Hogyan kell aktívan hallgatni? Ezt a 6 szabályt tartsd be!

Szerző: Szlafkai Éva

Aktívan hallgatni azt jelenti, hogy a beszélgetőtársunkra fókuszálunk, és különféle jelekkel biztosítjuk, hogy figyelünk rá. Ennek eredménye pedig egy hasznos, építő jellegű kommunikáció lesz, amelyből mindkét fél profitál: szimpátiát, információt, összhangot. Ha jól, tudatosan, aktívan akarsz hallgatni, és közelebb akarsz kerülni a másikhoz, akkor ne csak ülj a beszélgetés alatt, illetve ne is dumáld túl a partnered, hanem figyelj oda az alábbi 6 szabályra.

Amikor sikerül bevonódnod a beszélgetésbe, akkor a beszélgetőtársad azt érezheti, hogy támogató partnerre talált, ez pedig hasznos számodra is; akár az állásod, értékes üzleti kapcsolatod, vagy éppen a párkapcsolatod múlhat rajta. A nulladik lépés például az, hogy mindig te tudj meg többet a beszélgetőtársadról, és ne ő rólad, sokkal jobb ízűen marad meg akkor  a másikban a személyed és maga a beszélgetés is.

1.  A másik emberre terelődjenek a gondolataid!

Igyekezz kizárni a külső, zavaró tényezőket (zajos helyszín, telefon nyomkodás, figyelemelterelő jelenetek, TV a háttérben stb.). Olyan zavaró gondolatoknak se engedj helyet, hogy mondjuk milyen választ adsz majd, mit tanácsolsz majd  a másiknak, hiszen ilyenkor magadra figyelsz, nem a másikra. Nagyon figyelj a másik szavaira, a válaszodat majd ráérsz az aktuális pillanatban kitalálni.

2. Legyél empatikus, elfogadó!

Arról, hogy a másik mondandójával, véleményével egyetértesz, majd akkor dönts, ha mindent elmondott. Ne mérlegelj közben! Amíg rá figyelsz, érezd úgy, hogy milyen érdekes dolgokat mond, és minden joga megvan ahhoz, hogy akár a tieddel ellentétes véleménye legyen. Bárhogy is legyen, a másik érzései, gondolatai, a valóságról alkotott képe pont olyan igaz, mint a sajátod.

3. Ne válaszolj azonnal!

Mielőtt átveszed a beszélő szerepét, és megfogalmazod a véleményed, tanácsod, mondanivalód, bizonyosodj meg, hogy a másik végzett-e.

Ha beáll a csend, számolj el magadban 20-ig, legyen akármilyen kellemetlen is a csend. Várj ki. Lehet, még nem fejezte be.

Sokszor el kell egy kicsit hallgatnunk, hogy az érzéseinket megfelelő formába öntsük, és teljesen kilendíthat, ha  amásik közbeszólj. Szóval ne tedd, várd meg, hogy biztosan befejezze a mondanivalóját.

4. Tegyél fel építő jellegű kérdéseket!

Érd el, hogy pontosan fogalmazzon, ezáltal olyan dolgokat is kimondathatsz vele, aminek épp keresi a megoldását. A coach-ok előszeretettel kérdeznek rá minden homályos megfogalmazásra. Ha pontosan fogalmaz  amásik, akkor te is árnyaltabb képet kapsz majd a mondavalójáról, a valós szituációról. Persze a kérdésáradat ne legyen tolakodó, de érezze a másik, hogy érdekel téged a közlendője és minél több dolgot akarsz megtudni róla. Mondjuk ha azt mondja, hogy izgalmas a munkája, akkor kérdezz rá, hogy mit jelent számára az, hogy izgalmas, miben nyilvánul meg stb.

5. Mutasd, hogy figyelsz!

Jelezd vissza folyamatosan, hogy figyelsz. Bólogass, használj olyan szavakat, amelyek a figyelmed mutatják, ismételd meg, amit mondott, használd a másik által alkalmazott szavakat, tükrözd a testbeszédét, amivel egyébként a szimpátiádat is kimutatod.

6. Nyitott testbeszédet használj!

A testbeszéded mindent elárul, nem véletlen, hogy a kommunikációnk nagy része metakommunikáció formájában történik.

Kommunikáció: a szavak 7%, a hang 38%, a testbeszéd 55%.

Tarts szemkontaktust, de ne bámulj, mert kínos lehet. Tükrözd vissza a beszélgetőtársad arckifejezését, amely azt mutatja, hogy hasonló vagy hozzá, amelytől szimpatikusabb leszel. Engedd, hogy rajtad is látszódjon, hogy követed a másik érzelmeit. Ne kulcsold össze magad előtt a karjaidat, mert attól úgy tűnik, hogy elzárkózol a mondandójától. Amennyiben hasonló testtartást veszel fel, azt üzeni, hogy összhangba kerültetek. Valamint ügyelj a mosolyra, hogy őszinte legyen.

Ha bővebben érdekel a testbeszéd témaköre, hallgasd meg beszélgetésünket Bíró Nóra testbeszéd specialistával.

Szóval, ha azt szeretnéd, hogy a beszélgetőtársaddal összhangba kerüljetek és értékes kommunikációt folytassatok, vagyis  ha jó hallgatóság akarsz lenni, akkor ezen lépések egyikét se hagyd ki!

Ha még több érdekes infót akarsz megtudni a kapcsolódásaink rejtelmeiről, illetve az emberek közötti vonzalom, kapcsolatok érdekességeiről, akkor ajánlom a Vonzalom pszichológiája című HVG könyvet.

Leadfotó: Pakó Petra Photography

 

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?