Így használd a design thinking módszert a magánéletben

Szerző: Szlafkai Éva
Így használd a design thinking módszert a magánéletben

Ha elhisszük azt, hogy nem csak egy előre kijelölt út mentén élhetjük le az életünket, hogy számos élet-prototípust kipróbálhatunk, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatunk, amelyek érdekelnek, akkor ráérzünk arra az életmódra, amelyet a formatervezői gondolkodásmód inspirál. Íme, a design thinking módszer a magánéletben.

Design thinking módszer = formatervezői gondolkodás

Emlékszel még a design thinking cikkre? Azt írtam róla, hogy kreatív gondolkodás másként, hiszen egyfajta problémamegoldási módszer, és ugyanúgy használhatjuk a magánéletünkben, mint az üzletben.

Amikor belefogunk egy új dologba, legyen az céges projekt, lakásvásárlás, munkahelyváltás, ötletkigondolás, életmódváltás, körülbelül ugyanazokkal az állomásokkal találkozhatunk az utunk során. Ez egy kreatív folyamat, aminek az állomásait ismerve szinte tervszerűen tudjuk végigvinni a projektünket és nem félünk majd annyira belevágni az ismeretlen, új dolgokba. A tervezéshez formatervezői szemlélet kell, amelynek lényege az átértelmezés. „Miért ne állhatnál ugyanezzel a szemlélettel az életedhez?” – teszik fel a kérdést Bill Burnett és Dave Evans, a Stanford professzorai a Tervezd meg az életed című könyv kapcsán, akik évek óta tartják sikeres design thinking kurzusaikat.

Öt fontos készség, hogy mi is formatervezőként gondolkodjunk!

1. Kíváncsiság

Tudjuk, mi az oka, hogy a kreatív emberek mindenben lehetőséget látnak? Mert kíváncsiak, nyitottak a világra, tele vannak kérdésekkel és szenvedélyesen kutatják a válaszokat. Ha elég szélesre tárjuk az ajtót, több perspektívából szemléljük az életet, akkor több lehetőséget fogunk mi is észrevenni. Vegyük észre a helyzetet, amin nem tudunk változtatni és keressük a lehetőséget, hogy akkor mégis miként érhetjük el a célunkat. Aki kíváncsi, tele van felfedezőkedvvel és lelkesedéssel, amely remek muníció az életben rejlő klassz dolgok kiaknázásához.

Így használd a design thinking módszert a magánéletben

2. Kipróbálás

Ne várjunk addig, amíg tökéletesnek nem érezzük a pillanatot a cselekvéshez, vágjunk bele azonnal, próbáljuk ki, hogy az ötletünk működik-e! Ne azon töprengjünk, hogy mit kellene tenni, hanem kezdjünk el tenni valamit. Bármit, csak csináljuk! Seth Godin is állandóan erre biztat  A formatervezők kipróbálják a dolgokat, prototípusokat gyártanak, az út során rengeteg hibát vétenek, amelyek tanulságaival még jobbá csiszolják a dolgokat. Útközben.

“Építkezz, hogy tanulhass!”

Az IDEO nevű dizájncég filozófiája

Azt bátorítják, aki cselekszik, mielőtt az összes válasz a kezében lenne, ha kockázatot vállal és segítik az ügyetlen próbálkozásokat.

3. Átértelmezés

Az átértelmezés, újrafogalmazás abban segít, hogy megbizonyosodjunk, a megfelelő problémán dolgozunk. Mindig vizsgáljuk felül a kérdéseinket, kérdezzünk másként, vegyünk számba más lehetőségeket, ha kell, akkor lépjünk hátra egyet, vegyük észre az elfogultságunk és gyomláljuk ki az „igazságainkat”! Ha nincs a probléma jól megfogalmazva és újragondolva, akkor simán megakaszthatják az életünk pozitív formálásának folyamatát.

4. Folyamatszemlélet

Mindig legyünk tudatában, hogy egy kreatív folyamaton haladunk keresztül, akkor is, amikor úgy érezzük, megtorpantunk. Az a fontos, hogy ne álljunk meg ilyenkor, ne keserítsen el a sok hiba, a kudarc, a kétely, tudjuk, hogy melyik szakaszban vagyunk, és tartsuk mozgásban a folyamatot. Így haladunk. Ne szegje kedvünket, ha valamit elrontunk, mert lehet, hogy egy új, jobb útra visz a tévedés, nem tudhatjuk, mi sülhet ki belőle. Tévedésből született például a pillanatragasztó, a post-it, a penicillin, vagy éppen a gyufa is.

5. Együttműködés

Az életünk átformálásához szükség lesz segítőkre, hiszen a legjobb és legkreatívabb eredmények csapatmunkából születnek, ezt a legjobb formatervezők mind tudják. Hagyjuk a magányos zseni mítoszát, ne akarjunk mindent egyedül megoldani, sokszor a legjobb ötletek másoktól jönnek. Kérdezzünk sokat és jól, valamint ne féljünk kérni, és megosztani másokkal a gondolatainkat. 

A formatervezői szemlélet tanulsága

Ha nemcsak gondolkodunk, milyen irányba induljunk, hanem el is indulunk, ha nemcsak megyünk, hanem tervezzük is az utunkat, ha nemcsak a saját fejünk után megyünk, hanem másokat is bevonunk a terveinkbe, ha igyekszünk az utunk során felmerült helyzetet átértékelni, kinyerve belőle a tanulságokat, akkor olyan kreatív energia szabadul fel az életünkben, amely remek muníció lesz az élményekkel és sikerekkel teli haladáshoz.

Képek:Diana Stoyanova

 Nyerj belépőt a TED-re!

Design Thinking új, kreatív alkalmazását mutatják be a TEDx előadók a TEDxBudapestSalon – Design Your Future eseményen, amelyre szikraolvasóként 2 fős belépőt nyerhettek. Én ott leszek, találkozzunk március 05-én a BMC-ben! Itt éred el a FB játékot »» https://www.facebook.com/365letszikra

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, céges tréningek, online és offline workshopok, egyéni- és csapatfejlesztés a kreativitáshoz kapcsolódó változatos témakörökben. Részletek a weboldalamon: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?