Az élet logikája. TED előadáson jártam

Szerző: Szlafkai Éva
Az élet logikája | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Nem attól lesz jobb rálátásod az életre, hogy idősebb vagy, hanem ha minél több tapasztalatot szerzel és nyitott vagy a világra. Ehhez pedig nem kell feltétlen sok X-et magad mögött hagyni. Ezt bizonyították be azok a 30-as éveikhez közeledő fiatalok, akik tegnap (2015.11.28) a TEDxYouth színpadára álltak és megosztották velünk a gondolataikat. Olyanokat, amelyeket érdemes tovább szórni.

Kíváncsi vagy milyen szikrákkal távoztam, amelyek Neked is hasznosak lehetnek?

A teljesség igénye nélkül írom az összefoglalót, olyan gondolatokat, mozzanatokat, mondatokat kiemelve, amelyek számomra érdekesek voltak és talán számodra is azok lehetnek. Tudod, a szikragyanúsak. A képeket az esemény hivatalos FB oldaláról kölcsönzöm a bejegyzéshez.

Miért Az élet logikája?

A magyarázatot a programfüzetből csempészem ide.

Miért halogatunk, ha látszólag világos a cél? Lehetetlen, hogy egyik napról a másikra gyökeresen megváltozzon az életünk? Az élet bizony sokszor tűnik bonyolultnak és kiszámíthatatlannak. De ha megértjük, mi rejlik a felszín alatt, miért és hogyan történnek a dolgok, milyen mintázatok rajzolódnak ki az életben, az üzletben, a természetben, képesek leszünk változni és változtatni. Az élet csodás lehetőségeket kínál, logikája pedig egyszerre racionális és irracionális, egyszerű és bonyolult, értelmes és értékes is!

Ezért.

Mi a manó?

„A manón múlik az életünk!” Ezt a mondatot ragadtam ki Molnár Ádám előadásából. Ő az agyunkban keletkező és a cselekedeteinket uraló mintákról beszélt és meg is személyesítette őket mesebeli figuraként: például van a sárkány (az agytörzs), aki ösztönösen cselekszik és igyekszik kirántani bennünket az ismeretlen, s ez által veszélygyanús helyzetekből és van a király (a nagyagy), vagyis a tudatos rész, ami pedig átgondoltan cselekedne.

És a kettőjük között áll a limbikus rendszer, ami a motivációért felelős agyi terület.  Ő a manó. Cuki. 🙂

Ádám rájött egy olyan uralkodó mintára az életünkben, ami miatt halogatunk, és ennek a dolognak a motivációinkra ható agyi folyamat adta a hátteret. Kaptunk motivációs karszalagot is, hogyha bármikor ránézünk, eszünkbe jusson a Manónk, hogy milyen mintát kell legyőznünk a boldogulásunkhoz és ez által engednünk működni a motivációs hajtóerőnket.

TEDxYouthBudapest konferencia pass

Mi a manó szalag…

Egyébként a 27 éves szabadúszó szoftvermérnök srác a Zimbardo féle Hősök tere projektben is komolyan kiveszi a részét és azt tökélte el, hogy segít jobbá tenni a világot és úgy tűnik, hogy turbógyorsasággal halad az útján.

Bizony, merjünk nagyot álmodni!

Az ember nem fekete VAGY fehér, hanem fekete ÉS fehér.

Ezt a mondatot egy 17 éves srác Lakatos Dániel mondta, aki arról beszélt, hogy az első látásra/gondolatra rossznak tűnő emberek is ugyanolyanok mint mi, csak merjünk nyitni feléjük és megismerni őket. Nagyon jól felépített előadás volt, és azt hiszem a fenti mondat jól össze is foglalja a lényegét. Gondolj bele:

 • Te is hazudtál már?
 • Te is voltál már bunkó?
 • Te is sértettél meg mást?
 • Neked is járt már el a szád, vagy a kezed?
 • Te is voltál gonosz már valakivel?
 • Te is bántottál már meg valakit?

Nem baj. Mások is.  Emberek vagyunk, nem szuperhősök, akikkel éppen ezen tulajdonságok hiány amiatt nem tudunk teljes mértékben azonosulni.
Viszont ebbe is gondolj bele:

 • Te is mondtál már igazat?
 • Te is voltál már kedves?
 • Te is vigasztaltál meg mást?
 • Te is tartottál már meg titkot?
 • Te is veregettél már vállon valakit elismerésből?
 • Te is voltál előzékeny és rendes már valakivel?
 • Te is engeszteltél már ki valakit és kértél bocsánatot?

Emberek vagyunk, akik nem ilyenek VAGY olyanok, hanem ilyenek ÉS olyanok is. Nagy igazságok vannak e mögött a gondolatok mögött és fantasztikus, hogy ezeket egy 17 éves srác előadásában hallhattuk. Sok ilyen fiatalt még a világnak!

Kreatív falatkák

Pólya Bernadett mutatott egy jópofa technikát, amellyel komoly témákat játékos módon lehet feldolgozni. Bonyolult rendszereket lehet leegyszerűsíteni ezzel a gyors vizuális megoldással. A lényege, hogy az éppen kezed ügyében lévő tárgyakkal képes legyél felvázolni a sztoridat, és ez által jobban meg is fogod érteni azt.

Az éppen kezed ügyében lévő tárgyakkal képes legyél felvázolni a sztoridat (cégalapítás, folyamatbeli problémák, termékfejlesztés, csapatépítés, karrierút stb.) és ez által jobban meg is fogod érteni azt.

Mindegy, mit használsz: irodában gémkapcsokat, tollakat, poharat, egeret, radírt, lapot, vagy a konyhaasztalon tányért, vázát, evőeszközt, tésztát, gyümölcsöt, befőttes gumikat stb. Az a lényeg, hogy tudd ábrázolni a szereplőket, a problémát, akadályt, célt, a kapcsolatokat, összekötő elemeket. Azt hiszem egy bejegyzésben én nem tudom számodra átadni a know-how-t, de hamarosan jön a videó és megérted könnyen, hiszen a vizuális inger szükséges hozzá. Ezt látni kell! 🙂

Pólya Bernadett előadása

Pólya Bernadett előadása

Most van most!

Több előadó is foglalkozott a jelenben levés jelentőségével, többek között Schleer Tamás, aki bánja, hogy kihagyta a jelen élvezetét az édesapjával, amikor még a halála előtt tehette volna. Azóta azzal foglalkozik, hogyan legyen a közösségi médiában méltó emlék állítva az elhunytaknak, hogy megőrizzük online emléküket is az utókornak.

Te nem bánsz néhány olyan elszalasztott JELEN pillanatot, amit jobban át kellett volna élned?

Márky Ádám orvostanhallgató a meditáció fontosságát járta körbe több szempontból, aminek szintén egy óriási hozadéka, hogy jobban tudjunk fókuszálni a jelenre. Átélni. Figyelmesen jelen lenni. Valamint több energiánk lesz, jobban tudunk összpontosítani, helyén kezelni az élet különböző színtereit. Nem véletlen hogy Amerikában a vezetők 80%-a meditál. Így tudnak megfelelően helyt állni.

Tudtad? Az USÁban a vezetők 80%-a meditál.

Te próbáltad már? Ha még nem, ajánlom ezt a ezt a könyvet a kezdéshez, ami nekem bevált, hogy viszonylag rövid időbefektetéssel (napi 8 perc) elsajátíthassam az alapokat.

Volt egy lány, Bakonyi Panni, aki elítélteknek tart jógaórákat a börtönben, segít nekik egy békésebb, más állapotot elérni. És úgy tűnik, sikerül is.

Tamás épp megörökíti egy selfin a JELEN pillanatot.

Tamás épp megörökíti egy selfin a JELEN pillanatot.

Ha nem is tartod fontosnak az Itt és Most, vagyis a jelen élvezetének filozófiáját, ezt a jóga által is képviselt szellemiséget (Lenni hagyni azt, ami van…), azért néha állj meg a jövő fürkészése közben és nézz bele a mába, hátha tartogat valami klassz pillanatot.

Néha állj meg a jövő fürkészése közben és nézz bele a mába, hátha tartogat valami klassz pillanatot.

Hol van az ötlet, dobozon kívül vagy belül?

Egyértelműen kívül. Szerintem. 🙂 Volt olyan előadó, aki szintén ezt a véleményt osztja, de olyan is, aki azt gondolja, hogy belül van. Egyébként érdekes ellentmondás. Akivel én értek egyet, ő egy designer/grafikus, aki pedig az ellenkezőjét állítja, pedig egy vegyészmérnök. Milyen jól látszódik ebből is a laterális és a vertikális gondolkodásmód különbözősége.

„Az ötlet olyan, mint egy fogkefe. Akinek van, használja. Akinek nincs, nem szívesen használja  a másikét.” Ez egy jópofa definíció Pusztai Ádámtól, a már említett vegyészmérnöktől, aki arra buzdítja az embereket, hogy merjenek más dobozába is belenézni, hátha találnak benne egy jó ötletet. Itt az előadásáról készült videó is.

Szintén az ötletet boncolgatta Somlyai László (kockázati tőkebefektető), aki mint a társadalom bajára adott fájdalomcsillapítóként gondol az ötletre, mint hozzáadott értékre. Szerinte három dolgot fontos figyelembe vennünk, ha van egy jó kis projektötletünk.

 1. Az ötletünk milyen problémára fájdalomcsillapító?
 2. Milyen bizonyítékokkal, számadatokkal tudom bizonyítani ezt?
 3. Az ötlet megvalósításából hogyan  lehet profitálni?

Nagyon tetszett Babarczi Katicától (az előbb említett grafikus) az a kijelentés, miszerint a kinézet és a funkcionalitás egyáltalán nem függetlenek egymástól, vezetik egymást.

A kinézet és a funkcionalitás egyáltalán nem függetlenek egymástól, vezetik egymást.

Több bejegyzésben foglalkozom én is a design és tartalom összhangjának fontosságával. Például ebben is: Amikor a jó arculatnak hatalma van.

Budaházy Árpád, a HVG vezetője is épp pillanatot örökít meg :)

Budaházy Árpád, a HVG vezetője is épp egy klassz pillanatot örökít meg 🙂

Nagy pacsit érdemelnek a szervezők is és azok az előadók is, akiket nem említettem meg, de nem szeretném a tegnapi közel 10 órát belesűríteni egyetlen bejegyzésbe. Így tényleg csak egy inspiratív összefoglalót írtam számodra. Egyrészt, hogy képbe kerülj, másrészt, hogy kedvet kapj egy következő TED esemény személyes átéléséhez. 🙂

Legközelebb találkozunk?


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

A képeket az esemény hivatalos FB oldaláról kölcsönzöm a bejegyzéshez.

Ezeket olvastad már?