A tudatalattink másodpercek alatt hoz döntést. Még a párkapcsolat végét is előre jelzi

Szerző: Szlafkai Éva
tudatalatti_365letszikra_1170x650

Gondoltad volna, hogy a megérzéseink, intuícióink segítségével látszólag bonyolult információk egyetlen pillanat alatt megérthetőek, megismerhetőek? Legyen szó a házasságunkról, egy állásinterjúról vagy akár egy orvosi diagnózis felállításáról. Csak tudni kell a lényeg mögé nézni. Ha a tudatalattinkra hallgatunk, egy szempillantás alatt ugyanolyan értékes döntések hozhatóak, mint hónapokig tartó racionális elemzéssel.

Ezt nem valami ezoterikus guru állítja, hanem Malcolm Gladwell nagysikerű, többszörösen díjazott (újság)író, akinek az Ösztönösen című könyvét olvastam legutóbb.  Számos érdekes kísérlet mutat be a könyvében, amelyek bebizonyították, hogyha a komplex képből kiragadunk néhány momentumot, akkor annak alapján sokkal jobb döntés hozható pár másodperc alatt.

„Az arc olyan, mint a pénisz”

Ezt nem én mondom, hanem Silvan Tomkins pszichológus, aki azt értette ez alatt, hogy az arc sok esetben öntörvényűen, ingereitől vezérelve működik. Hiszen valahányszor érzelmeink keletkeznek, azok mind megnyilvánulnak az arcizmaink megmozdulásában. Ismered a „Hazudj, ha tudsz” című filmsorozatot? Arról szól, hogy egy kutatócsoport az arc mimikáiból és a hozzá kapcsolódó testbeszédből, hanghordozásból pillanatok alatt meg tudja állapítani, hogy vajon igazat mond-e agy hazudik az illető. Ez egy létező tudomány, amely rengeteg érdekes kísérlettel szolgál és persze érdekes sztorikkal, amelyekből mi is tanulhatunk.

3 perc alatt megmondom, milyen a párkapcsolatod

Az egyik legérdekesebb ehhez hasonló kísérlet John Gottman pszichológus nevéhez kapcsolódik, aki egy saját elemző rendszer segítségével (SPAFF kódrendszer) több, mint 3000 párt vizsgált „szerelem laborjában”. A párok megismerkedéséről szóló órás beszélgetését videóra vették és 20 érzelmi kód (lenézés, harag, időhúzó taktika stb.) alapján megvizsgálták azokat. Az eredmények megdöbbentőek.

A házaspárok 1 órányi beszélgetésének elemzéséből 95%-os pontossággal megállapítható, hogy együtt lesznek-e még pár év múlva is. Ám a 15 perces beszélgetés elemzésével ez az arány szintén nagyon magas: 90%. De már 3 perces vizsgálati idő is elegendő.

Mindebből következik, hogy már igen rövid idő alatt észre lehet venni olyan dolgokat, amit hagyományosan hosszú idő alatt, hosszas vizsgálódással, mérlegeléssel dolgozunk csak fel. Elég csak a vezérmotívumokat keresni, hiszen minden házaspárnak van saját „házassági DNS-e”, vagyis egy csak rájuk jellemző mintázat, amely már néhány másodperc után felismerhető és a pár minden együttes megnyilatkozásában tetten érhető. Legkönnyebben pedig úgy vehetjük észre ezeket a mintákat, hogy felidéztetjük egy párral a megismerkedésük történetét. A részleteket a könyvből megtudhatod. 😉

A házassági apokalipszis négy lovasa

Ennél a módszernél megmutatkozik a lényeg kiragadásának fontossága. Nem kell mindenre figyelni, ami a párokkal történik, ha rá akarunk jönni, vajon meddig bírja még a kapcsolatuk – állítja Gottman – , hanem elég csak néhány dologra. Ezt nevezte el a házassági apokalipszis 4 lovasának:

 • védekező állásba helyezkedés
 • időhúzó taktika
 • lekicsinylés
 • kritika

Egy kis magyarázatban segített nekem Pünkösti Nóra, párkapcsolati tanácsadó, hogy megértsük, pontosan mi is ez a 4 lovas.

Gyakorlatilag a négy lovas a legtöbbször még időben is követi egymást. Az első a kritika. Valljuk be, ez azért a legtöbb kapcsolatban előfordul. A második a megvetés, vagy lekicsinylés, ami már sokkal keményebb dió. Rendkívül sértő, és a másik személyiségéről szól. Például nem csak azt mondom, hogy „Utálom, hogy nem vagy képes a szennyesbe tenni a piszkos zoknijaidat,”, hanem hozzáteszem, hogy „mert egy trehány disznó vagy.” Azután van a harmadik lovas, a védekezés, ami talán meglepő, hogy miért romboló. Egyáltalán hogyan jön létre? Tegyük fel, hogy mond a párom valami kritikusat, amire én – ahelyett, hogy elismerném, amennyiben tényleg hibáztam – jobbik esetben megmagyarázom a bizonyítványom, rosszabbik esetben pedig visszatámadok. Ez azért romboló hatású, mert már régen nem az eredeti problémáról szól a párbeszéd. Az utolsó lovas pedig a visszahúzódás. Amikor egyikünk, vagy mindkettőnk úgy dönt, hogy már veszekedni sem akar. Kivonja magát a kommunikálásból, beáll a csend. Nagy valószínűséggel rövidesen be is következik a válás.

A Te párkapcsolatodban/házasságodban jelen van valamelyik „lovas”, ami a válságra figyelmeztet?

Gottmann rájött egy érdekességre is, hogy a lekicsinylés jelenlétét egy párkapcsolatba az is jelezheti, hogy hányszor fázik meg a nő vagy a férfi. Vagyis az ember, akit szeretünk, lekicsinylő véleménynek ad hangot velünk szemben, az olyan stressz, amely hatással van az immunrendszerre is. Legyengíti.

Mutasd a szobádat, megmondom ki vagy!

A könyvből, vagyis pontosabban Samuel Gosling professzor kísérletéből kiderül, hogy egy negyed órás szobavizit – amelyet idegenek végeztek – többet elárult a szobatulajdonos személyiségéről, mint amennyit a barátai tudtak róla. Gosling személyiségfelmérést végzett 80 egyetemi hallgatón (Big Five kompetencia teszt), amely 5 szempontot vizsgált:

 1. extrovertáltság
 2. barátságosság
 3. tudatosság
 4. érzelmi stabilitás
 5. nyitottság az újra

Ugyanezt a kérdőívet kitöltette a diákokkal, majd azok barátaival is. Illetve odaadta idegeneknek is azzal az utasítással, hogy menjenek fel ezeknek a diákoknak a kollégiumi szobájába és 15 perc alatt mérjék fel, majd válaszoljanak a kérdésekre. Mindent összevetve az idegenek sokkal jobb munkát végeztek, mint a barátok, akik évek óta ismerik a másikat. A legszemélyesebb holmijaink, valamint szobaképünk rengeteg információt hordoz rólunk, mint amennyit egyébként mi magunk tudatosan mutatunk a külvilágnak. Ez a módszer is a lényeg kiragadásának egyik példája.

Próbáld ki! Gondolkodj el a saját szobádról a Big Five alapján, hogy a jelen pillanatban vajon mit árulhat el rólad? És a barátodé? Nézd ilyen szemmel a legközelebb meglátogatott ismerősöd lakását. Érdekes infókat fogsz felfedezni, az biztos… 😉

Az intuíció megsúgja

Te szoktál a megérzésedre hallgatni? Sokan azt vallják, hogy néha nem tudják megmondani, mi áll egy döntésük hátterében. Valahonnan a zsigerekből érzik. Egyik érdekes példája ennek Soros György milliárdos befektető, akiről a fia ezt mondta:

Apám nyugodtan ül és elmagyarázza miért döntött így vagy amúgy. De emlékszem gyerekként úgy gondoltam, hogy döntései afféle szerencsejáték tippként keletkeznek. Képzeljék azért változtat piaci pozícióján, részvényein vagy bármin, mert megfájdul a háta. Görcsbe rándul. Ebből lehet tudni, ez a korai figyelmeztető jel, ha valami készül.

A tudatalattink sok dologban befolyásolja a döntéseinket

Az Ösztönösen c. könyvben Gladwell rengeteg példát, sztorit, kísérletet mesél el, amelyben kiemelt szerepe van a megérzés fontosságának illetve olyan dolgoknak, amelyek ellentmondanak a racionalitásnak. Hiszen a tudatalattink dönt helyettünk és nem tudjuk befolyásolni, csak rajtakapni.

Csak néhány kiragadott példa:

 • A magas emberek sokkal többet keresnek (évente akár több százezer dollárral többet) és jobb pozícióba kerülnek.
 • Az orvosokat nem a diplomájuk, hanem a betegekhez való hozzáállásuk alapján értékeljük és a műhibapereket is azok ellen indítják, akik az utóbbiban nem jeleskednek.
 • Drágábban adnak el autót fekete férfinak, mint fehérnek. A kísérletben szereplő eredmények: fehér férfiaknál az autó a beszerzési árnál 725 dollárral volt magasabb, fehér nőknél 935 dollárral, fekete nőknél 1195 dollárral, míg a fekete férfiaknál 1687 dollárral. Ez majdnem a duplája.
 • 6 különböző ízű dzsemből könnyebben, gyorsabban és szívesebben választunk (30% vásárolt), mint 24 üveg dzsemet kóstolva (3% vásárolt csak).
 • A Pepsi  egy kortyban mérve ízlik jobban az embereknek, a Coca-Cola pedig 1 üvegben mérve. Eddig a felismerésig eljutni a Coca-Colának dollármillióiba került. Érdekes dolgokat próbáltak ki, és mindet elolvashatod.
 • Magas pulzusszám mellett rosszabb döntéseket hozunk. A stressz okozta pulzusszám növekedés rossz hatással vannak ránk, az optimális tartomány stressz esetén 115-145 között van. 145-ös pulzusszámon túl a motoros funkciók kezdnek leállni (pl.: alig tudunk két kéz helyett eggyel működni), 175 felett pedig már a kognitív folyamatok károsodnak (nehezen tudunk tárcsázni telefonszámot). Próbáltál már kommunikálni nagyon ijedt vagy nagyon dühös emberrel?
 • Akár 3 perc alatt is megtudhatjuk, hogy milyen tartós lesz a párkapcsolatunk
 • Hamarabb megbízunk egy szép emberben, mint egy első pillantásra nem tetszőben

Szóval ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretnek a dolgok mögé nézni. 🙂

Érdekes konklúzió, hogy sokszor jó, ha a megérzéseinkre hallgatunk, máskor olyan dolgok derülhetnek ki a gyorsan hozott döntések miatt, amelyek elgondolkodtatnak az előítéleteinkről és megkérdőjelezik az eddigi felfogásunkat. Ám felismerhetünk jó dolgokat és létrehozhatunk nagyszerű felfedezéseket is az intuícióinkra hallgatva. De ami a lényeg, hogy a könyvből jobban megismerhetjük a mindennapi döntéseink mozgatórugóit.

 

Leadfotó: aasi.tk

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?