Egyszerű stratégia az aggodalom csökkentésére

Szerző: Marczinkó Ágnes

A jövő tele van ismeretlen dolgokkal. Globális, politikai és személyes kérdésekben is hatalmas a bizonytalanság. Ezek vezetnek ahhoz, hogy elkezdesz aggódni. A becslések szerint egy átlag ember az élete során 6 évet tölt azzal, hogy aggódik a jövője miatt. Marczinkó Ágnes  írása.

Karl Pillimer professzor 1 200 idős embert vizsgált meg és a végső következtetés az volt, hogy minél idősebb valaki, annál több időt tölt az aggodalommal. Időről időre ugyanazt a dolgot hallotta a kísérletek során.

Bárcsak ne töltöttem volna annyi időt az aggódással.

Például John Alonzo (83 éves) mondta: „Nem hiszem, hogy az aggódás megoldotta vagy segített volna bármin is.”

Hasonlóan vélekedett James Huang (87 éves) is: „Miért? Kérdezem magamat. Milyen lehetséges különbséget csinál ez az érzés, ha arra gondolok, hogy minden elromlik? Amikor realizáltam ezt, akkor rájöttem, hogy semmit. Ezután szabadabb lettem, amelyet nehéz szavakba önteni. Az élet leckém az volt, hogy szétforgácsoltam magamat nap, mint nap az aggodalommal, és nem tudtam igazán élvezni a szeretet és öröm pillanatait.”

A halálhoz közeledve egyre rövidebbnek tűnik az élet. Az idő értékes és véges erőforrás. Minél tovább élsz, annál jobban realizálod, hogy az élet egy rövid pillanat a bolygó életében.

Az aggódás nem old meg semmilyen problémát. Voltaképpen, amikor aggódsz akkor csak rosszabb lesz. A rövid távú memóriád, amely az aktuális feladatra koncentrál, arra használod, hogy lehetőségeket kreáljon, amelyek nem valósulnak meg.

Az aggodalom végülis önkínzás

Írd le!                                                          

Számos tanulmány talált összefüggést a között, hogy ha leírod amik miatt aggódsz, akkor megnyugszol. Ha aggódsz amiatt, hogy mások előtt prezentálj, vagy megszólalj egy állásinterjún, akkor írd le ezeket. Ezután új megvilágításba kerülnek, ez által segítenek felismerni, hogy talán nem is annyira fontos dolgok. Minden rendben lesz a nap végén.

Égesd el

Egy másik érdekes megközelítés, amely kevésbé van alátámasztva tudományos oldalról, hogy írd le, ami miatt aggódsz, tépd szét és égesd el a darabokat. Valaki „Írd és Égesd”, míg mások „Az égés elengedése” módszernek hívják.

5 lépésben:

  1. Írd le, ami miatt aggódsz!
  2. Tudatosítsad magadban!
  3. Égesd el!
  4. Engedd el!
  5. Lépj tovább!

A fájdalom elkerülhetetlen, a szenvedés opcionális

Viktor Frank mondta, hogy:

Az ösztön és a válasz között van egy idő. Ebben az időben még van választásunk, hogy mit reagálunk. Eldönthetjük, hogy tovább növeljük a hazugságainkat vagy a szabadságunkat.

A félelem érzése vagy az aggodalom igazából jótékony hatású is lehet. A test válaszol az ösztönre, jelzi, hogy hova kellene vinned a figyelmedet. Ryan Holiday mondta: „Nincs jó vagy rossz, csak személetmód van. Történik veled egy esemény és a történetet elmeséled valahogy magadnak, amely során értelmet nyer számodra.” Az aggódás az, amikor történik veled valami és negatív érzelmet társítasz hozzá, amely felesleges szenvedéshez vezet.

Milyen nagy dolgot csinálnál, ha biztosan tudnád, hogy nem buksz el?

Az aggódás során általában olyan dologra fókuszálsz, amely a jövővel kapcsolatos, például sikeresen levizsgázz. Amikor végeztél ezzel, akkor az előbbi aggódás már teljesen új értelmet nyer. Most hogy megtetted, már meg is értetted. Nem volt miért aggódnod, hiszen megismerted az egész folyamatot.

Ezzel szemben, ha nem tettél meg még valamit, akkor általában nem jutottál el a megfelelő megértés szintjére.

Tudtál volna? Biztos vagyok, hogy igen. Tony Robbins „döntésnek” hívja. Mielőtt megcsináltad, elhatározod, hogy „eldöntöttem”. Elhatároztad, hogy megcsinálsz valamit, elhivatottan állsz hozzá és az elmédben megjelenik a „kész” felirat.

Eltökélt vagy.
Ez kész.
Amit egyszer eldöntöttél, hogy megcsinálod, abban a világegyetem is segít, hogy megtörténjen.
Eltűnik a fejedből, ami aggaszt.
Csökken a szorongás érzése.

Vegyél pár mély lélegzetet és hagyd abba az önmarcangolást. Élvezd, hogy akár bármi sikerülhet.

Leadfotó: theodysseyonline.com

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?