Jövőelemzés helyett jelenélvezet? Időmenedzsment másként!

Szerző: Marczinkó Ágnes

Töprengtél már azon, hogy mi is pontosan az, hogy „idő”? Egy időben függő voltam: ragaszkodtam az időmenedzsment rendszerekhez és a pontos határidőkhöz. Lassan pedig kezdtem megfeledkezni arról, hogy hogyan kellene élni a jelenben. Továbbá az egyetemi tanulmányaim és a gyakornoki munkám mellett rengeteg időt fordítottam a megfelelő szintű tervezésre és az apró célok/feladatokra.

Természetesen, gyorsan elértem ezeket a pillanatokat és ilyenkor az elmém már a következő forgatókönyveket kezdte gyártani, ezáltal nem tudtam átkapcsolni az „itt és most” állapotba és nem élveztem az életemet.

Remélem, te nem jutsz el idáig, de ha itt tartasz, akkor elmesélem, hogy nekem mi segített abban, hogy kizökkenjek ebből a körforgásból:

A meditációt az én értelmezésem szerint le lehet írni, úgyis, mint „alapozás”. Ezáltal megalapozod az elmédet és megakadályozod, hogy folyamatosan a jövőbe (tervezés és lehetőségek) vagy a múltba (régi történetek és sebhelyek) vándoroljanak a gondolataid. Bár részese vagy a mostani társadalomnak, de nem tudod megváltoztatni a múltat vagy lehetsz a jövőben. Az egyetlen hely ahol élhetsz az „itt és most” van. Most történik minden, a most az egyetlen pillanat, amikor is eldönthetted, hogy mit csinálsz, hogy érzel és mit gondolsz.

Amikor megérted és érzed, hogy az itt és most az egyetlen pillanat, akkor nem fogsz többet aggódni a jövődön. Ennek oka, hogy állandóan, végtelen aggodalommal és szorongással tekintesz előre és erre áldozod a figyelmed és gondolataid nagy részét. Ahelyett, hogy elemeznéd a jövőbeni lehetőségeket, inkább koncentrálj teljesen az életed egyes pillanataira és élvezd ezeket most.

Engedd el a múltat!

Sokszor kapaszkodtam én is a múlt eseményeibe. Nyomorultnak éreztem magam az elrontott kapcsolataim miatt és csalódott vagyok jó néhány eseménnyel kapcsolatban. Ezzel szemben, ha tudatosabban éled meg az „itt és most”-t a napod során, akkor a múlt homályos és jelentéktelenné válik. Végül is, miért pazarolod olyanra az energiáidat, amelyek már nem tudsz változtatni? Ha boldogtalannak érzed magadat, akkor most van itt az alkalom, hogy változtass ezen.

Van idő mindenre

Ezt könnyű mondani és nehéz hinni, de őszintén, minden fontos dologra van/volt és lesz is időd. Igen, ismerem azt az érzést, hogy „nincs elég időm”, amely a XXI. század folyamatosan ismételt mantrája. Szerinted nem inkább mentségnek hangzik? Gyakran válhatsz annyira fókuszálttá a jövőtervezésében, hogy elszalasztod a fontos pillanatokat, amelyek most történek körülötted.

Kihagytál már olyan pillanatot az életedben, amely igazán fontos lett volna számodra?

 


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?