Hogyan találjam meg a legjobb megoldást?

Szerző: Marczinkó Ágnes

Nagy döntés előtt állsz és nem tudod mit tegyél? Igyekszel kitalálni, hogy melyik útnak milyen jövőbeli kimenetele lehet? Sorra veszed a rosszabb kimeneteleket? Az igazság az, hogy egy zavaros elme nehezen találja meg a megoldást. A félelem-vezérelt döntések nagyon ritka esetben alakulnak jól. Hogyan is tudsz kilépni ebből? Íme néhány ötlet Marczinkó Ágitól.

Szemléld magadat kívülről!

Milton Erickson, híres pszichiáter, akit a hipnóziskutatásáról ismerünk, gyakran végzett a diákjain kísérleteket. Az egyik kísérlete során azt a kérdést tette fel hallgatói számára, hogy hányféleképpen lehet Phoenix-Tucson útvonalat megtenni. Általában ezek a válaszok voltak a jellemzők: autóval, repülővel, vonattal, busszal, és gyalog. Erickson válasza csupán annyi volt: „rendben, de, ha ellazítod az elmédet, akkor a tudatalattid több lehetőséget is felkínál.”

Ezután a diákok relaxált állapotban sokkal különösebb ötletekkel rukkoltak elő: hőlégballonnal repülve, földalatti alagúton, vagy tevegelve. Erickson tovább bíztatta őket, hogy jussanak mélyebbre a tudatalatti szintekben. A diákok szinte korlátlan további ötlettel tudtak előállni.

Természetesen ezek nem mindegyike volt használható, de a cél inkább az újszerű látásmód és dobozon kívüli gondolkodás szemléltetése volt.

Ez pedig hatékony megoldást hozhat akár a Te hétköznapi problémádra, kérdésedre, dilemmádra is!

Engedd megszólalni a mélyebb rétegeket

A XXI. században felgyorsult a fejlődés sebességes és az idegtudomány kutatók felfedezték, hogy a tudatos gondolatok lekapcsolása ösztönzi a kreatív ötletek megjelenését a felszínen. Ha abbahagyod a probléma elemzését, és helyette mást csinálsz, mint például sétálsz egyet a parkban, játszol, zenét hallgatsz, pihensz, vagy lezuhanyozol, akkor magától előjönnek az ötletek. Ezt „inkubációs” folyamatnak nevezzük, amikor is egy rövid időre másra koncentrálsz, vagyis hagyod, hogy az agyad mélyebb részei gondolkodjanak a megoldáson.

Amikor aggódunk, akkor a régi szokás mintáinkból dolgozunk, amelyekből nehéz kitörni, ha nem tudatosítjuk ezeket. Az új ötletekre tett kísérleteink akkor lesznek sikeresek, ha mentális állapotunk nyugodttá válik.

A tudás feldolgozásnak folyamata ugyanolyan fontos, mint maga a tudás.

Természetesen a tudatalatti abból tud építkezni, amit már tud, így nem lehet helyettesíteni az elemzést és téma alapos ismeretét csak egy módszerrel. Minden előkészület után végtelen számú megoldáshoz juthatsz, vagyis igazából a keményen megszerzett tudást átrendezed a mélyebb rétegeken.

Ha tehát ki tudsz zökkenni a megszokott kerékvágásból, ha megengeded magadnak azt, hogy időt szakítasz a dilemma átgondolására, egészen más megoldáshoz juthatsz el, mintha gyors, rutinszerű döntést hoznál.

Nagyon fontos tehát, hogy ha képes vagy kreatív megoldást megtalálni, akár sikeresebb és mindenképpen kiegyensúlyozottabb leszel. Az pedig teljesen mindegy, hogy egy komoly vezető problémán vagy csak a közelgő szülinapi buli helyszínével vagy elakadva.

Ha falba ütköztél, akkor tarts szünetet, és hagyd, hogy az agyad más területei dolgozzanak a megoldáson. Amikor visszatérsz a témához, vedd számba a lehetséges válaszokat. Olyan ez, mint a Harry Potter világban a varázslat, amely mindig is benned van, csak elő kell hívnod.

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?