Ezekre a kérdésekre sokan nem gondolnak – évtervezés másként

Szerző: Szlafkai Éva

Évtervezés másként? Hogyan? Ne csak a tipikus kérdések mentén tervezd meg az évedet, számolj az egyik legfontosabb tényezővel is, az önismerettel. Tisztában vagy vele, hogy milyen benyomással vagy másokra, hogyan kezeled a stresszt, miként veszed az akadályokat, hogyan tudsz töltekezni, milyen minőségű az énidőd? Ezekre sokan nem gondolnak, pedig a megfelelő és őszinte válaszok nélkül nem sokat fog érni a következő évi terved…

Biztosan tervezted már meg legalább egyszer életedben a következő évet, és hol sikerrel, hol félgőzzel lőtted be a céljaidat, értékelted az elmúlt időszakot. Év végéhez közeledve édes délibáb, hogy majd a két ünnep között ráérősen, jó alaposan átgondoljuk a múlt évet és felkészülünk a jövő évire. Hogy miért délibáb? Mert mire közeledünk, nem feltétlenül van több időnk és kedvünk hozzá, mint máskor. Viszont ha rászánjuk magunkat, akkor érdemes több oldalról is közelíteni, hogy minél teljesebb képet kapjunk önmagunkról és az elképzeléseinkről.

Évtervezés másként: a tipikus kérdések mellett jöjjön más nézőpont is

Ezekkel a kérdésekkel biztosan szoktál találkozni:

 • Milyen sikereid voltak idén?
 • Mit szeretnél elérni jövőre?
 • Mit teszel azért, hogy elérd?
 • Mi nem sikerült?
 • Mit csinálnál másként?
 • Hogyan dolgoztad fel a kudarcokat?
 • Mi az a 3 dolog, amelyet biztosan megvalósítasz?
 • Mi az a 3 dolog, amit másként csinálsz jövőre?
  Tudjátok, a 3-as szám tetszik az agynak, könnyen megjegyzi és jól strukturálja az infókat.
 • stb.

Viszont van néhány kérdés, amelyekre nem térünk ki, pedig megválaszolásukkal nagyon hasznos információkhoz juthatunk saját magunkkal és elképzeléseinkkel kapcsolatban. Szóval ha évösszegzésre és tervezésre kerül a sor, ezeket a kérdéseket se hagyd ki a repertoárból, mert más megvilágításba helyezheti a dolgokat.

A teljesebb rálátás pedig sikeresebb megvalósítást tesz lehetővé.

Lássuk, milyen kérdéseket tegyél még fel magadnak!

Milyen a hozzáállásom a kihívásokhoz, a kudarchoz, mások sikeréhez és az akadályokhoz?

Kényes kérdések, de hasznos, ha ismerjük a szemléletünket ezzel kapcsolatban. Akire inkább a rögzült jellemző, hiába tervez alaposan és vannak nagyra törő céljai, a hozzáállása gátat szabhat a sikernek, érdemes tehát fejlődőre váltani.  Gondold át, hogy miként reagálsz a kihívásokra: megrettensz vagy kíváncsian veted bele magad? Hogyan viseled a kudarcot: másokat okolsz vagy felismered a tanulási pontjaidat? Mit szólsz ahhoz, ha mások sikeresebbek nálad: irigy vagy, netán inspirálnak? És mi a helyzet az akadályokkal: megállítanak vagy még elszántabbá tesznek? Teszteld, rád mi jellemző és vedd számításba a jövő éved tervezésénél!

Milyen rólam az első benyomás?

Azt közvetíted az első benyomásod során, amit szeretnél? Ha belépsz egy szobába és beszédbe elegyedsz másokkal, vajon mit gondolnak rólad? Gondold át, hogy vajon mit árul el a testbeszéded, a hangszíned, a beszédstílusod, az öltözködésed! Összhangban van azzal, amit mutatni akarsz? Mennyire önazonos? Ha kell, kérdezz meg másokat, hogy tisztább képet kapj. Ha nem azt hallod, amire számítasz, akkor érdemes megkeresni benne a fejlődési lehetőséget. Fontos tényező, hiszen ha nem kedvező az első benyomás, akkor sokkal keményebb munka visszafordítani.

Sok jó benyomást kell tennünk, hogy felülírjunk egyetlen negatív első benyomást!

Ha valakit optimistának ismerünk meg, mert szimpatikus, lelkes a hangszíne, kihúzott a tartása stb., akkor azt okosnak, szerethetőnek, érdekesnek tartjuk függetlenül attól, hogy láttuk-e ezeknek a jelét vagy sem. Ez az angyali hatás. Viszont ha pesszimistának gondoljuk az illetőt az első benyomásnál, mert mondjuk sokat panaszkodik, görnyedt a testtartása, monoton a beszéde stb., akkor unalmasnak, barátságtalannak és gyöngének látjuk (ördögi hatás). Durva helyzet. Mindezt pár másodperc alatt. Erre a 7 dologra figyelj, ha jó első benyomást akarsz tenni, mert a jövő év sikere múlhat rajta.

Hogyan kezelem a stresszt?

A stressz óriási hatással van az életünkre, amit nem csökkenthetünk, de tőlünk függ, miként birkózunk meg vele, és hogy milyen lelki (ellen)állóképességet, vagyis rezilienciát fejlesztünk ki. A stressz nem feltétlenül rossz, lehetőséget ad a fejlődésre, hiszen fókuszált cselekvésre készít fel, hormonálisan is azt üzeni az agyad a testednek, hogy készülj, cselekedj, tegyél! A baj ott kezdődik, ha nem hagysz elég időt a regenerálódásra a stresszes időszakok után, ha nem töltöd vissza az energiatartalékaidat.

Te tisztában vagy a stresszreakcióddal? Érződik rajtad, higgadt tudsz maradni, teljes mondatokban beszélsz vagy akadozóan? Mit teszel azért, hogy fejlődj ezen a területen?  Ha esetleg érzed magadon a burnout (kiégés) jelet vagy a stressz túlságosan felhalmozódott a hétköznapjaidban, akkor számos technikát bevethetsz, hogy sikerrel birkózz meg vele. Ha nem jól tűröd, akkor lehet bármilyen jó terved, sok lesz a rizikós helyzet. Ismerd meg magad és a stressztűrő képességed!

Mennyi minőségi időt töltekezem?

Tervezzük a célokat, elemezzük a kudarcokat, hajkurásszuk az újabb vágyakat és igyekszünk minél többet kisajtolni magunkból, de vajon tudjuk-e, hogy mikor, mivel és milyen gyakran töltjük fel a tartalékokat? Ahhoz, hogy sikeresen tudjunk helyt állni, egyre fontosabb néha megállni. Értem ez alatt a mindfulness gyakorlatokat, a szenvedéllyel végzett flow tevékenységeket, a családdal töltött hygge pillanatokat, a játékkal töltött időt illetve minden olyan dolgot, amellyel nem energiát veszítesz, hanem nyersz. Mennyi és milyen minőségű énidőt töltesz magaddal, a fejlődéseddel, kikapcsolódásoddal? Ha magadba invesztálsz – legyen az egy 5 perc kávészünet friss anyukaként,  egy kiadós edzés, futás a parkban, kényeztető kezelések, csajos nap vagy éppen egy utazás egyedül – vissza is tudsz adni belőle másoknak.  Szóval, ha megnézed egy hetedet/hónapodat, hol szerepel benne az énidő? Fontos, hogy ezekkel tisztában legyél, ha sikeresen szeretnél végigmenetelni az új éven.

Milyen a testtartásom?

Hogyan ülsz most? Mit gondolsz, mit árul el rólad?  Egy pszichológustrió (Dana Carney, Amy Cuddy, Andy Yap) kísérlete azt erősíti meg, hogy a határozott testtartás határozottan erősíti a jellemet is. Megfigyelték, hogy 2 nonverbális jelzés milyen mértékben befolyásolja a sikereinket. Az egyik a kiterjedés (a testünk által elfoglalt tér), a másik a nyitottság (végtagok zárva vagy nyitva). Míg az erős személyiségűek nagyobb kiterjedésű, nyitott pozíciót vesznek fel, addig a kiszolgáltatottabbak pedig éppen ellenkezőleg. Egy kísérlet folyamán arra az eredményre jutottak, hogy akiket erőt sugalló testtartásra kértek, megnövekedett a tesztoszteronszintjük (dominanciával kapcsolatos hormon) és csökkent a kortizol szintjük (stresszért felel). Képzeld el, hogy a testtartás tudatos megváltoztatása óriási mértékben befolyásol nem csak mentálisan, hanem élettanilag is. Egy magabiztos és nyitott testtartással jobban teljesíthetünk. Próbáld ki a 2 perces sikerpózt!

Az önismeret az egyik legfontosabb területe a tervezésnek.

Sikerült egy kicsit más megvilágításba helyeznem az évtervezési technikádat?

Évtervezés másként: letölthető szikratervező 2024

Ha szeretnéd egy kicsit más megközelítésből átgondolni a tavalyi éved és rákészülni az újra, akkor töltsd le a szikratervezőt, amely egy kreatívabb szemszögből közelít a sikereidhez, a kudarcaidhoz, vágyaidhoz, céljaidhoz.  A LETÖLTHETŐ menüpontban találod.


Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?