Felelősségvállalás napjainkban: vedd észre, hogy aktív részese vagy az életednek!

Szerző: Szlafkai Éva
Felelősségvállalás napjainkban: vedd észre, hogy aktív részese vagy az életednek!

Te ismered a „Képes vagyok rá!” torokszorító érzést, amikor úgy gondolod, hogy most aztán keresztül tudsz vinni bármit? Napjainkban megnőtt az igény a saját magunkba fektetett hitből fakadó motivációra. Hidd el, hogy a kezedbe veheted a saját gyeplődet, hiszen nem a világ hibája, ha valami nem működik az életedben. Vedd észre, hogy aktív részese vagy a dolgoknak, vállalj felelősséget!

Az ember arra terveztetett, hogy aktív és küzdő legyen. Még akkor is, ha ezt a társadalom, az oktatási rendszer, a munkahelyi kultúra vagy a közvetlen környezetünk nehezíti is. A jutalmazás és büntetés páros – mint motivációs eszköz -, a múlt éra leköszönő maradéka. Napjainkban megnőtt az igény a saját magunkba fektetett hitből fakadó motivációra.  Arra az érzésre gondolok, hogy „Képes vagyok rá! Megmutatom!”

Vállald a felelősséget!

A Motiváció 3.0 elnevezés Daniel H. Pinktől származik, aki számos bestseller motivációs könyvet írt (Pl. a Motiváció 3.0) és előadást tartott a témában. Szerinte a kimagasló teljesítmény titka nem a biológiai motivációnk (fiziológiai szükségletek), és nem is az előbb említett jutalmazás-büntetés, hanem egy harmadik tényező:

A mélyen gyökerező vágyunk, hogy kezünkbe vegyük a saját gyeplőnket, a saját sorsunk irányítását, fejlesszük és bővítsük a tudásunkat, illetve hogy célt adjunk az életünknek.

Nem az a sorsunk, hogy passzívak és  jól mozgó fogaskerekek legyünk. Persze, nem hiába van az a kifejezés, hogy taposómalom, vagy mókuskerék, de ideje észrevenni, hogy annak a szerkezetnek, ami körülöttünk működik, mi magunk éppúgy az irányítói is vagyunk, nem csak a hajtói.

Felelősséget kell vállalni magunkért, és legyünk tisztában vele, hogy minden, ami az életben történik velünk, az a mi döntéseink következménye, szóval nem a világ hibája, ha valami nem működik az életünkben.

Minden, ami az életben történik velünk, az a mi döntéseink következménye.

Te elégedett vagy az életeddel? Ha igen, akkor szuper, a helyeden vagy. Vagy legalábbis tudatosan úgy gondolod, hogy épp a megfelelő helyen vagy, ahol lenned kell. Éppen erre az élethelyzetre van szükséged. Ha esetleg mégsem vagy elégedett, érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy „Vajon a megfelelő célokat tűztem ki magam elé?” Lehet itt van a kutya elásva, ha nem vagy elégedett magaddal/munkáddal/életeddel, hogy nem a megfelelő cél lett megfogalmazva.
Nem jó felé tartasz.

Egyáltalán tudod, merre tartasz? Senecának tulajdonítanak egy éppen ide passzoló gondolatot: „Egyetlen hajónak sem kedvez a széljárás, ha nem tudja melyik kikötőbe tart”.

Felelősségvállalás napjainkban: vedd észre, hogy aktív részese vagy az életednek!

Mit gondolsz, melyik jobb ösztönző módszer?

Ha dicsérnek, amikor jó teljesítesz és lecsesznek, amikor elrontasz valamit? 
A „Ha, akkor” típusú motiválás. Mint a gyerekek esetében az ösztönzés, hogy ha jól csinálnak valamit (vagy egyáltalán csinálnak valamit), kapnak csokit, de ha rosszalkodtak (vagy a felnőttnek nem volt rájuk ideje és ezért akarták magukra rosszalkodással felhívni a figyelmet), szóval ha rosszalkodtak, akkor pedig a sarokba vonultatják őket büntibe. Ki a franc akarja, hogy a gyereke Pavlov kutyája legyen? Pedig ezzel a módszerrel reflexszerűen már gyerekkorban beleneveljük ezt a mentalitást, egyáltalán nem építő jellegű sémát, ami majd az ipari társadalom jól mozgó kis fogaskerekévé teszi a mi ölünknek gyümölcsét.

Vagy ha arra ösztönöznek, hogy saját magad tetteidért a felelősséget felvállalva, a meglévő és fejlesztésben lévő tudásod birtokában a lehető legcéltudatosabban végezd a munkádat, és éld az életed?
A XXI. század fogaskerekei már nem csak a nagy gépezetekben mozognak előírt menet szerint, hanem folyamatosan fejlődnek, ha kell, helyet változtatnak, más területen nyert tapasztalatokat építenek be a folyamatok javítására, egymáshoz csiszolódnak és új rendszereket hoznak működésbe, nagyobb ügyért tevékenykednek. Kockázatot és felelősséget vállalnak.

Motiváció 3.0, avagy felelősségvállalás napjainkban

Az új idők életszínvonala más hozzáállást igényel, legyen szó akár munkáról, akár magánéletről. Tenni akarunk magunkért, nagyobb célokra születtünk, mintsem jól kattogó fogaskerekek legyünk egy gépezetben, erről Seth Godin könyveket tölt meg (pl.: Ikarosz tévedése). Hamarabb lesz lojális egy kolléga, ha van önálló felelősségi- és döntési köre (még ha kicsi is), mint sem még egy kicsit hozzácsapnak a fizetéshez. Ha hagyják a saját munkaterületén kibontakozni és nem gördítenek elé számtalan mondvacsinált akadályt azt éreztetve, hogy nem sokat ér a munkája. Az ambíciót és a lelkesedést hagyni kell kivirágozni és tenni akarássá formálni.

A modern kor élettere aktív összekötő kapcsokat igényel és nem fogaskerekeket.

Mely 3 kulcstényező szükséges a felelősségvállaláshoz?

Önállóság

Itt az ideje, hogy tegyünk magunkért valamit. Felvállaljuk az ötleteinket, elképzelésinket, megmutassuk magunkat, merjünk kiállni a véleményünk mellett. Ez a te egy darab életed, nem? Hányszor lesz alkalmad kiállni magadért, kivenni a gyeplődet más kezéből és átvenni az irányítást az életed felett?

Szakmai igényesség

Az iskolában és a munkahelyen is jobbára csak szolgálunk. Azt tesszük, amit mondanak. Szinte teljesen hiányzik az aktív közreműködés. De miért is? A mi érdekünk, hogy ne válaszokat várjunk csak, hanem mi tegyük fel a kérdéseket is. Fejlődjünk a magunk területén. Bármi, ami új készséget igényel csak javít rajtunk, hozzánk tesz, és ez által azok életéhez is, akikre mi hatással leszünk. Kell ennél ösztönzőbb és magasztosabb indok a szakmai igényesség mellett?

Céltudatosság

Hogy várhatjuk el, hogy az élet bársony futószalagon hozza elénk a mannákat, miközben mi csak úgy vagyunk? Erről eszembe jut a Fakutya tanácsa Alíz hülye kérdésre, hogy merre menjen, ha Valahová el akar jutni: „Menj valamerre, és aztán majd eljutsz Valahová.” Hm. 🙂 Jó dolog a bóklászás, de nem árt el is jutni oda, ahová terveztük.

Nem a világ hibája, ha valami nem működik az életedben

Sajnos sok ember áldozatként gondol magára, aki elszenvedője egy helyzetnek. Hahó!!!! Ez a te döntésed. Mindaz, ami veled történik. Vedd észre, hogy aktív részese vagy a dolgoknak, csak magadhoz kell venned a gyeplődet! Vállald a felelősséget a saját dolgaidért! Ezek után arra mész, amerre akarsz; olyan célt tűzöl ki, amit fontosnak tartasz és elérhetőnek; teret engedsz a folyamatos fejlődésnek is és nem csak az okolásnak. Ráadásul ezzel a hozzáállással nem csak a saját életedet könnyíted meg, hanem másoknak is útjelző lehetsz. Villanykörte, ha úgy tetszik.

Nem az a legnagyobb élmény az életben, amikor mások elismeréséért lármázunk, hanem amikor a saját hangunkra hallgatunk. Amikor olyasmit teszünk, ami számít. Azt jól csináljuk, és egy nagyobb cél szolgálatában tesszük. – Daniel H. Pink

Te mit tennél, ha nálad lenne a gyeplőd?

Csak úgy mellékesen mondom: nálad van!


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?