A minőségi és hosszú élet titka egy 103 éves japán orvostól

Szerző: Szlafkai Éva
A minőségi élet titka egy japán orvos szerint | Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra.hu- Szlafkai Éva

A mai cikket egy távol-keleti matuzsálem inspirálta, méghozzá az, hogy melyek azok a dolgok az életben, amelyek MINŐSÉGBEN tarthatnak minket hosszú évekig. Bölcs és hasznos tanácsokat osztott meg a japán Times magazinnal, amelyeket most én is megosztok veled.

Dr. Shigeaki Hinohara tanácsa a hosszú és minőségi élethez

A tokiói Szent Luca kórház igazgatótanácsának 103 éves elnöke, a kórház aktív (és a világ legidősebb) orvosa elkötelezte magát az egészséges életmód népszerűsítése mellett, így rendszeresen tart előadásokat iskolákban, cégeknek, világtalálkozókon.

Akkor jön az energia, amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben. Attól, hogy eszünk és alszunk, még nem lesz több erőnk. A testünket nem szabad korlátok közé szorítani, azt kell tenni, ami igazán jólesik.

Az öregúr meglepően jól látja a mai kor szükségleteit és megoldásait, bölcs tanácsait érdemes megfogadni. A következőkben kiemelek párat és hozzáfűzöm az én gondolataimat.

Dr. Shigeaki Hinohara 103 éves japán doktor.

Tartsuk meg az optimális testsúlyt

Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk úgy működjön, ahogy az biológiailag neki meg van írva, a génjeinkbe bele van kódolva, akkor tiszteljük és tartsuk magunkat ehhez a természeti törvényhez.  A testünk kapacitálva van, ne zsigereljük  ki és ne is terheljük túl. Tartsuk optimálisan, hogy optimálisan is tudjon működni.

Tervezzünk előre

Ha van terv, akkor tudjuk, hogy meg kell még tennünk dolgokat, hogy van előre, van egy cél, ami felé tartunk és ez kellő ösztönző lehet, hogy haladjunk az életben és értelmét lássuk a napoknak. Amíg fiatalok vagyunk, addig vagy nem szentelünk ennek a dolognak elég figyelmet, vagy természetes, hogy vannak céljaink az életben (még ha kimondatlanok is), amiket el szeretnénk érni. Amiért várjuk a holnapot. És a holnaputánt. Fontosak vagyunk, teendőink vannak, értelmet látunk.

Sok nyugdíjas ezt veszíti el a munkája megszüntével, a célszalag illúzióját. Pedig ez nem szükségszerű. Ha egészségben és ez által aktívan sikerül megérni egy idősebb kort, akkor is szükségünk van egy célkeresztre, hosszabb távú teendőkre, amelyek tartósítanak az által, hogy hasznosnak érezzük magukat.

Osszuk meg másokkal is a tudásunk

Nem akkor lesz értékes a tudásod, ha kincsként őrizgeted, hanem, ha megosztod másokkal, amiből mások is meríthetnek és amitől mások is fejlődnek.

Rendszeres mozgás

Legyen az napi séta, lépcsőmászás, házimunka, futás vagy crossfitt, a lényeg, hogy tartsuk karban a testünket, hiszen amit most megalapozunk – mert valjuk be, fiatalon inkább a külsőségek miatt fejlesztjük csak a testünket – az a test fog minket kiszolgálni később is, idősebb korunkban. Ne csak a mára gondoljunk, hogy jól nézzünk ki, hanem azért is legyünk edzettebbek, fittebbek, hogy a szervezetünket is minél fiatalabban, fittebben, ellenállóbban tartsuk meg magunknak.

Legyen példaképünk, és igyekezzünk nála is jobbá válni

Olyan személyt válasszuk, akinek az elvei, cselekedetei hatnak ránk, sorsközösséget vállalunk vele, vagy mi is szeretnék olyanná válni, esetleg hasonló utat járnánk, vagy járunk be amit Ő. Olyan értékek kapcsolódnak hozzá, amiket magunkénak érzünk, azonosulni tudunk vele és ösztönzőleg hat ránk.

A minőségi (és ez által remélhetőleg hosszú) élethez elengedhetetlen az egészséges életmód a tudatos életszemlélet és tudásmegosztás.

Számos egyéb tanács is elhangzik a bölcs agg japán orvostól az interjúban, viszont én ezeket szerettem volna kiemelni és röviden kifejteni, mert úgy gondolom, hogy ezek akármilyen sallangosnak és egyértelműnek tűnnek, hajlamosak vagyunk éppen ezért magától értetődőnek venni és nem foglalkozni velük.

Az eredeti cikket, amely a mai bejegyzést inspirálta (és a fotót forrása) itt olvashatod el. 

Leadfotó: elitereaders.com


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?