22:00 órára már alváshoz készülődni, hogy minél teljesebben és jobban pihenhessünk.
 • Alvás és szunyókálás előtt fél órával kerüljük a kék fényt, hagyjuk a mobilt és a laptopot ágyon kívül, helyette fogjunk kézbe könyvet.
 • Napi fél óra mozgás legalább, hetente 2-3 alkalommal nagyobb intenzitású mozgásforma, amiben fizikailag elfáradunk és közben fel is töltődünk, illetve épp ellenkezőleg, ha túlhajtottuk magunkat egy versenyre való felkészülésnél, akkor inkább csak a passzív fizikai pihenésre koncentráljunk
 • Futás, kocogás, séta a friss levegőn – a legjobb gyógyír és jókora hormonlöket
 • Masszázs
 • Streching, nyújtás, hengerezés
 • Jóga

Itt nézhetitek meg Saundra Dalton-Smith TED-előadását a témában.

Illusztrációk- Dribbble Rokas Aleliunas

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK, HUB, INSTAGRAM, TIKTOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?