Mentális eszköztár edzéshez, avagy 10 dolog, ami nélkül csak fele olyan hatékony leszel

Szerző: Szlafkai Éva

A mozgás egészséges, motiváló, de fele olyan hatékony a végeredmény, ha nem készülsz fel rá. Van néhány dolog, amit feltétlenül szükséges magaddal vinned a sportolás helyszínére, ha sikeresen akarod venni az akadályokat. Mindegy, hogy miért indulsz le az edzőterembe, vagy bárhová sportolni, a lényeg, hogy tudd aktiválni a mozgatórugóidat, és SOHA ne hagyd otthon ezt a bizonyos eszköztáradat. Anélkül, csak fele olyan hatékony leszel… és ki akar félmunkát végezni?

És itt most nem a cipőre és az edzőkulacsra gondolok, hanem ezeknél sokkal fontosabb dolgokra:

10 „mentális eszköz”

…ami nélkül csak fele olyan hatékonyan fogod elérni a célod. Szóval mindig legyen kéznél.

1.) A hosszú távú edzéscél

Ahhoz, hogy el tudd érni, amit akarsz, tudni kell, hogy mit is akarsz elérni. A mondat egyszerű, de alapos átgondolást kíván. Hiszen ha nincsen meg a cél, akkor csak úgy ad hoc módjára történnek veled az események, és nagyobb %-ban morzsolódsz le és hagyod abba az edzést. Jó esetben van egy klassz edzésterved és az alapján haladsz, de akkor is kell tudnod, hogy pontosan hova…hol és hogyan szeretnéd látni magad 1 év múlva?

giphycica

2.) A napi edzéscél

Ha minden edzésnapodnak megvan a célja, akkor szívesebben várod az edzést.
Ilyen cél lehet:

 • mai lábnapon +5%-os súlynövelés,
 • ma 5 ismétléssel több hasizom,
 • ma +0,5 km futás,
 • ma eggyel több erőnléti gyakorlat,
 • ma megdöntöm az eddigi hétfői csúcsomat,
 • ma edzés után csak salátát eszem csirkemellel,
 • ma 1 pohárral több vizet iszom meg,
 • ma lenyújtok rendesen legalább negyed órát
  ….kinek mi a napi célja.
  A lényeg, hogy állíts magad elé egy mini kihívást, hogy feltunningold magad az edzésre.

3.) Hosszú távú motiváció

Kell, hogy legyen egy belső forrás, amiből folyamatosan töltekezel, ami húz a jövőben elérni kívánt célodhoz.

 • Havonta készülő fotóval dokumentálni a fejlődési folyamatod;
 • minden hónapban tűzz ki egy kihívást, amit az adott hónap végére el kell érned és ezért mindennap teszel valamit;
 • válassz példaképet a sportágadból és kövesd és meríts erőt a vele történtekből, módszereiből;
 • ha bele szeretnél fogyni egy ruhába, akkor akaszd egy minden nap látható helyre…

A lényeg, hogy legyen egy módszered arra, hogy hosszú távon kitarts.

4.) Napi motiváció

Kell az a kis löket minden nap, ami miatt felhúzod a sportcipőt és elérsz a sportolási helyszínre. Onnantól már minden alakulni fog és ha még egy jó kis edzőzenét is találsz hozzá, akkor hab a tortán, senki nem állíthat meg aznap! Nekem mostanában az vált be a napi futásoknál, hogy vagy ébredés után egyből futócuccba bújok vagy ha délután tudok elmenni edzeni, akkor minél hamarabb átöltözöm sportcuccba… és már érzem is a csííít. 🙂

giphyfit

5.) Edzőzene kiválasztása

Nagyban hozzájárul mentális ready-to-go-hoz, vagyis a tettrekészséghez, akkor helye van a felsorolásban. Az adott sportághoz passzoló, megfelelően kiválasztott edzőzene megadja a sportolás közben azt a löketet, amitől superheronak érzed majd magad. Edzőzene tippek: 100 TOP workout music

6.) Cinkostárs

Ha társsal edzel, akkor lesz egy segítséged és plusz húzóerőd, aki nagyon jó apropó, hogy ne akard elhalasztani, vagy lemondani az edzést. Hiszen együtt edzetek, vagy legalábbis van egy megbeszélt időpontotok, amikor mindketten ott vagytok a sportolási helyszínen. Tehát nem csak magadnak adózol egy jóleső, kiadós edzéssel, hanem felelősséget vállalsz azért, hogy magadon kívül neki se okozz csalódást és ott legyél a közös edzésen, vagy megbeszélt időpontban. De az is jó, ha nem edzetek együtt a cinkostárssal, de van egy közös kihívásotok, amelyre mindketten készültök.

7.) Tiszta fej

Ha zűrös az életed, tele vannak céges problémákkal a gondolataid, félig még a tegnapi hülyeségeken rágódsz, vagy felbosszantott a csajod/pasid, akkor ezeket a dolgokat tedd le az edzőterem ajtajánál. Ne aggódj, nem hagyod ott, majd kifele felveszed újra. De amikor belépsz, hagyd kint, nem odavalóak. Mintha az ernyődet raknád le egy esernyőtartóba a recepción.

mentális edzés

Képzelj oda egy ládát és tedd bele a téged zavaró gondolatokat. Ha kell, akkor írd le, mielőtt elindulsz és mielőtt belépsz az ajtón, rakd a kabátzsebedbe. Hagyd az öltözőben…és majd kifele vedd újra elő és ha akarod folytasd, de a terembe/edzésre/sportpályára ne vidd be. Oda tiszta fej kell, hiszen kikapcsolódni és feltöltődni mész. Koncentrálj az előtted álló kihívásra, feladatra!

8.) Idő

Szánd rá az idődet, iktasd be előre a heti edzéseket egy olyan időpontra, amikor Te vagy a fontos! Amihez mindenképpen ragaszkodsz. Legyél egy elfoglalt üzletasszony, egy kisgyermekes anyuka, egy szétszórt férj, vagy több műszakos beosztásban dolgozó kolléga. Jár az az idő, amikor töltekezve azon dolgozol, hogy minőségibb időt tudj szánni az életed más területeire, és hatékonyabb lehess ezeken a területeken. Töltekezned kell valahonnan, innen fogsz meríteni, szóval ne sajnáld rá az időt. Tudod, ami most -1 óra az életedből, az majd később évek lesznek az életedhez.

9.) Mentális táplálék

Legyen egy mantrád, amivel bizonygatod magadnak, hogy megcsinálod. Egy mentális hátba veregetés. Ez lehet mondjuk a napi célodnak a tudatosítása. Nyugodtan függeszd ki vagy post-iteld ki a monitorodra, tölts le egy figyelmeztető alkalmazást stb., hogy egész nap szem előtt legyen és táplálja, előkészítse az elmédet a rá váró kihívásra.

10.) Önmagadba vetett hit

Amikor belekezdesz (mindegy, hogy leérsz a futópályára, az edzőterembe, vagy fent vagy a tatamin) és érzed azt az euforikus érzést, amitől tudod, hogy mindjárt minden okés lesz, feltöltődsz, jön az endorfin löket, a magadba vetett hit ad egy nagy pacsit neked és minden rendben van.

Győztél.

Mert ilyenkor győztél, nem hagytad magad lebeszélni hülye kifogásokkal, hogy miért nem lépsz be az ajtón és húzol edzőcipőt. Hiszen nincsen lelkiismeret furdalóbb érzés, amikor átvered önmagad! Amikor hagyod magad lebeszélni, hogy miért ne folytasd az utad a kitűzött célod felé és csalódj. Ne hallgass a megszokott dagonyát akaró belső hangodra, ami néha már ordít. Hadd kísértsen a lusta belső hangod, ami nem csípi a hideg vizes zuhanyt, a változást.

Először hinned kell, hogy meg tudod csinálni! Aztán később már tudod is!

Mindegy, hogy miért indulsz le az edzőterembe, vagy bárhová sportolni, a lényeg, hogy tudd aktiválni a mozgatórugóidat, amihez SOHA ne hagyd otthon a sportfelszerelésen kívül a mentális eszköztáradat sem. Anélkül, csak fele olyan hatékony leszel… és ki akar félmunkát végezni?

Edzeni

Képzeld, belekezdtem most egy jó kis sportkihívásba, amit egy külön challange cikkben elmesélek. Indulok a Pannonhajszán és ehhez mindennap komolyan odateszem magam és készülök. Ráadásul a héten megyek egy teljesítménydiagnosztikai laborba is, ahol a futótechnikámat és fittségemet fogják mérni és elemezni…na de majd mindenről beszámolok. 😉

[sgmb id=”2″]

Leadfotó: hints4health.com Fotók: giphy.com


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY ÉS A DOBOZON KÍVÜLRŐL SZEMLÉLNÉD A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?