Mire tanít minket az elmúló jövő? – TEDxBenedekHegy

Szerző: Szlafkai Éva
Mire tanít minket az elmúló jövő? - TEDxBenedekHegy | elmulo-jovo-TEDxBH_365letszikra_1170x1170_tedxbenedekhegy-hu

A veszprémi TEDxBenedekHegy konferencia idei témája az Elmúló Jövő volt. Az előadók igyekeztek választ adni azon kérdésekre, hogy mit hoz a jövő, illetve milyen tanulságot vihetünk magunkkal a múlt tapasztalataiból. Nézzük kik is álltak a piros szőnyegen és miről meséltek!

Ismét egy TEDx!

A TED ugyebár egy világszerte megrendezett konferenciasorozat, amelynek lényege, hogy az emberek 18 perces inspiráló előadások során érdekes gondolatokat osszanak meg másokkal.

A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy hogy az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) szellemében közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével.
* forrás

Inspiráló gondolatok Veszprémből

A TEDx licensz Puszai Ádám álma volt, akit pár évvel korábban hallottam a TEDxYouth-on előadni. Emlékeztem rá, mert dobozon belüli megoldásokról beszélt, én pedig a dobozon kívüli értelmezést kedvelem, ám végső soron a kettő ugyanaz. Itt olvashattok bele a korábbi cikkbe. Majd később Ádámmal találkoztunk a Design Thinking workshopon és kiderült, hogy ő is követi a szikrákat. Azóta írt is hozzánk egy érdekes cikket a Gamification-ről. De ami a lényeg, hogy időközben megalapította a Kollektívát, majd a TEDxBenedekhegy kurátora lett és egy remek kis eseményt hozott össze a csapatával, ahova engem is meghívott.

TEDxBenedekhegy-365letszikra-Szlafkai-Eva_Pusztai-Adam

Az elmúló jövő

Jópofa szójáték, hiszen egymásnak ellentmondanak a szavak, de mégis egymásra épülnek. Ez a játékosság osztotta két szekcióra az eseményt, így az első 4 előadó az elmúló időszakról beszélt, és hogy mi a múlt üzenete számukra, majd a következő 4 előadó a jövőbe tekintett. Így volt kerek.

7 lélegzet alatt hozd meg a döntést!

Szabó Erik mondta ezt, akit iszonyatosan érdekel a szamurájok világa, illetve az a szemléletmód, amely őket jellemezte. Előadásában igyekezett tanulságokat átemelni a mai életünkre nézve, hogy vajon mit is tanulhatunk tőlük. Többek között azt, hogy ne gondolkodjunk sokat bizonyos döntéseken, legyünk bátrak és lépjük meg az első lépést a célunk felé 7 lélegzetvételnyi idő alatt. Ennek egyszerű oka van: ha sokat vacillálunk rajta, akkor racionális kifogásokat keresünk, amellyel meggyőzzük magunkat, hogy mégse tegyük meg a döntő lépést. Gondolom nem kell a szomszédba menni némi kifogásért. Nekem sem! 😀

Az otthonunk van értünk, nem fordítva

Majd Movik Gabriella mesélt az ingatlanügyeinkről. Nem is gondolnánk, hogy mennyire meghatároznak bennünket. Életünk főbb lépései ingatlanhoz kötődnek, mert biztos pontnak tekintjük (pl. “Majd lesz baba, ha lesz lakás!”). Nyilván, fontos a lakásunk, ha azt otthonnak is nevezhetjük, és ha nem mi vagyunk érte, hanem az otthonunk értünk.

A magyarok nagyon ragaszkodnak a tulajdonhoz. Míg Amerikában, vagy Svájcban kb. 50% a saját ingatlannal rendelkezők aránya, addig Magyarországon 90%. Nyilván megvan az oka, amiről beszélhetnénk sokáig, viszont ami a lényeg, hogy miért ne lehetne ingatlanunk úgy, hogy közben máshol lakunk. És nem csak azért, mert pénzt kereshetünk az egekbe szökő albérlet árakon. Hanem mert szabadok maradhatunk. Ott élhetünk, ahol akarunk, nem kell feltétlenül a megvásárolt lakásban/házban.  Sajnos itthon nem alakult még ki az albérlet kultúrája, még tartja magát a tézis, hogy csak a szegényebbek és az egyetemista fiatalok vannak albérletben.  Még vannak lemaradásaink nyugathoz képest, de elindult egy pozitív változás és feloldódni látszik a röghöz kötöttség.

Te hol élnél, ha nem a saját lakásodban?

Ha bátor vagy, add ki a kecót és költözz olyan helyre, amelyet szívesen kipróbálnál és anyagilag is megengedheted. Miért is ne? 🙂

Használd a pozitív pletykát – gyakorlat

Máté Barbara a pánikkal való megküzdéséről mesélt nagyon megható módon, amellyel egy autóbaleset miatt kellett szembenéznie. Bincze Bea pedig a pozitív pletykát hozta el, hogy legyen miről példaértékűen csámcsogni. A pletyka egyidős az emberiséggel, nem kell letagadnunk, ám a pletyka ártalmas és negatív érzelmeket gerjeszt. Ki szereti, ha a háta mögött kellemetlen dolgokat mondanak róla. Most kipróbáltuk, hogy milyen, amikor a hátunk mögött jó dolgokat mondanak rólunk. Bea hozott egy hazavihető gyakorlatot is.

5 perces csoportos gyakorlat
  1. Beszéljetek egyes szám harmadik személyben a hallgatóról, aki háttal fordulva hallgatja a többieket. Csak egymáshoz beszéljetek a háta mögött.
  2. Az erősségeiről pletykáljatok csak, az erőforrásairól és a képességeiről, amit megfigyeltetek.

Mindenképpen értékes tapasztalat lehet, próbáljátok ki!

Gondolkodjunk másképp a nyelvtudásról

Váradi Judit azt mondja, hogy IDEGENnyelv helyett inkább BARÁTSÁG nyelvnek kellene hívni, talán akkor meg mernénk szólalni. Egy új nyelv ablakot nyit egy új világra, ahol új embereket és kultúrákat ismerhetünk meg. Senki nem fog belekötni a nyelvtanunkba, nyugi, mint ahogy mi sem a hibáin mélázunk a minket magyarul megkérdezni próbáló embernek, hanem örülünk, hogy a mi nyelvünkön próbál meg kapcsolatba lépni velünk. Szóval hajrá, szólaljatok meg bátran angolul (vagy bármilyen nyelven).

A márka, a robotjogok és a Mars

Mészáros Róbert az énmárka építésről mesélt és arra biztatott, hogy csináljuk azt, amit szívünk mélyén szeretnénk. Akkor is van saját márkánk, ha nem foglalkozunk vele, éppen ezért legyünk képben magunkkal, a céljainkkal, mondanivalónkkal és azzal a hatással, amely másoknak mesél rólunk. Lovász Dorottya a robotok jogaiért kiálló politológus, akinek elég sajátságos víziói vannak szegény kiszolgáltatott robotokról, ám mindenképpen érdekes szemszögből mutatta be napjaink (és a jövő) robotizáció-centrikus világát.

Az egyik legérdekesebb előadást Karcagi Pétertől hallottam, aki arról beszélt, hogy milyen akadályokkal kellene megküzdenünk, ha eljutnánk a Marsra és ott akarnánk élni.

Ugyebár Elon Musk terveiből táplálkozott az elképzelés, hogy a Marson fogunk élni hamarosan és Musk munkásságát ismerve, ez nem is olyan elképesztően őrültség.

Amellett, hogy egy 9 tényen keresztül levezette, hogy milyen brutál kihívások várnának ránk a víz, élelem, levegő hiányaiból fakadóan, rávilágított egy klassz összefüggésre. Hiába tűnik őrültségnek a Marsra lépés, nyugodtan gondolkodjunk nagyban és vezessen minket nagy cél. Mert addig is, míg egyszer valóban elérjük, rengeteg jó ötletet és találmányt fedezünk fel a cél égisze alatt az emberiség javára. Ez a tanulság kicsiben, a saját életünkben is működik. Tudod a klisét, hogy nem a cél, hanem az út a lényeg, hiszen amíg odáig eljutsz, rengeteg minden gyarapít téged.

Amikor a rajz mesél

Először egy Forbes-os eseményen találkoztam a vizuális mesélőkkel, akik egy rajzlapra firkálták az előadók tartalmait. Imádtam és nagyon örülök, hogy itt is gondoltak rá. Képekben könnyű visszaadni az infókat és könnyebb emlékezni is rá. Fantasztikus alkotások készültek és tényleg mindent elmeséltek az előadókról.  A galériában át tudjátok futni, és biztos vagyok benne, hogy hallatlanul és olvasatlanul is több minden átjön a képeken, mint ebből a cikkből.

Érdemes megnézni az oldalukat, ott még többet megtudhattok az előadókról és témáikról. http://tedxbenedekhegy.com

Leadfotó: TEDxBenedekHegy

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?