Ezek a hajtóerők segítenek elérni az életben azt, amire vágysz. Válassz egyet!

Szerző: Szlafkai Éva
Ez a 6 hajtőerő segít elérni az életedben azt, amire vágysz \ hajtoero_365letszikra_1170x650-gratisography-com

Annyi mindent el akarunk érni az életben, annyi mindennel próbálkozunk, annyi mindenkivel meg szeretnénk osztani, valami nyomot szeretnénk hagyni magunk után és annyira szükségünk van arra, hogy mások fontosnak tartsák a törekvéseinket és higgyenek bennünk. És nekünk is önmagunkban. De fontos, hogy legyen egy fő hajtóerő, amely visz az úton a céljaink felé.

Ebben a cikkben megosztok veled hat szükségletet. Ezek egyike lehet a hajtőerőd abban, hogy elérhesd az életben, amire vágysz.

Tony Robbins népszerű motivációs előadó azt mondja, hogy az embernek 6 különböző szükséglete van, amelyek közül egyre érdemes fókuszálni, kiemelni fő hajtóerőnek, és az lesz a segítségünkre, hogy egy bizonyos irányba fordítsuk az életünk, amelyre majd haladhatunk a cél felé. Továbbá szükséges egy hitrendszer, ami kiélesíti a célunkoz vezető utat és megmutatja hogyan jutunk el oda, kvázi egy térkép.

Válaszd ki, hogy mi a hajtóerőd!

Nézzük meg, melyek ezek a szükségletek, amelyek közül érdemes csemegézned és kiválasztani a számodra megfelelőt.

#1 Beteljesülés

A teljesség állapotára vágyunk, arra, hogy azok a dolgok, amelyeket el szeretnénk érni, meg szeretnénk kapni mihamarabb teljesüljenek. Egyből, hopp. Akarom, így szeretném, de jó volna és már hopp, ott is az öledben. De belegondoltál már, hogy mivel járna, ha mindent megkapnál, amit szeretnél? Ha minden beteljesülne? Ráadásul azonnal? Fel vagy rá készülve? És mi lesz az úttal? Viszont nagyon is erős hajtóerő lehet!

via GIPHY

#2 Bizonytalanság

Nem kell egyből a negatív aspektust észrevenni benne, inkább bontsuk ki. A bizonytalanság érzete egyenlő a változatosság iránti vággyal, a változás fanyar-gyönyör ígéretével. A meglepetés erejével. Ki ne szeretné a meglepetéseket? Nekem egyből egy szülinapi torta képe ugrott be, vagy az autómban hagyott rózsaszál, vagy az íróasztalomon fogadott ajándék, a fürdőszobai tükrön lévő kedves üzenetet hordozó cetli.

Aham, és akkor nézzük innen.

Újra megkérdezem: Ki ne szeretné a meglepetéseket?

Igazából csak azokat a meglepetéseket szeretjük, amelyeket mi magunk akarunk, az összes többit problémának hívjuk.

Így már más, igaz? Szóval a lényeg, hogy némi bizonytalanságra van szükségünk, változásra a sok megszokott történés között, de ha választhatnánk, akkor csak a jót kérjük…persze, sajnos ez nem így megy. 🙂 Ám ez is egy szükséglet, amely végül lehet a fő hajtóerő.

#3 Fontosság

Szintén fontos szükségletünk, hogy egyedülállóak szeretnénk lenni. Valamiben, valahogyan. Mindegy, hogy széles plénum előtt, vagy csak a mikrokörnyezetünkben, de fontosnak akarjuk magunkat érezni másokkal szemben. Ha az ujjlenyomatunkat nézzük, akkor ez pipa is, hiszen egyediek vagyunk, vagy ha a biológiánk csenevész változatosságát, a barázdákat az arcunkon…de itt nem erre gondolok most. Hanem azt, hogy mások legyünk, mint mások, kiállni a sorból, vagy sorban állva, mindegy, de legalább egy kicsit mégis más, és fontos.

Kell, hogy azt érezzük, szükség van ránk.

Ebből fakad sokszor az idősebbek generáció bánata, “öntudathasadása”, hogy értékevesztettnek érzik magukat a nyugdíj után, de hát ez sajnos a nyugati kultúránk egyik fekete foltja. Tehát a fontosság szükséglete is lehet egy hajtóerő.

via GIPHY

#4 Kapcsolódás

Kötődni szeretnénk. Valakihez, másokhoz, egy csoporthoz, bármihez, ami rajtunk kívül áll és azt akarjuk, hogy befogadjanak és szeressenek. Persze az más kérdés, hogy azt kapsz, amit adsz, és sokan azért nem kapják meg ezt a szükségletet, mert ők maguk hajlamosak nem adni eleget. De ez más tészta. Szeretetre vágyunk, törődésre, de nem kell belőle sok, mert ijesztő, hiszen ezt elveszíteni fájdalmas. És fájdalmat nem szeretnénk. Bonyolultak vagyunk…

#5 Fejlődés

A fejlődés az életünk szükségszerű és előrevivő része. Ahhoz, hogy elérjük a célunkat, fejlődnünk kell. Úgy, ahogy most vagyunk, még nem tudjuk megkapni, meg kell érnünk rá. De vajon miért akarunk úgy igazán fejlődni? Ez a cikk komplett választ ad rá!

Azért, hogy legyen valami érték, amit tovább adsz, amivel nyomot hagysz.

Mint például nekem most ez a cikk, illetve az egész Magazinblog. Nekem a fejlődés (és fejlesztés) egy fontos szükséglet és hajtóerő.

#6 Hozzájárulás

Az élet nem rólam szól, hanem rólunk. Adj valamit, hogy kaphass! De most az öncélt ne is keverjük ide, inkább mondjuk azt, hogy adakozás. Azért, mert az jobbá tesz és közösségbe kapcsol, felelősséget vállalsz és érted is mások. Gondoskodás. Őszinte. Ehhez kellenek az érzelmek, hogy ezt megértsük és tapasztaljuk.

Tony Robbins 11 évesen egy olyan szegény családban élt, ahol nem jutott étel hálaadáskor az asztalra. Egyik ilyen este egy vadidegen ember bekopogtatott hozzájuk és hozott pulykát és mindenféle finomságot. Csak úgy. Nem kért semmit cserébe, csak segített. Ezt az apja nem tudta feldolgozni, hogy ő ezt nem tudta megteremteni és lelépett, faképnél hagyva a 3 gyerekes családját. Ekkor Tony megfogadta, hogy egyszer lesz annyi pénze, hogy egy rászoruló családod ő is vendégül lásson hálaadás napján. 17 évesen meg is tette. Majd az azt követő évben már 2 családod és következő évben másik 4-et. Ekkor segítséget keresett e nemes célhoz, így a következő évben már több kisebb cég is csatlakozott az ügyhöz, ő pedig alapítványt hozott létre. 39 éves korára odáig jutott, hogy az ő kezdeményezésével 34 országban és 2.000.000 embernek jutott étel a hálaadási asztalra. 

Míg az első négy szükséglet inkább a személyiség szükséglete (beteljesülés, bizonytalanság, fontosság, kapcsolódás) addig az utolsó kettő a léleké (fejlődés, hozzájárulás).

És itt visszakanyarodnék az elejére:

Hogyan juthatsz el oda az életben, ahova szeretnél?

  1. Válassz ki egyet a 6 szükséglet közül, legyen egy fő hajtóerőd, ami tuningol a célod felé, ami elterel a jelenlegi “még nem értem el a célt” állapotból egy másik irányba. Ami kimozdít a holtpontról, és húz. Fókuszálj arra az egy hajtóerőre.
  2. És legyen önmagadba vetett hited, ami kikristályosítja a célod, vagyis legyen egy térképed, ami megmutatja az utat, hogy miként jutsz oda.

Ha kíváncsi vagy a videóra, itt meg tudod nézni. 

Tetszett a cikk? A tudás akkor ér valamit, ha továbbadod!

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?