Mekkora a komfortzóna pórázod? Minden nap csinálj valami újat!

Szerző: Szlafkai Éva

Minél megszokottabb rutinok szerint élünk, annál kevésbé vagyunk éberek. De mi lenne, ha tennénk egy próbát, és kipróbálnánk új dolgokat! Tudod mi lehet az eredménye? Egy élvezetesebb, színesebb, önazonosabb, nyitottabb, kreatívabb élet. Nem hangzik rosszul, ugye? Akkor minden nap csinálj valami újat!

Ugyanúgy isszuk a kávénkat, ugyanarra és ugyanazzal az eszközzel járunk dolgozni, ugyanoda járunk edzeni/ebédelni/teázni, ugyanakkor kelünk és megvannak a kedvenc hírportáljaink is. Hajlamosak vagyunk azt hinni, ha  a megszokott rutin szerint élünk, akkor elkerülhetjük a bizonytalanság ijesztő érzését.

A félelem és a bizonytalanság ne elrettentsen, hanem beindítson!

Szeretjük a jól bevált dolgokat, azok biztonságosak számunkra. Ám ha számunkra szokatlan helyzettel, kvázi kihívással kerülünk szembe, akkor bekapcsol a gyíkagyunk, megszólal az ösztönember és futásra vagy ütésre akar minket biztatni. „Megőrültél, erről még nincs tapasztalatod. Azonnal hagyd abba, vagy baj lesz! Baj lesz! Jajj, ez így nem jó. Mi lesz, ha…?!” Ilyen impulzusokat küld felénk, közben pedig felemeli a pulzusunkat, izzadunk és nem tudunk nyugodtan gondolkodni. A legjobb, amit tehetünk, hogy átengedjük magunkon a félelem természetes érzését, hiszen ez csak a testi reakciónk a bizonytalanságra, és belevágunk, amitől tartunk.

Persze mindannyian eltérőek vagyunk.

Valakinek extrém sport kell ahhoz, hogy borzongás járja át, másnak pedig az is elég a stressz-szint növekedéshez, ha idegennel kell szóba elegyednie.

Éppen ezért elég, ha mindenki a saját komfortzónáját tágítja, nem kell mindjárt a szomszéd kertjébe ugrania. Egy kis lépés a másik irányba is óriási távolságokra vihet. Amikor belevágsz egy új dologba, figyeld meg, hogy az érzékeid kiélesednek és sokkal jobban jelenvalónak érzed magad a saját életedben. Rendben van, hogy félsz, de ne görcsölj rá rá erre az érzésre, ne állítson meg, legyen erősebb a kíváncsiságod és vágj bele!

Ez az új nézőpont új irányokba viheti az életed… és ez nagyon izgalmas. 🙂

6/52. feladat: Minden nap csinálj valami újat!

A heti feladat: Ezen a héten minden nap csinálj valami újat!

Mindegy, hogy mi az, de olyan dolog legyen, amelyre korábban még nem volt példa az életedben. Ez lehet egy apróbb cselekedet, vagy akár nagyobb tét is, minden a te bátorságodtól és komfortzóna pórázod hosszától függ.

Gondoljátok át a hétköznapjaitok forgatókönyvét, és értelmezzetek át/csináljatok másként belőle minden nap 1 jelenetet.

Példák a hétköznapi életben:

 • 7 helyett 6:45-kor kelsz, aztán meg 6:50-kor és így tovább.
 • Elutazol valahová, ahol még sosem jártál.
 • Új kombinációban veszed fel a ruhádat.
 • Új úton mész melóba minden nap.
 • Más-más kávézókba ülsz be.
 • Új ételt kóstolsz meg vacsorára.
 • Belevágsz egy új hobbiba.
 • Új emberekkel találkozol.
 • Minden nap megtanulsz egy mondatot más-más nyelven.
 • Máshova viszed a kutyád sétálni.
 • Fagyizol a tél ellenére.
 • Minden nap kiadósan reggelizel (ha egyébként nem szoktál)

Minden csak a te kreativitásodtól függ! 🙂 A lényeg, hogy számodra új és a szokványos döntéseidtől eltérő legyen.

Azzal, hogy új élményeket csempészel az életedbe, kiiktatod a robotpilótádat, hiszen az újdonságok éberebbé tesznek a saját életedben. Ha rendszeresen változtatsz a bevett szokásaidon, többször próbálsz ki új dolgokat, akkor egy élvezetesebb, önazonosabb életet élhetsz, több lehetőséget veszel majd észre és kevésbé aggódsz majd jelentéktelen dolgok miatt.

Szórakozz, kísérletezz és próbál kicsit színesebb életet élni! És ki tudja, lehet valamelyik szín egy új irányba viszi el az életedet. Ha egy nagyobb kihívásra vágysz, vágj bele az Élj kreatívan! online kurzusba!

Élj kreatívan! online kurzus - Szikra kurzusok
Szikra online kurzus – Élj kreatívan!

Konklúzióm

Egész mozgalmas hetet zártam, úgyhogy ez a kihívás igazán klassz volt számomra. Például megkóstoltam a zsidótojást (méghozzá bagelben, finom volt), feküdtem le este 8-kor (a szokásos tizenegy-éjfél helyett), keltem hajnal 2-kor (a szokásos 8 helyett), új edzéstervet kezdtem, próbáltam ki új útvonalakat, láttam felhők felett kibúvó hegycsúcsokat, illetve voltam Milánóban is, ami ugye egy rakat új dolgot hozott a hetembe. Próbáld ki te is ezt a kihívást, ki tudja, neked mit hoz! 🙂


Mi ez a #52hét52kihívás kihívás?

A kihívást a Most élj! című könyv inspirálta és egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szólt a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Leadfotó: Designed by ijeab / Freepik

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?