Meditáció, a legegyszerűbb kulcs a kikapcsolódáshoz

Szerző: Marczinkó Ágnes
Meditáció | 365letszikra.hu

Előfordult már veled, hogy vettél egy szakkönyvet, elolvastad, megtaláltad benne a legfontosabb gondolatokat, megvolt a nagy rádöbbenés élmény… aztán minden hiába, végül semmit sem ültettél át a hétköznapokba? Nos, ez gyakori. Számos könyv kapható a meditációval kapcsolatban is. Meditáció a mindennapokban, Meditáció és tudatosság, Meditációs kalauz, Meditáció hogyanja, stb… Valójában azonban hiába olvassuk el őket, az még nagyon kevés.

Az érzések jönnek és mennek, mint a felhők egy szeles égen. Az tudatos légzés a horgonyom.
Thich Nhat Hanh

Sokszor tapasztalom, hogy van egy furcsa megközelítésünk az igazi cselekvésekkel szemben. Elolvassuk, hogy hogyan kell valamit csinálni azonban a tevékenység elmarad. Ez a csapda; az információtól túlterhelt világban megbénít ez az érzés és távol tart attól, hogy igazán élj.

Meditáció – így tanuld meg

Pedig milyen egyszerű a megoldás, ha valóban a meditáció irányába szeretnél elmozdulni: csak ülj le törökülésbe, csukd be a szemedet és figyeld a légzésedet. Egy be, kettő ki. Három be, négy ki. Ismételd ezt 10-ig számolva. Nincs semmi más. Elenged lassan a testedet. Majd jönnek a gondolatok. A kulcs itt az, hogy térj vissza a légzésfigyelésre. Legyen ez a horgonyod.

Lenni hagyni azt, ami van! – a meditáció legfontosabb szabálya.

Könnyen át fog formálni. Az elején az érezheted, hogy nem olyan könnyű ez, hiszen természetesnek tartod a gondolatok megjelenését. Ezeket hosszú idő elengedni, de a sebesség helyett inkább stabilitásra törekedj ebben az esetben. Az első lépés önmagad kontrollálása. Miután ezzel megbékéltél, ülj le és szerezd vissza kontrollt az elméd felett is.

A mindfulness benned van

Először a meditáció, majd a tanulása jön magától. Nem mindenkiből lesz Zen mester a mostani világban. És mi is a lényeg valójában? Nem kell könyv ahhoz, hogy mindfulness-t megérezd, megtapasztald. Nincs mit tanulni rajta, nem tudja egyetlen könyv sem odaadni neked, hiszen már benned van és a meditáció gyakorlása segít abban, hogy felfedezd és megéld. Minél következetesebben gyakorolsz annál jobban jelen tudsz majd lenni azontúl is.  Porold le a mindennapi életedet és lásd az igazán vibráló világot.

Csak meditálj! Nincs több mentséged!

Vendégszerzőnk: Marczinkó Ágnes (http://csillagsarok.blog.hu/)

Leadfotó: picjumbo.com


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?