Dán boldogság, tudatalatti, sikertervezés, boldogság-póz – Ezek voltak 2017 legolvasottabb cikkei

Szerző: Szlafkai Éva

Miért Dánia vezeti 40 éve a legboldogabb országok listáját, hogyan kell sikeresen megtervezni a hetedet, hogyan növeli az önbizalmat a világ legegészségesebb testgyakorlata és miként hoz a tudatalattink másodpercek alatt döntést? Ezekre a kérdésekre és a válaszokra voltatok leginkább kíváncsiak 2017-ben. Lássuk a cikkeket bővebben!

Az év vége kiválóan alkalmas az összegzésre, visszatekintése. Ha már túl vagy a tervezésen, akkor less egy kicsit vissza velem a legnépszerűbb cikkekre, amelyeket több tízezren olvastatok. 😉

1. MIÉRT A DÁNOK A LEGBOLDOGABBAK A VILÁGON? INFOGRAFIKÁN A 6 “TITKOS” ÖSSZETEVŐ.

Több mint 40 éve a dánok a legelégedettebb emberek a világon. 1973 óta az OECD felmérésiben folyamatosan Dánia vezeti a legboldogabb országok listáját. Magyarország a 100. helyet sem éri el. Vajon a mi a titkuk? A kulcs a szemléletükben van és az ennek megfelelő neveltetésben. Ha össze akarnánk foglalni a lényeget, akkor 6 témát érdemes említeni: játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, ultimátumok kerülése és a hygge. Ha még nem világos, leírom a lényeget, illetve egy infógrafikán szemléltetem is ezt a 6 összetevőt.

Tovább olvasom >>>

Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Infografikán a 6

2. A VILÁG LEGEGÉSZSÉGESEBB TESTGYAKORLATA CSÖKKENTI A STRESSZT, NÖVELI AZ ÖNBIZALMAT. ÍME A BOLDOGSÁG-PÓZ!

Gondolom te is számtalan alkalommal hallottál vagy olvastál már a gondolataink teremtő erejéről. A gondolataink érzelmeket generálnak, az érzelmek pedig cselekedetekre sarkallnak vagy megtorpanásra kényszerítenek. Ami azonban számomra, mint “az emberek rejtett oldalának a kutatójának” a legérdekesebb, hogy minden emberi érzelmünk megmutatkozik a testünkön, de legfőképp az arcunkon.

Rinad Minvaleev és csapata, arra kereste a választ, hogy vajon melyik lehet az az arckifejezés, vagy testgyakorlat, ami képes a legnagyobb pozitív változást előidézni az emberben, mind gondolati, mind érzelmi, mind fizikai szinten. Személy szerint (amivel én is maximálisan egyet tudok érteni) az emberiség legnagyobb problémájának a stresszt és az önbizalom hiányát nevezte meg. Van olyan testgyakorlat, amely elűzi a stresszt és növeli az önbizalmat!

Tovább olvasom >>>

3.  A TUDATALATTINK MÁSODPERCEK ALATT HOZ DÖNTÉST. MÉG A PÁRKAPCSOLAT VÉGÉT IS ELŐRE JELZI

Gondoltad volna, hogy a megérzéseink, intuícióink segítségével látszólag bonyolult információk egyetlen pillanat alatt megérthetőek, megismerhetőek? Legyen szó a házasságunkról, egy állásinterjúról vagy akár egy orvosi diagnózis felállításáról. Csak tudni kell a lényeg mögé nézni. Ha a tudatalattinkra hallgatunk, egy szempillantás alatt ugyanolyan értékes döntések hozhatóak, mint hónapokig tartó racionális elemzéssel.

Ezt nem valami ezoterikus guru állítja, hanem Malcolm Gladwell nagysikerű, többszörösen díjazott (újság)író, akinek az Számos érdekes kísérlet mutat be Ösztönösen című könyvében, amelyek bebizonyították, hogyha a komplex képből kiragadunk néhány momentumot, akkor annak alapján sokkal jobb döntés hozható pár másodperc alatt. Például házaspárok 1 órányi beszélgetésének elemzéséből 95%-os pontossággal megállapítható, hogy együtt lesznek-e még pár év múlva is. Ám a 15 perces beszélgetés elemzésével ez az arány szintén nagyon magas: 90%. De már 3 perces vizsgálati idő is elegendő.

Tovább olvasom >>>

tudatalatti_365letszikra_1170x650

4. ÍME AZ OLVASÁS 7 JÓTÉKONY HATÁSA, MÉGSEM OLVASNAK A MAGYAR FIATALOK

Az olvasás javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát, bővíti a szókincsed, magabiztosabb társalkodóvá tesz és még számos haszna van, a fiatalok sajnos mégsem igazán szeretnek olvasni. A tizen- és huszonévesek 28 %-a egyáltalán nem olvas könyveket, 35% egy hónapnál ritkábban, 16% heti rendszerességgel és mindössze 7 százalékuk olvas naponta. Legalábbis ez derül ki a Szonda Ipsos egyik felmérésből.

Vagyis a fiatalok 63 százaléka alig vagy szinte soha nem olvas könyvet!

A számokból láthatjuk, hogy sajnos a fiatalok olvasási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, éppen ezért nagyon fontos az ösztönzés. Minden olyan kezdeményezés, amely olvasására, az olvasás szeretetére buzdít, példaértékű az új generáció számára. A mi jelenlegi felelősségünk, hogy a jövőnk olvasott (szak)emberek kezében legyen. Én például azt a kihívást vállaltam, hogy 2017-ben minden héten elolvasok egy könyvet, a kezdeményezéshez pedig több százan csatlakoztak.

Tovább olvasom >>>

olvasas_1170x1170

5. ÖT DOLOG, HOGY SIKERESEN TERVEZD MEG A HETED! LETÖLTHETŐ TERVEZŐVEL!

Ha szeretnéd sikerrel zárni a heted, ezek a tanácsok hasznodra válhatnak. Egyébként Te hol vezeted a heti teendőidet? Applikáció, határidőnapló, jegyzetfüzet, cetli vagy egyéb? Én több időtervező módszert is használok, de egyik sem igazán megfelelő számomra. A heti terveimet szeretnem előre összeírni és átgondolni, ehhez vázlatosan firkálok és csak utána vezetem bele a határidőnaplómba és a telefonomba. De az a helyzet, hogy szeretem folyamatosan látni, ám a firkalap nem igazán szép, szóval nem árt, ha stílusos és jól mutat munkakörnyezetben. ?

Arra gondoltam, hogy készítek néhány stílusos, és kreatív heti tervezőt , amelyet Te is letölthetsz és nyomtatás után bátran használhatsz. Remélem neked is hasznos lesz!

Tovább olvasom >>><<
íváncsi vagy a top 10-es listára? Akkor folytatom:

Leadfotó: behance.net

Oszd meg másokkal is!

[sgmb id=”2″]


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?