A pénz nem boldogít? De a szabadság és a barátok igen, tehát költs rájuk!

Szerző: Marczinkó Ágnes
A pénz nem boldogít? De a szabadság és a barátok igen, tehát költs rájuk! | penz_365letszikra_1170x1170_pixabay

Ahogy a mondás tartja: a pénz a nem boldogít. Számos kutatás foglalkozik a témával és általánosságban elmondható, hogy abban mind egyetért, hogy a pénz csak egy bizonyos pontig növeli az elégedettséget. Saját tapasztalatom szerint ez a pont itthon 200 – 250 ezer Ft körül van, ezt azonban számos tényező befolyásolja. Marczinkó Ági írása.

Nemrég olvastam egy boldogság szakértő nyilatkozatát (Gretchen Rubin, Happier), aki a következőket mondta:

A pénz olyan, mint az egészség, ami ha rossz, akkor nagyon negatív hatással lehet a mindennapi életre. Nincs egészség, nincs pénz. Ha egyszer pedig megszokja az ember, akkor könnyű állandónak venni.

Az előbbi mondat után, eszembe jutott pár mód, hogy hogyan növelheti még is a boldogság szintedet
a pénz:

Vegyél valamit másoknak és boldogabb leszel!

A legtöbb ember számára fontos a kedvesség és az altruizmus. A tanulmányok azt mutatják, hogy ha másoknak vásárolsz valamit, akkor te is boldogabb leszel. Amikor a barátod megjelenik egy csokor virággal csak úgy, akkor biztos vagyok benne, hogy mind ketten örültök. „Ha magadnak vásárolsz valamit, az nem mindig tehet boldoggá, de ha másoknak az igen.” – mondja Elizabeth Lombardo pszichoterapeuta, a Better Than Perfect: 7 Strategies to Crush Your Inner Critic and Create a Life You Love könyv szerzője. Például, ha az ember dönthet arról, hogy a bónuszát kinek adja, mindegy mekkora összegről beszélünk, boldogabb. Sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy családi vakáció is növelheti a boldogságszintet.

Fektess be a kapcsolatokba!

Gondolod, hogy egy új designer cipő vagy egy szuper autó boldogabbá tesz? Talán néhány hónapig, de a hosszútávú boldogság érdekében jobban teszed, ha másokkal való kapcsolataidba fektetsz. „Ha repülőjegyet vásárolsz, hogy meglátogass valakit” – mondja Rubin. „Vagy szervezel egy szuper társas estet a barátaidnak.” Ezek a dolgok segítenek, hogy erősebbé váljanak a kapcsolataid és a pénz segít ezekben a dolgokban.

Szabadíts fel időt magadra!

Egy nemrég olvasott tanulmány szerint a pénzzel idő tudsz megtakarítani. Konkrétabban, feladatokat delegálsz ki pénzért – takarítás, főzés – hogy több szabad idő legyen.

Az egyik módja, hogy boldogabb legyél, ha olyan dolgokat csinálsz, amit szeretsz és kevesebb olyat, amit nem.– mondja Rubin.

Azok, akik több időt vásárolnak maguknak boldogabbak. Érdemes átgondolni a következőket: Rendben van, ha a pénz egy részét erre és erre költöm?

Emlékezz arra, hogy ha repülőjegyet veszel, hogy elmenj egy barátodhoz vagy felbérelsz egy takarítót, ezek nem feltétlenül szükségesek a boldogsághoz, de mégiscsak hozzá tesznek. Vajon nem jobban, mint a következő drága ruha megvásárlása?

Leadfotó: pixabay.com


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?