A különc milliárdos vállalkozó, Richard Branson 10 tanácsa a sikeres élethez

Szerző: Szlafkai Éva
Richard Branson 10 tanácsa a sikeres élethez | 365letszikra

Mit gondol a sikeres életről a világ egyik legsikeresebb és leglazább üzletembere, aki cégbirodalmat alapított és vezet a mai napig? Annyi bizonyos, hogy különc szemléletmódja hihetetlen eredményekhez segítette az elmúlt 40 évben és közben egy cseppet sem unatkozott. Amolyan Virgin-módon. A Virgin cégbirodalom vagányan különc vezetője, Richard Branson ebben a 10 tanácsban foglalja össze azokat a módszereket, amelyek szerinte a sikeres élethez vezetnek.

A Virgin-módszert jó pár évtized tapasztalata formálta, így inspiráló lehet mindenki számára, aki bele szeretne valamibe kezdeni, hátra hagyná a régit, ösztökélésre van szüksége illetve némi kézzel fogható tapasztalatra.

1.Tegyél az álmaidért!

Branson azt mondja, mind minden sikeres üzletember, aki a szenvedélyéből él, hogy sokkal jobb lesz az életünk, ha követjük  azt a hivatást, amit a szívünk diktál. Akik nap mint nap azzal foglalkoznak, amit imádnak, sokkal elégedettebbek az életükkel, jobban mernek kockáztatni, bátran kimerészkednek a komfortzónájukból és készek kergetni az álmaikat.

2. Légy pozitív hatással a világra!

Ha csak a profit fontos a számunkra, akkor nem is érdemes üzlettel foglalkoznunk. A cégek, vállalkozók felelősséggel tartoznak, hogy jobbá tegyék a világot. Ha hiszünk magunkban, a céljaink pozitív hatásában, az ars poetikánk szerint cselekszünk, akkor a sikerünk mellékterméke profit is lehet.

3. Higgy az elképzeléseidben!

A vállalkozásunkba vetett hitünk, szenvedélyünk és személyes céljaink határozzák meg, hogy sikeresek leszünk-e vagy elbukunk. Ha te nem hiszel eléggé magadban és a bizniszedben, akkor hogyan várhatod el, hogy más higgyen benne?

4. Érezd jól magad és törődj a csapatoddal!

A sikeres vállalkozások egyik legfontosabb eleme a jó hangulatban végzett munka. Sokkal produktívabbak vagyunk, ha jó a kedvünk, szabadon kibontakozhatunk, megbecsülnek, számít a munkánk, tehát motiváltak vagyunk. Ha azon kapod magad, hogy nem élvezed, amit csinálsz, ideje más munka után nézned. Ha a csapatodat építed, akkor tegyél róla, hogy jó hangulat legyen a munkahelyen, élvezzék a munkájukat, az együttműködést és olyan embereket alkalmazz, akik szívesen dicsérnek, nem kritizálnak kéretlenül, hisznek abban, amiben te is.

5. Ne add fel!

Branson életében is voltak olyan pillanatok, amikor fel akarta adni.

Minden vállalt kalandom során – legyen az egy vállalkozás indítása, a világ körberepülése egy léghajóval, óceánt átszelő csónakverseny – voltak olyan pillanatok, amikor az lett volna a legkönnyebb, ha bedobom a törülközőt és odébb állok. Mégsem tettem.

Ki kell tartani, mert az eredmények nem azonnal jönnek. Ha kudarc ért, állj fel, söpörd le magadról, vond le a következtetést, épülj belőle és vágj bele újra.

6. Hallgass figyelemmel és keresd a kihívásokat!

Hallgassunk többet és beszéljünk kevesebbet! Írjuk le a céljainkat, ötleteinket és kövessük nyomon őket!

7. Delegáld a munkát!

Ahogy a 2 perces szabály is kimondja, ha valamit meg tudsz csinálni 2 perc alatt, akkor azt azonnal. Ha nem, akkor azt vagy iktasd későbbre, vagy delegáld másnak, vagy dobd ki a fenébe. Egy vállalkozó egyik szuperképessége kell legyen a delegálás tudománya. Ha valamiben nem vagy eléggé kompetens, szervezd ki, bízd másra, vegyél fel valakit. A felszabaduló időben produktívabb dolgokkal foglalkozhatsz, illetve több időt tölthetsz a családoddal, amely idő felbecsülhetetlen!

Ebben a cikkben is találsz szuper időtervezési módszereket!

8. Kommunikálj!

Kommunikálj egyszerűen és érthetően, áramoltasd az infókat. Alakíts ki olyan munkakörnyezetet, amely arra ösztönzi az embereket, hogy vegyüljenek, beszélgessenek. Szuper példa mondjuk a Pixar Agytröszt-módszere.

Richard-Branson-siker -idézet 365letszikra

9. Kapcsold ki az eszközeidet!

Ne csak a képernyő előtt ülve fedezd a világot és lásd el a munkádat. Járj előadásokra, workshopokra, ismerkedj hasonló és más területről érkezett vállalkozókat, ismerj meg más kultúrákat, beszélgess emberekkel, menj el új helyekre, változtass a bevett szokásaidon, vagyis töltődj fel új ingerekkel, impulzusokkal. Ezek mind-mind új lendületet adnak majd a munkádnak, életednek.

10. Csináld azt, amit szeretsz!

Ha a szeretteink körében lehetünk és azt csináljuk, amit szeretünk, akkor nagy baj nem történhet.

Most már tényleg vissza kell mennem a függőágyamba, muszáj dolgoznom kicsit. Errefelé úgy mondják, ez a Virgin-szigeteki módszer. 🙂 – mondja Branson a könyve végén.

Ha a te módszered nem is pontosan ugyanez, a fenti 10 tanácsot érdemes átgondolnod, átengedned a saját szűrődön és levonni a következtetést. Én mindegyik pontjával egyetértek, de szívesen fogadom a kontra véleményeket is. 🙂

A fenti infókat a Virgin-módszer című HVG könyvben olvastam, amelyről itt olvashatsz te is egy cikket, ám ha nem lenne elég, mindenképpen ajánlom a könyvet. Tele van szuper sztorikkal!

Leadfotó

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, tréningek, konzultációk kreatív gondolkodás, problémamegoldás témában: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?