Az akaraterő a siker egyik kulcstényezője, és ezek az ellenségei

Szerző: Marczinkó Ágnes
akaraterő_365letszikra

Az akaraterő nem olyan, hogy van vagy nincs – néha csak a szükség szüli, de mindenkinek rendelkezésére áll. Sok esetben az akaraterő a siker egyik kulcstényezője. Könnyű az úton maradni, ha jól érzed magad és haladsz az álmaid felé. Az akaraterőt lehet fejleszteni, mint az éberséget, hiszen minél többet gyakorolsz, annál erősebb lesz. Marczinkó Ági cikke.

Akaraterő ON

Szuper, de mi van, ha neked most van szükséged a feladatok megoldásához? Mi van, ha nem várhat addig, amíg begyakorolnád? Szerencséd van.

Íme, néhány tipp, amivel elkezdheted edzeni már ma az akaraterődet.

1. lépés: Szüntesd meg a lehető legtöbb lehetőséget!

Mindenki rendelkezik egy véges mentális energia mennyiséggel, amely az önkontroll gyakorlásához kell. Vannak, akiknek több van és van, akiknek kevesebb – de végül mindenkinek elfogy az akaratereje. Például minél több döntést kell meghoznunk egy nap, annál fáradtabbak leszünk, hiszen ez megterheli az agyat. Ennek egyenes következménye, hogy lobbanékonyabbak, ingerlékenyebbek leszünk, esetleg még meggondolatlanok is. Végül olyan döntéseket hozzunk, amelyeket nem kellett volna… de mintha egyre mélyebbre kerülnénk.

Valójában gyakran nem tudunk segíteni magunkon: kifogyunk a mentális energiából mire a komolyabb döntéseket kellene meghozni. Ezért van az, hogy ha kevesebb döntést hozzunk, akkor több energiánk marad. Vagyis a kevesebb néha több. Például igyál több vizet és kevesebb szódát. Könnyű megoldani: legyen az asztalodon 3 vizes palack, így nem kell a hűtőszekrényig elmenni és választani a lehetőségekből.

Másik példa, folyamatosan ellenőrződ az e-maileket. Megoldás: kapcsolj ki minden értesítést. Óránként egyszer nézd meg a levélfiókodat.

A választások az akaraterő főellenségei, vagyis csökkentsd őket és kényelmesebbek lesznek a mindennapok.

2. lépés: Amit lehet, döntsd el ma és ne kell foglalkozni vele holnap!

Válaszd ki a könnyebb döntéseket, amelyek holnap lefaraghatják az akaraterődet és hozd meg őket ma. Például, válaszd ki ma, hogy holnap mit fogsz viselni. Szuper egyszerűsítést választott Leo Widrich, a Buffer társalapítója, aki minden nap farmert és fehér pólót visel. Másik példa, döntsd el mit fogsz reggelizni: a Black Mirror új évadának egy részben a lány minden reggel eper turmixot ivott. Talán az ebédet is el tudod dönteni előre. Érdemes a hétvégén vagy előző este elkészíteni és már csak az ebédidőt kell kitalálni.

A legfontosabb, hogy minél több döntést hozz meg előző este, mert a holnapi energia szintedet ma tudod befolyásolni.

A cél az, hogy döntések helyett automatikusan végezd el az adott folyamatokat, mert a döntésekhez akaraterőre van szükség. A rutin ereje nemcsak hatékonyabbá teszi a napját, hanem sokkal egyszerűbbé válnak a komolyabb döntések meghozatala.

3. lépés: Kezdd a legnehezebb dologgal!

A tudomány állása szerint a legtöbb energiánk reggel van. Ezért van a legjobb időpont a nehéz döntések meghozatalára.

4. lépés: Tölts újra!

A glükóz az akaraterő alapja. Bár nem áll le az agyműködés, ha alacsony a szintje, de elkezd csinálni dolgokat és másokat leállít: erőteljesebben reagál az azonnali jutalmakra és kevesebb figyelmet fordít a hosszabbtávú eredményekre.

Hogyan lehet ezt elkerülni? Egyél egészséges ételeket! Nemcsak jobban fogod érezni magadat, hanem jobb döntéseket is hozol – és több akaraterőt tudsz használni a döntéshozatalhoz.

5. lépés: Emlékezz a hosszútávú céljaidra!

Szeretnél jobb pozíciót elérni, de szellemileg fáradt vagy és nem a legjobb teljesítményt nyújtod? Vagy szeretnél lefogyni, de fáradt vagy szellemileg ahhoz, hogy elmenj mozogni? A mentális kifáradás megkönnyíti az utat, még ha rossz irányba is megy. A megoldás: hozz létre kézzelfogható emlékeztetőket, amelyek visszahúznak az rengeteg impulzustól. Például egy barátnőm egy fényképet tart a hűtőn, ahol látja egy korábbi vékonyabb képét, így emlékeztetve magát, hogy nem kell megint enni, ha nem éhes tényleg.

Gondolj azokra a pillanatokra, amikor egy olyan impulzus ért, ami miatt távolabb kerültél a céljaidtól. Majd használj ezekre olyan emlékeztetőket, amely megtörik az impulzusukat és az ösvényen tartanak folyamatosan.

Te hogy állsz akaraterő terén?


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM

Ezeket olvastad már?