A megfelelő légzés koncentráltabbá és boldogabbá tesz

Szerző: Szlafkai Éva
A megfelelő légzés koncentráltabbá és boldogabbá tesz - 1/52 kihívás | légzés-52het52kihivas-365letszikra-pixabay | legzes-52het52kihivas-365letszikra-pixabay

Ha nem tudunk megfelelően lélegezni, dekoncentráltak leszünk, stresszes állapotot érzékelünk, kevesebb oxigénhez jut a szervezetünk, csökken az agyi kapacitás. Ilyenkor csodálkozunk, ha nem tudunk jól teljesíteni és szürkének érezzük a hétköznapokat?! Lássuk, ezen a héten hogyan lépünk ki a robotpilóta üzemmódból, vagyis íme az első kihívásfeladat az 52-ből.

A stabil alapok minden stratégia legfontosabb elemei. Az egy éves kihívást tehát kezdjük a jó alappal, vagyis először nézzük meg, honnan indulunk és tanuljunk meg megfelelően lélegezni. Ez segíteni fogja a fókuszálást és jelentudatosságot. Kicsit misztikusan hangzik, de hidd el, ebben semmi ezo nincs, színtiszta tudomány. A nem megfelelő légzés dekoncentráltságot eredményez és így életbe lép a robotpilóta üzemmód. Helyes légzéssel letisztul a látásmódod, kitágul a lehetőségeid köre és nagyobb esélyed lesz fejlődni és kiteljesedni az életben.

A megfelelő légzés gyakorlása a leggyorsabb módja annak, hogy megszabaduljunk a robotpilóta üzemmódtól, hiszen ennek hatására lelassul az agy és képesek leszünk tisztábban látni a dolgokat.

A megfigyelés pedig arra vonatkozik, hogy honnan indulsz. Jelenleg milyen gyakran tudsz kiszakadni a robotpilóta üzemmódból és milyen módon? Érdemes fognod egy füzetet a héten és feljegyezni azokat a pillanatokat, amikor valóban jelen voltál, amelyeket átéltél, amelyek jó és elvárásmentes érzéssel töltöttek el.

Tudomány a kihívás mögött: miért kell jól lélegezni?

Naponta legalább 20000-szer veszünk levegőt, de már nem a csecsemőkre jellemző relaxáló hasi légzést alkalmazzuk, hanem a stressz következményeként kizárólag a tüdőnk felső harmadát használjuk, a mellkasi légzést. Amikor stresszelünk vagy aggódunk, testünk az ösztönember üzemmódban van (üss vagy fuss reakció) és így a légzésünk is átáll gyorsabbá és rövidebbé. Ám hosszabb ideig tartó stressz esetén légzésünk átáll erre a működésre és kihasználatlanul hagyjuk a tüdőnk kapacitásának 2/3-át.

Ennek következménye, hogy kognitív képességeink romlanak, nehezen tudunk éberek maradni, romlik a kapcsolatteremtő képesség és nehezebben éljük meg a hétköznapokat is. Amikor helytelenül lélegzünk, megfosztjuk testünket a megfelelő oxigéntől, amiért aztán nehezünkre esik a tisztánlátás, illetve a tudatos és tudatalatti közötti egyensúly megtalálása.

Viszont amikor mélyen lélegzünk, nagy valószínűséggel több energiánk lesz, és kevésbé érezzük stresszesnek magunkat, ráadásul a jó légzés segíti a méreganyagok távozását a szervezetünkből és ellenállóbbá teszi az immunrendszerünket.

A megfelelő légzés gyakorlása tehát a legjobb és gyorsabb módja annak, hogy kilépjünk a robotpilóta üzemmódból.

1/52. feladat: Egy hétig figyelem magam és lélegzem

Vezesd egy füzetben, applikációban, a könyvben vagy ahol akarod, hogy milyen gyakran illetve milyen helyzetekben vagy igazán jelen! Az egy hét elteltével pedig vond le a saját konklúziódat!  Én is megteszem és meg is osztom veled. Mindannyian innen indulunk és nagyon izgalmas lesz majd 1 év múlva visszagondolni, hogy mi változott. Ezen kívül a légzésedre is figyelned kell.

Tanulj meg lélegezni: 5-6-7!

Keress olyan helyet, ahol nem tudják elvonni a figyelmed. Ülj le egyenes háttal (cikk a testtartásról) úgy, hogy a talpaid a talajon legyenek. Még jobb, ha mindehhez egy mosoly is társul.  Összesen 3-szor ismételd a következő légzőgyakorlatot!

  1. Először 5 másodpercen át szívd be a levegőt az orrodon keresztül!
  2. Majd 6 másodpercig tartsd bent!
  3. Végül 7 mp-en keresztül fújd ki a levegőt a szádon!

Minden nap végezd el azt a gyakorlatot akár csak egyszer, akár több alkalommal. A következő hetek egyik nagyon fontos alapja lesz ez, tehát jó lenne, ha beépülne a szokásaid, napi rutinjaid közé. Hajrá!

Konklúzióm

Ami a légzésemet illeti, igyekeztem minden nap több alkalommal a fentieknek megfelelően lélegezni. Mivel ez csak a kezdet, a kihívás teljes idejében szeretném tartani a napi légzőgyakorlatokat. Bevetettem akkor is, amikor feszült voltam, és segített kicsit megállni, jobban összpontosítani. Hamarosan ismét jön a futós felkészülésem, amely során kiemelten fontos szerepe lesz a helyes légzésnek útközben és a levezetés részeként is. Egyébként elalvásnál már régóta figyelek a légzésemre, vagyis az úgymond “horgonypontra”, amit még a 8 perces meditáció című könyvből tanultam. Ha elterelődik a figyelmed, akkor mindig oda kell visszavezetni, ahol a levegővételt érzed. Ez a gyakorlat segít lecsendesíteni az elmét, vagy ha úgy tetszik, a majmokat a fejünkben.

Ami a tudatos jelenlétet illeti, elég kevésszer vagyok teljesen a pillanatban. Ugyebár ezért is indult a kihívás, hogy ezen változtassak, változtassunk. Igaz a feladat csak annyi volt, hogy figyeljem magam, ám ha észrevettem, hogy megint bele vagyok feledkezve valamibe (munkába) vagy rohanok (mi így városnézünk, kirándulunk stb.), akkor itt az ideje kicsit a mindfulnessnek. Szóval tudatosan meg kellett állítanom magam, de ez rendben van így, legalább észrevettem. Első feladat tehát teljesítve, haladhatunk tovább. Hétfő reggel kiderül következő heti feladat. Veled mi újság?

 


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szól a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! A feladatokat a SZIKRAKIHÍVÁSOK menüpontban és a zárt FB csoportban találod minden hétfő reggel 06:00-kor, addig titokban van, mivel kell szembenéznetek. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. Kíváncsian várom a tapasztalatodat itt a cikk alatti kommentfalon vagy a csoportban.


Oszd meg másokkal is ezt a kihívást!

[sgmb id=”2″]

TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?